του Χρήστου Ράπτη

Η αναδιάρθρωση του ΔΟΛ που περιλαμβάνει ένα επώδυνο πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την βαθιά κρίση που διέρχεται η εκδοτική βιομηχανία στην χώρα μας. Προφανώς, πρόβλημα επιβίωσης δεν αντιμετωπίζει μόνο ο ΔΟΛ. Τα ίδια περίπου προβλήματα έχουν ο ΠΗΓΑΣΟΣ, το MEGA και όλα σχεδόν τα παραδοσιακά συγκροτήματα -παλιά ή καινούρια- που χτίστηκαν μεταπολιτευτικά και συγκυβέρνησαν την χώρα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι αιτίες της κρίσης αυτής είναι περίπου γνωστές. Ο Διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης σε σημερινό του άρθρο, αναγνώρισε τους περισσότερους λόγους που οδήγησαν τον συμβατικό τύπο στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία. Αυτό που διαφεύγει ίσως από τις διοικήσεις των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων είναι ότι η οικονομική χρεοκοπία των παραδοσιακών μέσων δεν είναι η αιτία των σημερινών αδιεξόδων, αλλά το σύμπτωμα. Πριν οδηγηθούν εδώ που οδηγήθηκαν τα συμβατικά συγκροτήματα, είχαν χρεοκοπήσει ηθικά και αυτή η χρεοκοπία είχε καταγραφεί στο περιεχόμενο τους. Ποτέ άλλοτε, ο ελληνικός τύπος, δεν υπήρξε τόσο εξαρτημένος από τα λεγόμενα οικονομικά συμφέροντα και ποτέ (ίσως) άλλοτε δεν υπήρξε τόσο υποταγμένος στην πολική εξουσία. Τα ίδια μέσα που κάποτε ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, κατέστρεφαν για παραδειγματισμό σταδιοδρομίες και αλλοίωναν συνειδήσεις, τώρα διαπραγματεύονται διευκολύνσεις, ελπίζουν σε δανεισμό και ιδιότυπες προσφυγές στο άρθρο 99.

Προφανώς, όταν έχεις χάσει την ανεξαρτησία σου, δεν μπορείς και να μιλήσεις. Εξού και οι (ομιλούσες) σιωπές, οι συμψηφισμοί, η συνενοχή και τα λιανοτούφεκα μπας και τρομάξει καμιά φοβισμένη μπεκάτσα και πληρώσει τίποτε «διόδια»… Ο Λούα-Λούα, που έμαθε καλά την τέχνη των διοδίων, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πει κάποτε πόσο του κόστισε η διαδρομή για να φτάσει με καθυστέρηση στον προορισμό που βρίσκεται σήμερα. Δεν θα επεκταθώ άλλο, στους λόγους που τα συμβατικά ΜΜΕ οδηγήθηκαν εδώ που οδηγήθηκαν. Οι καπετάνιοι τους ξέρουν καλύτερα από όλους μας για το τι έφταιξε. Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι παραδοσιακοί εκδότες έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα φταίει το ίντερνετ που τους λεηλατεί δήθεν το περιεχόμενο. Οι παραδοσιακές εφημερίδες χάνουν αναγνώστες γιατί έχουν χάσει την αξιοπιστία τους επειδή οι πολίτες-ειδικά οι νέοι- τις έχουν ταυτίσει με το χρεοκοπημένο κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο. Και όσο δεν τον καταλαβαίνουν αυτό, τόσο θα τρελαίνονται και θα κυνηγούν φαντάσματα…
Πηγή: iefimerida.gr 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.