Του Σπύρου Σεραφείμ
Με αιχμές κατά Σαμαρά παρενέβη ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του έστειλε απαντητική επιστολή με την οποία αρνήθηκε την πρόταση για διμερείς πολιτικές διαπραγματεύσεις για το θέμα -τι άλλο;- της ονομασίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς, στις 15 Ιουλίου, είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία αρνήθηκε την πρότασή του για τη σύσταση ομάδων διαπραγματευτών, όπως και τις συναντήσεις των ίδιων των πρωθυπουργών προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.
Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή που είχε στείλει, στις 27 Ιουνίου, ο κ. Γκρούεφσκι, καλώντας τους Σκοπιανούς να κινηθούν για μια «πραγματική και όχι κατ” επίφασιν λύση», κάνοντας σαφές ότι «ρητορική και πράξεις της σκοπιανής πλευράς όχι μόνο θέτουν εμπόδια στην κατανόηση των δύο πλευρών, αλλά στρέφουν και τον λαό σας κατ” ουσίαν εναντίον της Ελλάδας, με το να κατηγορείται συστηματικά η Ελλάδα για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα σας».
Ο κ. Ιβάνοφ, λοιπόν, τώρα, καταλογίζει στην ελληνική πλευρά ευθύνες για τη μη εξεύρεση λύσης. Κατά τον πρόεδρο της πΓΔΜ, «η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: ότι η «Μακεδονία» δεν έχει με ποιον να συνομιλήσει για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος».
Και συνέχισε λέγοντας «ο διάλογος είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. Ολες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά». Ο κ. Ιβάνοφ επιτέθηκε και προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, αναφέροντας: «Δεν πρέπει να αναμένεται τίποτε το διαφορετικό από έναν άνθρωπο που πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα θέλει να αποφύγει την επίλυσή του». Αυτό, πόνεσε…
Η πολιτική, τελικά, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχει και τόσο κοντή μνήμη, όσο θεωρούν κάποιοι, άλλωστε και η ατάκα «ποιος θα θυμάται το Σκοπιανό με τά από δέκα χρόνια», έχει καταρριφθεί προ πολλού. Τα γεγονότα που είχαν λάβει χώρα στο παρελθόν επιστρέφουν στο παρόν, διεκδικώντας τις απαντήσεις που δεν είχαν λάβει τότε, ζητώντας επειγόντως λύσεις. Ασχέτως με την εμπλοκή του κ. Σαμαρά τότε στο Σκοπιανό, ασχέτως με το αν αν έπραξε σωστά ή όχι τότε, τώρα καλείται να βρει μια λύση και για αυτό, ανάμεσα στα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει. Ο Σκοπιανός ηγέτης άρχισε με ευθείες βολές την επίθεσή του στον πρωθυπουργό και είναι δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα θα δυναμιτίσει με δηλώσεις περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, προκειμένου να κλιμακώσει την ένταση και να βρεθεί -τι άλλο;- μια λύση. Πέραν των σκοπιανών ισχυρισμών, όμως, το Σκοπιανό είναι άλλο ένα ζήτημα που αναζητά λύση, ουδείς μπορεί, πλέον, να σφυρίζει αδιάφορα, να πράττει σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτε. Τα Σκόπια, βλέπετε, θέλουν να άρουν τα όποια εμπόδια δημιουργεί η Ελλάδα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τελικά, στην πολιτική, ό,τι θες να το αποφύγεις, το βρίσκεις μπροστά σου, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι σα να πετάς κάτι στη θάλασσα, για το ξεφορτωθείς. Όμως, φευ, το βρίσκεις πάντα στο αλάτι. Απλώς, στην εν λόγω περίπτωση των Σκοπίων, και έπειτα από τόσα χρόνια μετά, το όλο θέμα έχει γίνει «λύσσα»…
Δημοσιεύτηκε στις 20/7/2013 στο www.protagon.gr