Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση επενδύσεων που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις των επιχειρήσεων που επενδύουν στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστιθέμενης αξίας τους

 

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

• πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
• οι επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν
κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. €
• οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου
Οι δικαιούχοι ενίσχυσης πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων: ατομική επιχείρηση, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του σχεδίου.

 

2. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ

α) Για τη μεταποίηση ή την εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε., εκτός των περιπτώσεων προϊόντων που δεν παράγονται σε αυτές και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βελτιστοποιημένου τελικού προϊόντος συνολικά ή μεμονωμένα και μέχρι ποσοστού 20% της συνολικής προτεινόμενης επεξεργασίας πρώτων υλών.
β) Για παρασκευή και εμπορία προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μελιού.
γ) Στο επίπεδο λιανικού εμπορίου.
δ) Που αφορούν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
ε) Των οποίων ο προϋπολογισμός της αίτησης ενίσχυσης είναι μικρότερος των 100.000€.
στ) Οι οποίες έχουν ενισχυθεί ή προβλέπεται η ενίσχυσή τους.
ζ) Που αφορούν, στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος τους, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για χρήση πέραν της ιδιοκατανάλωσης.
η) Υφιστάμενης δραστηριότητας σχετικής με την προτεινόμενη επένδυση οι οποίες στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων λειτουργίας.

 

3. ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1. Τομέας: Κρέας
2. Τομέας: Γάλα
3. Τομέας: Αυγά – Πουλερικά
4. Τομέας: Διάφορα Ζώα – Μέλι
5. Τομέας: Διάφορα Ζώα – Σηροτροφία – Άλλα Είδη
6. Τομέας: Δημητριακά
7. Τομέας: Ελαιούχα Προϊόντα
8. Τομέας: Οίνος
9. Τομέας: Οπωροκηπευτικά
10. Τομέας: Άνθη
11. Τομέας: Ζωοτροφές
12. Τομέας: Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού
13. Τομέας: Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών

 

4. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

α) Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
β) Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.
γ) Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.
δ) Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.
ε) Την αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για τη μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.
στ) Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία, στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.
ζ) Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.
η) Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.
θ) Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση) καθώς και οι δαπάνες κατασκευής και ανάρτησης επεξηγηματικής πινακίδας ή διαφημιστικού πλαισίου στην τοποθεσία υλοποίησης της επένδυσης.
ι) Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κλπ).
ια) Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
ιβ) Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000 €.
ιγ) Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.
ιδ) Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν σε ιδρύσεις σφαγείων ή / και εκσυγχρονισμού – συμπλήρωσης υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής και δεδομένης της υποχρεωτικής ταξινόμησης των σφαγίων χοίρου με βάση κοινοτική κλίμακα ταξινόμησης, θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η προμήθεια μηχανολογικού.

 

5. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

• Τα επενδυτικά σχέδια εξετάζονται και υπάγονται στο Πρόγραμμα, κατά προτεραιότητα και μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων ( υπό τον όρο ότι η βαθμολογία τους υπερβαίνει τη βαθμολογική βάση).
• Ο ελάχιστος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου είναι 100.000€.

 

6. ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

pososta

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: thinkid.gr – Παναγιώτης Κεχαγιάς

Share on Facebook6Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.