του Ντίνου Τσουκαλά, δημοτικού συμβούλου Ναυπακτίας

Μετά από πλήθος διαμαρτυριών συμπολιτών μας πώς ερμηνεύεται από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. του Δήμου μας, αλλά και το πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης τοπικής εφημερίδας «Ναυπακτιας», το πολεοδομικό καθεστώς του οικισμού της Παλαιοπαναγιάς , έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω: Ο οικισμός Παλαιοπαναγιάς εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας στην απογραφή του 1928 με πληθυσμό 328 κατοίκους.

Από έγκυρες πληροφορίες και μαρτυρίες το 1907 κατασκευάζεται ο πρώτος Ναΐσκος «της Παναγιάς», το 1925 συγκροτείται η ενορία και το 1948 κατασκευάζεται ο Ναός της Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην σημερινή του μορφή και στην θέση του παλαιού Ναΐσκου. Η θέση του ως οικιστικό σύνολο τοποθετείται δυτικά και σε επαφή με τον Πολεοδομικό ιστό της Πόλης μας και περιβάλλεται από τα φυσικά όρια: χείμαρρος Βαριάς, όρια δασικής έκτασης, Πλατανόρεμα, θάλασσα και Βαριά . Τα παραπάνω όρια ομόφωνα έχουν γίνει αποδεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας με αριθμ. Απόφασης 244/1981. Έχει καθορισθεί με το ΦΕΚ 353 Δ/2-Ιουλίου 1981 ως οικισμός υφιστάμενος προ του 1923, μη οριοθετημένος.

Μέχρι σήμερα έχει οικοδομηθεί με το παραπάνω ΦΕΚ και σε συνδυασμό των εγκυκλίων 117/82 και 124/82 (αυτοψία δύο υπαλλήλων) και τις διατάξεις που αφορούν τους οικισμούς προ του 1923. Υπ’ όψιν ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται κατά κανόνα και σε άλλες περιοχές για αντίστοιχους οικισμούς υφιστάμενους προ του 1923 μη οριοθετημένους (βλέπε Αιγιάλεια, Φωκίδα, Λέσβος κλπ). Σημειωτέον ότι στην περιοχή έχουν εκτελεστεί πλήθος αγοραπωλησιών, κατατμήσεις Γής, ανεγέρσεις οικιών, ειδικών κτιρίων, επιχειρήσεων και γενικότερα διάφορες επενδύσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως πληροφορουμαι, αιτήματα πολλών συμπολιτών μας, αλλά και ανθρώπων που έχουν επενδύσει στην περιοχή, προς την Υ.ΔΟΜ. μένουν στην καλύτερη περίπτωση αναπάντητα.

Συγκεκριμένα αίτηματα του τύπου εάν οικόπεδο ευρίσκεται εντός ή εκτός οικισμού, θεώρηση τοπογραφικού διαγράμματος που αφορά τους όρους δόμησης προκειμένου να προβεί ο συγκεκριμένος ιδιοκτητης σε πώληση ή άλλος σε εκμετάλλευση, έγκριση άδειας δόμησης και το απλούστερο όλων προκειμένου να δηλωθεί στο Ε9 τελματώνουν στα γραφεία της Υπηρεσίας, μεταξύ πρωτοκόλλου και γραφείο χρέωσης. Γενόμενος λοιπόν δέκτης των παραπάνω παραπόνων, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απεύθυνα σχετικό ερώτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κον Κ.Καρακωστα και η απάντηση του ήταν ο ορισμός …της δημιουργικής ασάφειας. Επειδή οι συμπολίτες μας δεν αντέχουν αλλη ταλαιπωρία, καλώ την Δημοτική Αρχή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση οριοθέτηση του οικισμού και να συνεργαστεί, όπως ευαγγελίζεται, με τους Τεχνικούς και Επιστημονικούς Συλλόγους της Πόλης μας για την επίλυση του «προβλήματος» που η ίδια ανακάλυψε.

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.