vivl1Η φράση «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» του γάλλου φιλοσόφου και μαθηματικού René Descartes κοσμεί τον έναν από τους τοίχους του Media Lab, του σύγχρονου χώρου της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου που μπορεί κανείς να επισκεπτεί προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στις διάφορες ζώνες του, όπως είναι το studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, η ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Και αυτή ακριβώς η φράση του Descartes δίνει το έναυσμα και αποτελεί το στίγμα των εξελίξεων για την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη, που δε στέκει ως απλός παρατηρητής, αλλά αντιθέτως έχει με ιδιαίτερη επιτυχία καταφέρει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των χρηστών της και ταυτόχρονα μέσα από συντονισμένες δράσεις να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Και όλα αυτά οφείλονται τόσο στο Διευθυντή Γιάννη Χαλάτση, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και τους εθελοντές οι οποίοι επιδεικνύουν έναν ιδιαίτερο ζήλο ώστε ο σημαντικότερος πυρήνας γραμμάτων και πολιτισμού της Ναυπακτίας να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

vivl2xalΤο όραμα μου είναι να γεμίσουμε με περισσότερο κόσμο τη Βιβλιοθήκη, και να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που αναζητούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν αλλά και να μοιραστούν γνώσεις», δηλώνει μιλώντας στο LepantoMag.gr και την Έμυ Παπαδούλα ο Διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου, Γιάννης Χαλάτσης.

 

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης σε μια τοπική κοινωνία, κ. Χαλάτση;

Να αναζητά, να διερευνά, να προβλέπει και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των χρηστών της. Να προσαρμόζεται στις σύγχρονες εξελίξεις και να προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν αλλά και να μοιράζονται τις δεξιότητές τους ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

vivl3Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι η αγάπη και η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος! Μας συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πάρα πολλά μέλη έχουν τη διάθεση να υποστηρίξουν τη Βιβλιοθήκη προσφέροντας τις γνώσεις τους, τον χρόνο τους, βιβλία, παιχνίδια αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό! Επίσης, μας υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους στις δράσεις μας είτε ως εθελοντές είτε ως συμμετέχοντες. Όλη αυτή η θετική ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να μην επαναπαυόμαστε. Αυτό βέβαια οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και στο δραστήριο και εξυπηρετικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Γιατί κακά τα ψέματα, ακόμα και οι καλύτερες κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές είναι άχρηστες όταν δεν υπάρχει προσωπικό που να είναι πρόθυμο να εκπαιδεύεται, να σχεδιάζει και να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες. Φυσικά όμως μας βοηθάει το γεγονός ότι διαθέτουμε μια πλούσια συλλογή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους για εφήβους και ενήλικες αλλά και ξεχωριστό παιδικό τμήμα.

Τί είναι το Future Library και ποια τα οφέλη για την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη από τη συμμετοχή της στο δίκτυο;

Το Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στη Βέροια το 2011 με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε ολόκληρη τη χώρα που έχει ως στόχο να ενισχυθεί στη συνείδηση του κόσμου η σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και αλληλεπίδρασης ιδεών. Η Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου από την πρώτη στιγμή συμμετείχε ενεργά στο δίκτυο αυτό και μέσα από τη συνεργασία αυτή μας προσέφερε επιμόρφωση και αξιόλογες δωρεές παιδικών βιβλίων, τεχνολογικού εξοπλισμού, εποπτικών μέσων φυσικής, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημιουργία του Media Lab στη Βιβλιοθήκη μας, ενός νέου και άνετου χώρου δημιουργικότητας που δημιούργησε το Future Library μέσα στο 2013 σε συνεργασία με 9 Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα εκπαίδευσης συμμετέχοντας σε βιωματικά σεμινάρια που μας βοηθούν να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές μας και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης μας.vivl4Ποιες είναι οι δυνατότητες του Media Lab;

Στο Media Lab κυριαρχούν δραστηριότητες γύρω από τις τέχνες, την τεχνολογία και την καινοτομία. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και άνετο χώρο δημιουργίας, πειραματισμού και συνεργασίας, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με διαδραστικό προτζέκτορα, με στούντιο επεξεργασίας εικόνας και ήχου και με χώρους συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο χώρος αυτός παραχωρείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε καλλιτεχνικές, ερευνητικές και εκπαιδευτικές ομάδες και συλλόγους της περιοχής μας που θέλουν να δουλέψουν τα projects τους. Ήδη από την έναρξη λειτουργίας του Media Lab, τον Δεκέμβριο του 2013, μικρά μουσικά σχήματα της πόλης έρχονται για να ηχογραφήσουν τις μουσικές τους δημιουργίες, να επεξεργαστούν και να «ανεβάσουν» τα βιντεάκια τους, ενώ πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούν τον διατιθέμενο εξοπλισμό για τις εργασίες τους.

Έχετε διαπιστώσει αύξηση της επισκεψιμότητας στη Βιβλιοθήκη από τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας του Media Lab;

Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία του Media Lab μας βοήθησε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους χρήστες – ειδικά τους εφήβους που είναι ένα απαιτητικό και πολύ δύσκολα προσεγγίσιμο κοινό – και επομένως να αυξήσουμε τον αριθμό των εγγεγραμμένων μας μελών. Η αύξηση της επισκεψιμότητας και χρήσης των υπηρεσιών του Media Lab μας βοηθάει όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ρόλο της Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία και να ενισχύσουμε τη θέση μας, αλλά κυρίως μας δίνει το κίνητρο για τη δημιουργία και προσφορά νέων καινοτόμων υπηρεσιών.vivl5Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε πως η Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου επιχειρεί την κοινωνικοποιήσή της προσεγγίζοντας ένα ευρύτερο φάσμα κοινού μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο αναλυτικότερα για τις δράσεις αυτές;

Πρόκειται για δράσεις που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων των χρηστών μας ανεξαιρέτως, που θα τους βοηθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, που θα τους φέρουν σε μεταξύ τους επαφή και που θα τους κάνουν να αισθανθούν τόσο άνετα μέσα στη Βιβλιοθήκη σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους! Συγκεκριμένα, για παιδιά και για σχολεία προσφέρουμε καθημερινά οργανωμένες δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου που έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν τη μαγεία της μάθησης και της δημιουργίας μέσα από βιβλία, υπολογιστές και παιχνίδια! Μάλιστα, με το Βιβλιοαυτοκίνητο υλοποιούμε τις δράσεις αυτές σε απομακρυσμένα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Αλλά και για ενήλικες κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες δράσεις όπως Συναντήσεις Μελών Λέσχης Ανάγνωσης, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Μαθήματα δημιουργίας Ιστοσελίδας, Μικρές Εικαστικές Εκθέσεις, Μαθήματα Πλεξίματος, Ποιητικές Βραδιές, Μαθήματα Ηχογράφησης, Μαθήματα Κινέζικης Γραφής, Ημερίδες κ.λ.π. Πολλές από αυτές τις δράσεις τις υλοποιούμε σε συνεργασία με τους εθελοντές, το Δήμο και άλλους πολιτισμικούς φορείς. Φυσικά, η συμμετοχή είναι ελεύθερη χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

vivl6Όσον αφορά τώρα στο δίκτυο των εθελοντών, των ανθρώπων δηλαδή που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις που πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη. Πώς έχετε καταφέρει να το δημιουργήσετε και πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του;

Κάθε μικρή κοινωνία έχει πλούσιο πνευματικό και πολιτιστικό δυναμικό. Αρκεί εμείς οι βιβλιοθηκονόμοι να τους ψάξουμε και να τους ενεργοποιήσουμε. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2012 με προσωπικές επαφές και από τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιεί η Βιβλιοθήκη μας. Συγκινητική ήταν η προθυμία πολλών εκπαιδευτικών αλλά και αρκετών άλλων μουσικών, εικαστικών, φωτογράφων, συλλεκτών, φοιτητών κλπ που προσφέρθηκαν και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους άλλους. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχόμενη. Είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες ιδέες και σε δημιουργικούς ανθρώπους που επιθυμούν να επικοινωνήσουν και να προσφέρουν! Η διαδικασία είναι πολύ απλή, οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να έρθει στη Βιβλιοθήκη για να συζητήσουμε πώς μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του! Μπορεί επίσης να μας στείλει mail, ή να μας πάρει τηλέφωνο!

Ποιο είναι το όραμά σας κ.Χαλάτση για την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου;

Θέλουμε η Βιβλιοθήκη της πόλης μας να ενταχθεί στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Το όραμα μου είναι να γεμίσουμε με περισσότερο κόσμο τη Βιβλιοθήκη, και να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που αναζητούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν αλλά και να μοιραστούν γνώσεις.

 

Βιβλιοθήκη 9.JPG Βιβλιοθήκη 8.JPG Βιβλιοθήκη 7.JPG Βιβλιοθήκη 6.JPG Βιβλιοθήκη 4.JPG Βιβλιοθήκη 3.JPG Βιβλιοθήκη 17.JPG Βιβλιοθήκη 15.JPG Βιβλιοθήκη 14.JPG Βιβλιοθήκη 13.JPG Βιβλιοθήκη 12.JPG

Share on Facebook5Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.