kalpouzos1Κόντρα στη συναισθηματική πτώση των καιρών μας, ο αγαπημένος συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μάς καλεί σε μια αισιόδοξη πνευματική πτήση με αφορμή το νέο του βιβλίο «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που εδώ και λίγο διάστημα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

«Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, που θα συναρπάσει. Σε πρώτο επίπεδο, υπάρχει ο μύθος του βιβλίου. Ευρηματικός, με ανατροπές που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα. Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχουν «οι λαβωματιές της Ιστορίας όπως αντανακλούν πάνω μας», η εξαιρετική ψυχογράφηση των χαρακτήρων, η ρεαλιστική απεικόνιση των κοινωνικών αλλά και οικονομικών συνθηκών της εποχής, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια και πολλά άλλα θέματα, που ο αναγνώστης ανακαλύπτει στην πορεία. Κι όλα αυτά, δοσμένα με την μοναδική γραφή του Γιάννη Καλπούζου, διανθισμένα με ισχυρές δόσεις χιούμορ και σαγηνευτική γλώσσα, προσφέρουν εκτός από τροφή για σκέψη, γνήσια αναγνωστική απόλαυση», θα γράψει ο Δημήτρης Μουρατίδης. Ενώ, η Μαρίτα Αμοιρίδου θα σχολιάσει: «Το «Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου» είναι τελικά ένα αριστοτεχνικά γραμμένο σύγχρονο μυθιστόρημα που τα έχει όλα: έρωτα, ιστορία, πολιτική, φιλοσοφική σκέψη, μυστήριο, αλληγορίες, ίντριγκα, προβληματισμό και, κυρίως, μοναδικούς ήρωες-πρωταγωνιστές. Δίνονται όλα στον αναγνώστη μέσα από μια καθηλωτική και ευρηματική αφήγηση και έναν μεστό και δουλεμένο λογοτεχνικό λόγο – γνωστή και ανιχνεύσιμη τακτική του Γιάννη Καλπούζου»*.

Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» φέρει τον ίδιο τίτλο με ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι που έχετε γράψει. Ο τίτλος αυτός σηματοδοτεί κάτι για εσάς;

Το μυθιστόρημα πραγματεύεται μεταξύ άλλων τον έρωτα και την αγάπη, που, μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η ιδιοτέλεια, έρχονται να μεταβολίσουν το «δικό μου» και το κάνουν «δικό σου». Επικεντρώνοντας την προσοχή μου σ” αυτή την πτυχή του βιβλίου, αναζητούσα μία φράση η οποία θα συμπύκνωνε το εν λόγω νόημα. Έχοντας δε γράψει παλιότερα ο ίδιος τους στίχους του τραγουδιού, θεώρησα ως πλέον κατάλληλη και χρησιμοποίησα ως τίτλο την πρώτη φράση του ρεφρέν.

kalpouzos2Τί θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου»; Με άλλα λόγια, ποιο είναι το βασικό εκείνο στοιχείο που επιθυμείτε να αναδείξετε μέσα από το συγκεκριμένο έργο σας και που απετέλεσε το κίνητρο για τη συγγραφή του;

Πρώτα απ” όλα να απολαύσουν τη γλώσσα και την ανάγνωση, ως μήνυμα αισθητικής πρότασης, αλλά και ως εφαλτήριο συνδυαστικών σκέψεων και συνειρμών. Από κει και πέρα το μυθιστόρημα πραγματεύεται πλήθος σπουδαίων θεμάτων, ωστόσο τα συμπεράσματα αφήνονται στους αναγνώστες. Για μένα το ζητούμενο είναι να τεθεί ο σπινθήρας και να προκύψει η αναζήτηση και ο διάλογος για τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο. Από το μεγαλείο του έρωτα, έως πόσο το συναίσθημα επηρεάζει τον λογισμό και τις αποφάσεις μας. Από τις πολλές «Ελλάδες», μέχρι την εξέταση των επιπτώσεων του εμφύλιου σπαραγμού στον τόπο μας. Από το πόσο τα κρίματα των προηγούμενων γενιών βασανίζουν τις επόμενες, μέχρι τι σημαίνει ο μηδενισμός όσων κατόρθωσε να πετύχει ο άνθρωπος ή μια κοινωνία. Από την αναψηλάφηση των παραδοσιακών αξιών, μέχρι τον προβληματισμό γύρω από τις παθογένειες που ταλανίζουν την πατρίδα μας.

