της Ιωάννας Τσάτσου

Η ΝΕΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ…

Oφείλεται στον ιο που  λέγεται  Έμπολα (ή αιμορραγικός πυρετός Εμπολα).

ebola

Πήρε το όνομά του από τον ποταμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όταν αυτό λεγόταν ακόμα Ζαΐρ ,όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1976.Την ίδια χρονιά υπήρξε μεγάλη έξαρσή του και στο Σουδάν.

Φέτος σκορπίζει τον θάνατο στη Δυτική Αφρική και σιγά – σιγά και τον φόβο  σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε συναγερμό, αφού όπως ανακοινώθηκε η φετινή έξαρσή του είναι η μεγαλύτερη από όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1976. Οι χώρες Γουινέα, Σιέρα Λεόνε ,Νιγηρία και Λιβερία έχουν όλο και περισσότερους νεκρούς  και πλέον υπάρχει φόβος σε πολλές χώρες εξαιτίας των ταξιδιών που ίσως να πραγματοποιούν οι πολίτες τους στους παραπάνω προορισμούς.  Η μια μετά την άλλη οι περισσότερες χώρες της Αφρικής θέτουν περιορισμούς στα σύνορά τους λόγω του Έμπολα. Παρ’όλα αυτά  τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς…Στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης, ώστε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής επιδημία του ιού Έμπολα, έθεσε το κέντρο επιχειρήσεων της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Κατά τον ΠΟΥ, η κύρια αιτία της εξάπλωσή  είναι η αδυναμία των  χωρών να αντιμετωπίσουν από μόνες τους μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Αν και η νόσος δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη, η αντιμετώπισή της βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο (εμβόλια) και αυτό προκαλεί  μεγάλη ανησυχία.
Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Ο ζωικός ξενιστής δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δήγμα από μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους .Η ασθένεια μεταδίδεται επίσης από την άμεση επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πίθηκοι, αντιλόπες και νυχτερίδες. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη .Επίσης δε μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών. Συνεπώς η  κύρια έκθεση  συμβαίνει τυπικά όταν ταξιδεύει κανείς ή εργάζεται σε ενδημική από τον ιό περιοχή και η δευτερεύουσα έκθεση: συμβαίνει τυπικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατά τη διάρκεια της ιατρικής φροντίδας, ή της ταφής μολυσμένων ασθενών. Συμβαίνει, επίσης, εξαιτίας της έκθεσης ανθρώπων σε θηλαστικά μολυσμένα από τον ιό.

Η λοίμωξη από τον Έμπολα προκαλεί στον άνθρωπο θανατηφόρα νόσο. Ύστερα από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό ,κόπωση, μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και κοιλιακό άλγος . Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν.

Ακόμα και αν ζει κάποιος ή έχει ταξιδέψει σε κάποια από τις  «πληγέντες» από τον Έμπολα χώρες η πιθανότητα να μολυνθεί είναι χαμηλή εκτός εάν έχει εκτεθεί σε αίμα ή άλλα σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου. Η συνήθης κοινωνική επαφή με άτομα που δε φαίνεται ότι νοσούν δε προκαλεί κίνδυνο. Ο ιός σκοτώνεται με καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ,αντισηπτικά ή απολυμαντικά, χλωρίνη ή με στέγνωμα στον ήλιο (καθώς ο ιός δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει).

Περισσότερες πληροφορίες :

 

 

 

Share on Facebook15Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.