MANTA_GREENΜε πωλήσεις βιβλίων που ξεπερνούν το 1.000.000, η Λένα Μαντά αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα. Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη φτάνει στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία. Σπουδάζει νηπιαγωγός, όμως στην πορεία την κερδίζει η δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο. Η συγγραφή υπήρχε πάντα στη ζωή της, με αποτέλεσμα να μετρά πλέον στο ενεργητικό της πολλές συγγραφικές επιτυχίες, αλλά και να μεταφράζεται στο εξωτερικό. Η ίδια, όπως δηλώνει, θεωρεί πως ένα βιβλίο «καταφέρνει να δώσει στην ψυχή λίγη από τη χαμένη της ηρεμία», κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος ειδικά στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Το νέο της βιβλίο έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αλλά και τις καρδιές των αναγνωστών. «Τα Πέντε Κλειδιά» είναι ο τίτλος του και είναι η πρώτη φορά που η Λένα Μαντά καταπιάνεται με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Με αφορμή τόσο την κυκλοφορία του νέου έργου της όσο και της επίσκεψής της στη Ναύπακτο την Πέμπτη 29 Μαϊου, η Λένα Μαντά μιλά στο LepantoMag.gr.

Αυτή τη φορά επιλέξατε να προσφέρετε στο αναγνωστικό σας κοινό ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ή για να το θέσω καλύτερα ένα «μανταίικο αστυνομικό», όπως έχετε δηλώσει και εσείς χαρακτηριστικά. Πώς το αποφασίσατε;
Υποθέτω οτι Τα πέντε κλειδιά, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, οφείλονται στο γεγονός οτι κάτι παρόμοιο ήθελα να διαβάσω εκείνη την εποχή που το έγραφα. Βλέπετε με αυτό τον γνώμονα επιλέγω τα θέματά μου. Παράδειγμα όταν η διάθεσή μου αποζητούσε κάτι ιδιαίτερα τρυφερό και ρομαντικό έγραψα το Έρωτας σαν βροχή.

Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα που σας οδήγησε στην ιστορία που αφηγείστε στα Πέντε Κλειδιά;
Όσο κι αν φανεί παράδοξο, το μόνο που θυμάμαι είναι οτι η ιδέα για ένα βιβλίο με θέμα την απαγωγή ενός παιδιού, μου γεννήθηκε ένα βράδυ που καθισμένη μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθώντας ένα ανούσιο πρόγραμμα, άφησα το μυαλό μου να ταξιδέψει και να δημιουργήσει Τα πέντε κλειδιά!

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, η Κυβέλη, είναι μητέρα, όπως και εσείς. Υπήρξαν στιγμές που ταυτιστήκατε μαζί της;
Συνεχώς! Η Κυβέλη μπήκε μέσα στο σύστημά μου και έμεινε εκεί, όσο κράτησε η συγγραφή της ιστορίας της. Ήταν στιγμές που ένιωθα κι εγώ την ίδια ανήμπορη λύσσα με εκείνη….

Τα ονόματα που επιλέγετε για τους ήρωές σας είναι τυχαία ή συμβολίζουν κάτι;
Εντελώς τυχαία! Έχω έναν κατάλογο αγαπημένων ονομάτων, που συνεχώς εμπλουτίζω και όταν έρθει η ώρα, επιλέγω αυτό που θεωρώ ταιριαστό με την ηρωίδα μου!

TA_PENTE_KLEIDIAΗ ιστορία από «Τα πέντε κλειδιά» θα μπορούσε να μεταφερθεί στην τηλεόραση; Το Βαλς με 12 Θεούς έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, θα επιθυμούσατε να συμβεί κάτι ανάλογο με το τελευταίο σας βιβλίο;
Φυσικά και θα το ήθελα, μόνο που αυτή την φορά θα ήμουν πιο απαιτητική ως προς την πιστότητα της μεταφοράς του!

Είστε από τους συγγραφείς που περιοδεύετε ανά τη χώρα και έρχεστε σε άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό. Το γεγονός αυτό σας τροφοδοτεί με ενέργεια για τη συνέχεια;
Όταν επί μήνες, είμαι μπροστά σ” έναν υπολογιστή, απομονωμένη ουσιαστικά, σ” έναν άλλο, δικό μου κόσμο, η επαφή με το αναγνωστικό κοινό, είναι σαν φρέσκο αερακι στην ψυχη μου!

Τέλος, ανήκετε στους συγγραφείς που προτρέπουν τους αναγνώστες να διαβάζουν, κυρίως μάλιστα έλληνες συναδέλφους σας. Οι επιλογές σας ως αναγνώστρια ταυτίζονται με τις επιλογές σας ως συγγραφέας;
Σαφώς προτιμώ το μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά αγαπώ ιδιαίτερα το ιστορικό καθώς και το αστυνομικό. Άρα…ναι! Η αναγνώστρια και η συγγραφέας, βαδίζουν ας πούμε παράλληλα!

 

* Το Βιβλιοπωλείο «Νικολάου» σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» παρουσιάζουν το βιβλίο της Λένας Μαντά «Τα Πέντε Κλειδιά», την Πέμπτη 29 Μαΐου στο καφέ «Ναυάγιο» στις 20:00. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

 

Share on Facebook43Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.