Στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου, η  Εταιρεία Ψυχικής Υγείας «ΔΙΑΠΛΑΣΗ» πραγματοποίησε την επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας».

Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τον επιστημονικό διευθυντή της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», ψυχολόγο Βασίλη Σταμάτη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τους ομιλητές και αυτούς που συνέβαλαν στη πραγματοποίησή της, αναφέρθηκε στο σκοπό και στους στόχους της «ΔΙΑΠΛΑΣΗ», στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν έμπειροι και καταξιωμένοι επιστήμονες, που με σαφήνεια και αμεσότητα στις ομιλίες τους ανέλυσαν το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Η τ. καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Βάγια Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στις βραχύχρονες αλλά και μακρόχρονες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού που υφίσταται βία μέσα στην οικογένεια, τι μαρτυρούν οι τελευταίες νευρολογικές έρευνες για το παιδί που υφίσταται βία και ανέδειξε τη σημαντικότητα της πρόληψης τέτοιων φαινομένων.  Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, Ψυχίατρος, Χρήστος Σκαμνέλος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και τους τρόπους που μπορούν να επικοινωνούν χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε σύγκρουση οι γονείς. Στη συνέχεια, ο Κοινωνικός Λειτουργός του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου, Γιώργος Καρακοβούνης, επισήμανε τους λόγους που οδηγούν τον άνδρα να ασκήσει βία σε μια γυναίκα, τα χαρακτηριστικά των γυναικών που υφίστανται βία και ποιες δυνατότητες έχουν ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα έγκαιρα. Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Γεώργιος Μόσχος, βοηθός συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, ο οποίος με την εμπειρία του ανέλυσε τη νομική διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε τις δυνατότητες που δίδει η νομοθεσία για τη προστασία παιδιών που κακοποιούνται και τέλος, προέτρεψε όλους να σταθούν απέναντι σε τέτοια  φαινόμενα βίας με ένα βροντερό «όχι», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. Μάλιστα προέτρεψε τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής που παρακολουθούσαν την Ημερίδα, να δημιουργήσουν ψυχοκοινωνική δομή στο Δήμο τους για την ενίσχυση και υποστήριξη της οικογένειας που βρίσκεται σε κρίση.

Στις εργασίες της επιστημονικής Ημερίδας συμμετείχαν αρκετά άτομα από όλη την Αιτωλοακαρνανία, κυρίως εκπαιδευτικοί, στο χώρο που πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα. Μετά τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ακολούθησε γόνιμος διάλογος, στον οποίο κατατέθηκαν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων, απαντήθηκαν ερωτήματα και διευκρινίστηκαν απορίες, επισημάνθηκε η ανάγκη για δημιουργία ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον τόπο μας και η προτεραιότητα που χρειάζεται να δοθεί στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των φορέων για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
Στο τέλος της Ημερίδας χορηγήθηκαν Βεβαιώσεις Συμμετοχής του εγκεκριμένου από το αρμόδιο Υπουργείο προγράμματος, σε όλους όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.