της Χριστίνας Βασιλοπούλου, οικονομολόγου-φοροτεχνικού
Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε όλους τους τομείς της ζωής μας είναι πολλές, είναι απότομες, οι περισσότερες μη αναμενόμενες. Κυρίαρχο θέμα ίσως αποτελεί η φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται οι πολίτες από έτος σε έτος με αποκορύφωση ίσως… το τρέχον έτος.
Συνοπτικά, με τη νέα λοιπόν χρονιά, τίθεται σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013). Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή , καθώς αλλάζει ένα νομοθέτημα που μπορεί μεν να κυρώθηκε με το Ν.2238/94, ωστόσο η βάση του βρίσκεται στο 1955 στο Ν.3323. Ο νέος αυτός Νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει νέες κλίμακες φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, κατάργηση δαπανών που μειώνουν το φόρο, αλλαγή στις εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, νέους συντελεστές αποσβέσεων παγίων. Νέο νομοθέτημα επίσης είναι ο Ν. 4174/2013, ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που καθορίζει τη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου, καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει τα έσοδα αυτά. Εδώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί η επιβολή βαρύτατων προστίμων επί διαδικαστικών παραβάσεων και παραβάσεων φοροδιαφυγής , καθώς πλέον ρητά ορίζεται η έννοια της φοροδιαφυγής. Επίσης για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας, ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει και τόκους με ετήσιο επιτόκιο που ήδη ορίστηκε στο 8,76%. Ενώ σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος φόρου καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος φόρου μέχρι την ημερομηνία επιστροφής του, με ετήσιο επιτόκιο που ορίστηκε στο 6%. Επίσης φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται με το Ν. 4223/2013 Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ ), σε όσους κατέχουν ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα ή μη , ημιτελή κτίσματα , ακόμη και αγροτεμάχια.
Μιλάμε λοιπόν για ριζικές αλλαγές. Αλλαγές που φέρνουν περισσότερους φόρους. Με απλά νούμερα 2,3 δις σε φόρους και 3,9 δις από τον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο το ερώτημα είναι ένα: από πού θα βγουν τα χρήματα για να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι;