Την ίση μεταχείριση και την άμεση πρόσληψή τους ζητούν οι υπάλληλοι – απολυμένοι και μη- της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Όπως υποστηρίζουν σε όλες τις Τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι υπάλληλοι απορροφήθηκαν στο σύνολό τους από τις ανάδοχες Τράπεζες, όμως δε συνέβη το ίδιο για τους υπαλλήλους των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι 16 από τους συνολικά 23 απολυμένους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου. Η επιλεκτική αυτή εξέλιξη υπέρ, όχι του συνόλου αλλά, μέρους των υπαλλήλων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις τόσο στην εκεί τοπική κοινωνία όσο και από τους υπόλοιπους απολυμένους υπαλλήλους Συνεταιριστικών Τραπεζών της χώρας, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής.

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων σημείωσε πως «Τον Απρίλιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχαν καταθέσει τροπολογία για την απορρόφηση των υπαλλήλων των συνεταιριστικών από άλλες τράπεζες, η οποία είχε απορριφθεί. Η απόρριψη αυτή κατέληξε στην απουσία νομοθετικής ρύθμισης αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες που δημιούργησαν υπόνοιες για άνωθεν παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση καλείται να τοποθετηθεί στην ουσία του πολιτικού ζητήματος δίνοντας τα στοιχεία που ζητήσαμε, ώστε να υποβληθούν σε κοινωνικό έλεγχο. Κατά τα άλλα, πάγια θέση μας παραμένει  η πρόσληψη όλων των απολυμένων.»

Για το θέμα του εργασιακού μέλλοντος των υπαλλήλων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν καταθέσει το τελευταίο διάστημα ερωτήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και επίσης βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος.

Θυμίζουμε πως υποκατάστημα της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας υπήρχε και στη Ναύπακτο, ωστόσο έως ώρας δεν έχει γίνει κάποια σχετική τοποθέτηση από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ενήμεροι για το θέμα.

Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη:

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να μένει το εργασιακό καθεστώς των   υπαλλήλων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας (ΑΣΤ) η οποία από το Μάρτιο του 2013, τελεί σε ειδική εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι από τους 100 εργαζομένους της τράπεζας οι 65 απολύθηκαν ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν προσωρινά στις θέσεις τους μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ΑΣΤ αν και νομότυπη καθώς ο Ν. 3601/2007, αναφέρει ρητά ότι «οι συμβάσεις εργασίας δε μεταφέρονται», δε συνάδει με την πρακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες περιπτώσεις όπως στην ΑΤΕ όπου οι υπάλληλοι απορροφήθηκαν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα ή στην περίπτωση της Tbank (Πρώην ΑΣΠΙΣ), της οποίας το προσωπικό απορροφήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ανέλαβε τις καταθέσεις και τα δάνεια της Tbank. Η δε απουσία νομοθετικής ρύθμισης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσλήψεων με αδιαφανείς διαδικασίες πολιτικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα μάλιστα  με πληροφορίες από τους 23 πρώην υπαλλήλους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου που είχαν απολυθεί την άνοιξη του 2012, προσελήφθησαν στην Εθνική Τράπεζα οι 16, εξέλιξη  μερικώς θετική αφού τίθεντο ερωτήματα για ποιο λόγω δεν έχουν προσληφθεί όλοι οι υπάλληλοι.

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι η Δυτική Ελλάδα κατέχει στα πρωτεία στην ανεργία και τον οικονομικό μαρασμό, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση καθιστώντας επιτακτική την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διασφαλιστεί το σύνολο των θέσεων εργασίας στην ΑΣΤ, αλλά και γενικότερα των Συνεταιριστικών τραπεζών που τίθενται υπό εκκαθάριση;

 

Το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου:

Το Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος έκλεισε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Με το αιφνίδιο κλείσιμο, οι 23 εργαζόμενοι που απολύθηκαν σταδιακά βρέθηκαν σε ένα πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο.

Τον Απρίλιο του 2012 είχε κατατεθεί στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ και το Κ.Κ.Ε. τροπολογία, με την οποία προβλεπόταν η απορρόφηση των υπαλλήλων των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών από τις άλλες τράπεζες της χώρας. Όμως, η τροπολογία αυτή, αν και είχε συμφωνηθεί να γίνει δεκτή από όλα τα κόμματα της Βουλής, απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή.

Πληροφορηθήκαμε, παρ’ όλα αυτά, ότι από τους 23 απολυμένους της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου οι 16 προσλήφθηκαν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ οι υπόλοιποι 7 παραμένουν άνεργοι. Παρά τη μερικώς θετική εξέλιξη, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επιλογής μερικών μόνο εκ των απολυμένων, σε κάθε όμοια περίπτωση.

Επειδή δημοσίευμα του τοπικού τύπου της περιοχής Λέσβου-Λήμνου έκανε λόγο για «ειδικά στενές σχέσεις» του Συλλόγου των υπαλλήλων της ως άνω Συνεταιριστικής, τόσο με την Τράπεζα όσο και με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Επειδή σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με την πρόσληψη των απολυμένων, είμαστε όμως αντίθετοι με τις ως άνω επιλεκτικές προσλήψεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα.

Επειδή συνέβη αντίστοιχη απόλυση των εργαζομένων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και γεννιούνται ερωτήματα αλλά και φόβοι ή υπόνοιες για την πιθανή διαδικασία επαναπρόσληψης μόνον ορισμένων εκ των εργαζομένων.

Επειδή οι υπάλληλοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας διεκδικούν την ίση μεταχείριση με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους άλλων τραπεζών και απαιτούν την άμεση πρόσληψη όλων των υπαλλήλων (απολυμένων και μη) της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, καθώς και όλων των Συνεταιριστκών Τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση.

Επειδή είναι άξιο υπενθύμισης, ότι σε όλες τις Τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση, οι υπάλληλοι απορροφήθηκαν στο σύνολό τους από τις ανάδοχες Τράπεζες, εκτός από τους υπαλλήλους των Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.            Με ποια κριτήρια, ποιες διαδικασίες και ποιες εργασιακές σχέσεις έγινε η επιλογή προς επαναπρόσληψη των 16 πρώην υπαλλήλων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου;

2.            Η προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα των ως άνω επαναπροσληφθέντων υπαλλήλων στην περίπτωση της Τράπεζας Λήμνου-Λέσβου, υπερτερούν σε σχέση με τα αντίστοιχα προσόντα όσων δεν επιλέχθηκαν, ώστε να δικαιολογείται η μερική επαναπρόσληψη ορισμένων;

3.            Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι όλοι οι απολυμένοι όλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών πρέπει να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τράπεζες και αν ναι, πώς και πότε σκοπεύει να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα;

4.            Πώς απαντάει η κυβέρνηση στους υπαινιγμούς του τοπικού τύπου της περιοχής Λέσβου-Λήμνου για παρέμβαση από το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον στη διαδικασία επαναπρόσληψης ορισμένων από τους υπαλλήλους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου;

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.