Και στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν περιπτώσεις όπου αφήνετε μια αίσθηση ανολοκλήρωτου.Επιθυμείτε ο αναγνώστης να είναι εκείνος που θα συνεχίσει την ιστορία σας ή να περιμένουμε να δοθεί από εσάς η συνέχεια, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον;

Σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνω τον αναγνώστη να σχεδιάσει την εξέλιξη εν είδει συνδημιουργού, ενώ δεν αποκλείεται σε άλλες να δοθεί στο μέλλον κι από πλευράς μου η μυθιστορηματική συνέχεια.

Όταν ξεκινάτε ένα καινούργιο βιβλίο έχετε από την αρχή το πλάνο για το που θέλετε να καταλήξει η ιστορία ή σας οδηγούν οι ήρωές σας;

Οι ήρωες είναι σαν τα παιδιά. Όσο είναι μικρά τους δίνεις, τα γαλουχείς, παίρνουν από σένα και στη συνέχεια αυτονομούνται και σε τραβούν απ” το μανίκι όταν τους οδηγείς σε λάθος κατεύθυνση ή τους στρέφεις σε κινήσεις και ενέργειες που δε συνάδουν με τον χαρακτήρα τους. Σε κάθε περίπτωση εάν σχεδιάσει ο συγγραφέας από την αρχή όλο το πλάνο συμπιέζει τη φαντασία του. Προτιμώ και επιδιώκω την έκπληξη που θα γεννήσει η παντελώς αδέσμευτη φαντασία όσον αφορά την εξέλιξη της μυθοπλασίας.

Πολλοί συγγραφείς «ντύνουν» πολλούς από τους ήρωές τους με δικά τους χαρακτηριστικά. Ισχύει για εσάς κάτι τέτοιο; Και αν ναι, σε ποιο από τα συγγραφικά σας έργα έχετε αποτυπώσει περισσότερα στοιχεία του εαυτού σας;

Συνήθως δεν αποδίδω δικά μου χαρακτηριστικά στους ήρωες. Σπανίως εντάσσω και βιωματικές σκηνές ή καταστάσεις στη μυθοπλασία. Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» έχει τις περισσότερες, τη διαδρομή μου ως τόπο και χρόνο, νοοτροπίες και συμπεριφορές που γνώρισα στο διάβα της ζωής μου, αλλά και κάποια περιστατικά που έζησα και αντανακλούν την ατμόσφαιρα της εποχής.

Υπάρχουν άλλοι συγγραφείς που έχουν επηρεάσει το έργο σας;

Συγκεκριμένο συγγραφέα ή βιβλίο δεν μπορώ να εντοπίσω. Βεβαίως στο πλαίσιο της άσκησης και της μαθητείας μου με βοήθησαν πάμπολλα βιβλία, κι όχι μόνο λογοτεχνικά. Από την Καινή Διαθήκη και τους ψαλμούς του Δαυίδ μέχρι φιλοσοφικά κείμενα, ενώ από συγγραφείς από τον Ντοστογιέφσκι και τον Μπαλζάκ μέχρι τον Σκαρίμπα, τον Ροΐδη, τον Καραγάτση και εκατοντάδες άλλοι. Ωστόσο πάσχισα να χαράξω τον προσωπικό μου δρόμο, να δώσω το δικό μου στίγμα και να μη πατήσω στ” αχνάρια άλλων.

 

 

kalpouzos3Ο Γιάννης Καλπούζος θα βρίσκεται στη Ναύπακτο την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, στις 20:30 για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο καφέ «Ναυάγιο», στο Λιμάνι (Ανεμογιάννη Παξινού 6) και την επιμέλεια αυτής έχει το βιβλιοπωλείο «Νικολάου» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ηπειρωτών Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Το LepantoMag.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

* Οι κριτικές των Δημήτρη Μουρατίδη και Μαρίτας Αμοιρίδου βρίσκονται δημοσιευμένες στο προσωπικό ιστολόγιο του συγγραφέα: kalpuzos.blogspot.gr

 

Share on Facebook23Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.