«Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά…»

11Όταν το σώμα αποδεσμεύεται από το έδαφος και έρχεται η απογείωση, τα επόμενα λεπτά ένας απέραντος υπέροχος κόσμος απλώνεται μπροστά σου αποκαλύπτοντάς σου το γαλήνιο πρόσωπό του. Σου γεννά πρωτόγνωρες αισθήσεις και σε βοηθά να γίνεις ένα μικρό κομμάτι της μαγείας, της ομορφιάς και της απεραντοσύνης του…

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα περισσότερους φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας και μάλιστα ως ιδανική επιλογή για πτήσεις θεωρείται η Ναυπακτία και ειδικότερα η Δημοτική Ενότητα της Χάλκειας, καθως συνδυάζει τους ορεινούς όγκους με το δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου.

Πώς όμως μπορεί να καταστεί η περιοχή μας σημείο αναφοράς για το αλεξίπτωτο πλαγιάς; Οι αλεξιπτωτιστές πλαγιάς της Αερολέσχης Αγρινίου που επιλέγουν την περιοχή για τις πτήσεις τους, πριν από λίγες ημέρες κατέθεσαν δύο συγκεκριμένες προτάσεις στο Δήμο Ναυπακτίας. Αναλογιζόμενοι λοιπόν ότι η περιοχή έχει τις προϋποθέσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν με μικρές μάλιστα παρεμβάσεις, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τα οφέλη που θα επέλθουν τόσο σε τουριστικό και αθλητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο προβολής της περιοχής.

Το LepantoMag.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ναυπάκτιο αλεξιπτωτιστή πλαγιάς της Αερολέσχης Αγρινίου, Κωστή Πρασσά, όχι μόνο για το parapente, αλλά και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών σε τέτοιου είδους αθλήματα.

 

 

1Τα τελευταία χρόνια το αλεξίπτωτο πλαγιάς γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση και φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) συνδυάζει δύο πολύ θετικά στοιχεία. Πρώτον, είναι από τα οικονομικότερα μέσα πτήσης, καθώς πέρα από το αρχικό κόστος εκπαίδευσης και αγοράς εξοπλισμού που είναι σχετικά χαμηλά, δεν υπάρχουν άλλα έξοδα που έχουν άλλα πτητικά μέσα. Δεύτερον, ολόκληρος ο εξοπλισμός μεταφέρεται σε ένα ελαφρύ σακίδιο πλάτης, οπότε η ευκολία στη μεταφορά του και τις μετακινήσεις, παρέχει μία ευελιξία για σύντομες και αυτόνομες «αποδράσεις».

Ποιες προδιαγραφές πρέπει να υπάρχουν προκειμένου κάποιο σημείο να θεωρηθεί κατάλληλο ώστε να διαμορφωθεί ως χώρος απογείωσης αλεξίπτωτου πλαγιάς;

Ο χώρος απογείωσης πρέπει να έχει μία ικανή κλίση εδάφους, ώστε να μπορεί κάποιος να τρέξει με ασφάλεια προς τα κάτω μέχρι να απογειωθεί. Φυσικά δεν πρέπει να έχει εμπόδια, όπως μεγάλες πέτρες, ανωμαλίες εδάφους και χαμηλή βλάστηση. Ένα μέσο μήκος είναι τα 30 μέτρα, που επιτρέπει ασφαλή απογείωση για όλα τα επίπεδα πιλότων, με πλάτος που μπορεί να ξεκινάει από τα 20 μέτρα και πάνω.

Σε δεύτερο επίπεδο, κοιτάμε τις ευρύτερες ανεμοπορικές συνθήκες της πλαγιάς, όπως το είδος των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή, άλλους παραπλήσιους ορεινούς όγκους που μπορεί να δημιουργούν αναταράξεις, και φυσικά έναν βασικό και έναν εναλλακτικό χώρο προσγείωσης κοντά στην απογείωση.

2Στη Ναυπακτία, πού μπορεί κάποιος να κάνει αλεξίπτωτο πλαγιάς και ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των σημείων αυτών έναντι άλλων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή;

Μιλώντας αυστηρά για τα όρια του Δήμου Ναυπακτίας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία θέση απογείωσης στην Βαράσοβα πάνω από τον Γαλατά, και δύο θέσεις στον οικισμό Στράνωμα. Επίσης, στην περιοχή της Κάτω Βασιλικής, υπάρχει ένας λόφος μεταξύ Βαράσοβας και Παλιοβούνας που δείχνει πολύ θετικά χαρακτηριστικά ανεμοπορίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει ακόμα διαμορφωμένο χώρο απογείωσης.

Από εκεί και πέρα, έντονη δραστηριότητα υπάρχει σε κοντινές περιοχές, όπως στα βόρεια της Λίμνης Τριχωνίδας, στο Αιτωλικό, το Αγρίνιο, την Ιτέα, αλλά και το Παναχαϊκό.

Η Βαράσοβα είναι από τα πλέον υποσχόμενα μέρη, καθώς αποτελεί πόλο έλξης λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, που επιτρέπει καλές πτητικές επιδόσεις, αλλά και της θέσης του δίπλα στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το βουνό επισκέπτονται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, σχολές αλεξίπτωτου πλαγιάς από Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία.

Έχει υποστηριχθεί η προσπάθειά σας για την ανάπτυξη και διάδοση του αλεξίπτωτου πλαγιάς έμπρακτα από το Δήμο Ναυπακτίας;

Τον τελευταίο μήνα, έχουμε απευθυνθεί εγγράφως στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με δύο συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρώτη αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου προς την απογείωση της Βαράσοβας, ο οποίος επί της παρούσης είναι προσπελάσιμος μόνο με αγροτικό όχημα ή 4x4 και η δεύτερη στη διαμόρφωση χώρου απογείωσης στον λόφο που προαναφέραμε στην Κάτω Βασιλική. Η αρχική αντίδραση από την πλευρά του Δήμου ήταν θετική. Απομένει να δούμε και τα έμπρακτα αποτελέσματα.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα τόπο με την ανάδειξη και την έμπρακτη υποστήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων;

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι ένα άθλημα που προσφέρει κυρίως αναψυχή. Έτσι είναι συνηθισμένες οι εξορμήσεις από διάφορες αερολέσχες, σχολές, ή παρέες πιλότων προς τοποθεσίες πτήσεων, όταν το επιτρέπει ο καιρός, σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση. Επίσης, κάθε χρόνο, ενδιαφερόμενα σωματεία και αερολέσχες διοργανώνουν επίσημους αγώνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν πιλότους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι αγώνες αυτοί γίνονται συνήθως σε συνεργασία με τους εκάστοτε Δήμους προκειμένου να γίνει η ανάλογη προβολή τους, αλλά και να διευκολυνθεί η διαμονή και η μετακίνηση των αεραθλητών και των συνοδών τους. Λαμπρό και κοντινό παράδειγμα είναι η ετήσια διοργάνωση προ-παγκοσμίου πρωταθλήματος στον Εμπεσσό του Δήμου Αμφιλοχίας, που κρατάει μία εβδομάδα, κατά την οποία εκτός από τους αγώνες, διοργανώνονται και άλλα εορταστικά και παραπλήσια events που συγκεντρώνουν κόσμο.

4Θα θέλατε να μας περιγράψετε την αίσθηση που έχει κάποιος την ώρα που βρίσκεται στον αέρα με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς;

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι περισσότερο πτώση, παρά πτήση. Αυτό δεν ισχύει. Υπό κατάλληλες συνθήκες και σωστό χειρισμό, συνήθως μπορούμε να κερδίζουμε ύψος  και να μένουμε στον αέρα πολλές ώρες. Η αίσθηση της πτήσης είναι μοναδική! Και φυσικά επειδή όλο το σώμα είναι εκτεθειμένο στον αέρα, με τα χέρια να νιώθουν διαρκώς τις πιέσεις που ασκούνται στην πτέρυγα, το παραπέντε είναι ίσως και το πιο ρεαλιστικό μέσο όπου κάποιους βιώνει την αίσθηση της πτήσης. Η θέα, ο αέρας στο πρόσωπο, η γενικότερη αίσθηση ελευθερίας και κινήσεων, είναι μοναδικά! Πάντα μετά από μία προσγείωση όλοι έχουμε μία χαλάρωση που σίγουρα ο καθένας μας βιώνει διαφορετικά.

Κάποιος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σπορ πού μπορεί να απευθυνθεί και ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν; Παίζει ρόλο η ηλικία, ο σωματότυπος ή κάτι άλλο;

Σχολές αλεξίπτωτου πλαγιάς υπάρχουν τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στην Πάτρα. Συνήθως κανονίζεται διθέσια πτήση με τον εκπαιδευτή για μία πρώτη επαφή με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, που ονομάζεται και «πτήση εθισμού» για ευνόητους λόγους. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει την βασική εκπαίδευση, με μαθήματα εδάφους και αέρος, μετά το τέλος της οποίας μπορεί να κάνει πτήσεις με τον δικό του εξοπλισμό. Η ελάχιστη ηλικία για πτήση χωρίς επίβλεψη είναι τα 18 έτη, χωρίς ανώτερο όριο, ενώ υπάρχει μεγάλη ευελιξία στον σωματότυπο, καθώς οι υπάρχουσες πτέρυγες μπορούν να υποστηρίζουν ένα εύρος βάρους πιλότου από 60 έως 130 κιλά περίπου. Όσον αφορά θέματα υγείας, ο υποψήφιος πιλότος θα πρέπει να μην έχει προβλήματα καρδιάς, επιληψίας, διαβήτη ή συχνές ζαλάδες και λιποθυμίες.

Response code is 404

Links:

Σχολή “No Borders” – Αγρίνιο: www.facebook.com/NoBordersPG

Λέσχη Αλεξίπτωτου Πλαγιάς Πάτρας: www.facebook.com/groups/111051419019377/

Lepanto Paragliding (fan page): www.facebook.com/Paralepanto

Ελληνικό Portal για το αλεξίπτωτο πλαγιάς: www.sky.gr

 

Share on Facebook154Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.