OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι χώρες που είτε προβάλλουν τους ενδιαφέροντες βυθούς που ήδη έχουν στη διάθεσή τους είτε δημιουργούν τεχνητούς υφάλους, αλλά και ναυάγια, βυθίζοντας διαφόρων ειδών καράβια-πλοία, τα οποία αντί να γίνουν παλιοσίδερα μπορούν να ποντισθούν σε βάθη που είναι προσιτά για τους δύτες αναψυχής.

Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τις καταδύσεις, μπορεί οι έννοιες και οι πρακτικές της βύθισης και της δημιουργίας τεχνητών υφάλων να είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα θαλάσσια καταδυτικά πάρκα είναι περιοχές αναπαραγωγής θαλάσσιας πανίδας, τα οποία μάλιστα μελετώνονται και επιβλέπονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τη δυνατότητα δημιουργίας καταδυτικού πάρκου, πριν από λίγους μήνες ήρθαμε σε επικοινωνία με ανθρώπους που λόγω ιδιότητας και εμπειρίας γνωρίζουν πώς μπορεί όλο αυτό να γίνει πράξη στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπακτίας. Όπως μας εξήγησαν λοιπόν, οι δύτες Κώστας Νικηταΐδης και Σταυρούλα Καραμπούλα η υποθαλάσσια περιοχή της Ναυπακτίας έχει τη δυνατότητα να καταστεί ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και να αποτελέσει πόλο έλξης δυτών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν στο βυθό κάποια παλιά καράβια, τα οποία με νόμιμες διαδικασίες να ληφθεί απόφαση να βυθιστούν, αφού προηγουμένως όμως θα έχουν καθαριστεί ώστε να μην μολυνθεί η θάλασσα.  Σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως αυτό δε βοηθά  μόνο την κατάδυση, βοηθά και το περιβάλλον, καθώς δημιουργείται ζωή από εκεί που δεν υπάρχει», μας δήλωσε η κ.Καραμπούλα.

Ο ναυπάκτιος Κώστας Νικηταΐδης μας σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ακριβώς αυτό είχαμε προτείνει για την περιοχή της Παναγοπούλας, αλλά κολλήσε η υπόθεση στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Εκεί η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Πρόκειται μάλιστα για πολύ μεγάλη περιοχή, που δεν μπορεί κάποιος να τη δει με μία μόνο βουτιά. Ο Κορινθιακός έχει πολύ μεγάλο βάθος.  Ανοικτά του Αιγίου, έξω από τη Ροδοδάφνη υπάρχει βάθος 520 μέτρων».

«Το κράτος δε χρειάζεται να ξοδέψει κάτι, χρειάζεται απλά βούληση ώστε να δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα. Να έρθει και να πει ότι αυτός εδώ ο βυθός οριοθετείται σα θαλάσσιο πάρκο. Μόνο αυτό. Στη συνέχεια να οριστούν  δύτες-φύλακες που θα φυλάνε το πάρκο και να υπάρχουν επαγγελματίες δύτες που θα ασχολούνται με τους τουρίστες που ενδιαφέρονται να βουτήξουν».

«Αυτό που φταίει είναι η νοοτροπία. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ασχοληθούν. Δεν τους ενδιαφέρει προφανώς ή έχουν άγνοια».

Αυτή τη στιγμή «τα καταδυτικά κέντρα που υπάρχουν κάνουν από μόνα τους ό,τι μπορούν. Δεν υπάρχει τίποτε οργανωμένο από το κράτος, καθώς για το μόνο που έχει φροντίσει είναι να εισπράττει χρήματα από τα καταδυτικά αυτά κέντρα.  Για να καταλάβετε, ένα καταδυτικό κέντρο πληρώνει πολλά χρήματα το χρόνο είτε για πιστοποιήσεις στο Λιμεναρχείο είτε για πιστοποιήσεις του εξοπλισμού του, για να μπορεί να δίνει πτυχία από τον κάθε Οργανισμό», σημειώνει η κ.Καραμπούλα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπήρχε η βούληση για τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου θα ενισχυόταν περαιτέρω η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία της Ναυπακτίας θα ήταν τεράστια. Η περιοχή στρέφοντας τη ματιά της προς τη θάλασσα μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά επίπεδα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς διαφόρων ειδών τουρισμού και αθλητισμού.

Τί ακριβώς όμως είναι τα καταδυτικά πάρκα;

Πρόκεται για διάσπαρτες μικρές περιοχές 1επί 2 χλμ περίπου, στις οποίες επιτρέπονται οι καταδύσεις και οι παρατηρήσεις του βυθού από πλοία με διαφανή πυθμένα. Με τα εισιτήρια των επισκεπτών χρηματοδοτείται η φύλαξη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται φυσική υδρόβια χλωρίδα και πανίδα με απίστευτο πολλαπλασιαμό των ειδών, του πλήθους και του μεγέθους των ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πανέμορφης όασης ζωής, ελκυστική για δύτες και τουρίστες, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία ενός διαρκούς φυσικού εκτροφείου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μικρού καταδυτικού πάρκου είναι αυτό στις βραχονησίδες Medesτης Βαρκελώνης. Εκεί, το μικρό χωριό Estartit εδώ και 18 χρόνια έχει μετατραπεί σε καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας, με την τουριστική περίοδο να έχει αυξηθεί από 3 σε 10 μήνες ετησίως.

 

δύτες 001.jpg δύτες 003.jpg δύτες 004.jpg δύτες 005.jpg δύτες 006.jpg δύτες 007.jpg δύτες 008.jpg δύτες 009.jpg

* Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο καταδύσεων του Κώστα Νικηταΐδη και της Σταυρούλας Καραμπούλα.

* Για το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί από το Δημοσθένη Συρμή στο ithacanews.gr

Share on Facebook62Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.