Τα παρακάτω αποτελούν μέρος συνέντευξης του επικεφαλής της «Ανανέωσης και Δημιουργίας» Γιώργου Γούλα στην εφημερίδα «Ναυπακτία», με αφορμή τη νέα προγραμματική περίοδο του ΣΕΣ. 

Συνεπείς στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές, με δεδομένο ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, προτείνουμε την υλοποίηση δράσεων που αυτό προβλέπει. 

Σε κάθε περίπτωση η «Ανανέωση και Δημιουργία» θα στηρίξει κάθε απόφαση και δράση της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση: την βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και, την εξυπηρέτηση της Τοπικής Ανάπτυξης. Προτείνουμε, και ελπίζουμε να γίνουν δεκτά από την πλειοψηφία, συγκεκριμένες υλοποιήσιμες δράσεις οι οποίες εξυπηρετούν αυτό το δίπτυχο.

***

«Ο δήμος Ναυπακτίας έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του 300.000 ευρώ για τη σύνταξη μελετών, ενώ σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχει ακόμα ένα ποσό, περίπου 400.000 ευρώ για την ενίσχυση αυτού του λογαριασμού. Ένα σχόλιο για την απόφαση».

Όπως γνωρίζετε είμαστε ήδη στο πρώτο έτος της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, επιπλέον αναμένεται το 2015 ή 16 να υπάρξει για την αυτοδιοίκηση ένα πρόγραμμα για υλοποίηση έργων όπως αυτό του Θησέα ή το Ε.Π.Τ.Α. παλαιότερα. Και ακόμα περισσότερο ειδικά αν το επόμενο διάστημα επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς εκτός κρίσης, προκύπτουν τομεακά προγράμματα που πρέπει να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε.

Στρατηγικό σημείο λοιπόν για την επόμενη περίοδο είναι η ετοιμότητα για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφηση πόρων από όλες αυτές τις πηγές ή/και άλλες ακόμα που μπορεί να προκύψουν. Αυτό όντας ακόμα ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος ο Γιώργος Γούλας το είχε προτείνει (ανάμεσα σε 2-3 ακόμα βασικά θέματα) στις συζητήσεις για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό τα έτη 2013 και 2014. Δεν είχε γίνει αποδεκτό από την Δημοτική πλειοψηφία και καταψήφισε. Το ίδιο λέμε και τώρα για το 2015. Είναι θετικό που μπαίνει ένα ποσό για αυτή την προετοιμασία διεκδίκησης πόρων έστω και σε αυτό το ύψος (οι 300.000 δεν θα επαρκέσουν). Όμως είμαστε ήδη χρονικά πίσω καθώς ακόμα δεν έχει γίνει η εξειδίκευση των έργων για τα οποία θα προετοιμαστούμε (πιθανό να μας ζητηθεί -επιστρέφοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα πίσω- άμεσα η εξειδίκευση αυτή). Έτσι ελπίζοντας όχι μοιραία, προσθέτοντας το χρόνο που απαιτούν οι διαγωνισμοί ανάθεσης σύνταξης μελετών, ενστάσεις, σύνταξη τους και ωρίμανση (δηλ. αδειοδοτήσεις από φορείς και υπηρεσίες) πάει χρονικά πολύ πίσω η ετοιμότητα για υποβολή μιας πλήρους πρότασης ένταξης. Αν δε βάλουμε και κάποιες ενέργειες που προηγούνται των έργων τότε είμαστε στο κόκκινο: πχ. Για να κάνεις μελέτη για σχολείο πρέπει να έχεις το χώρο. Έχουμε? Για να αναπλάσεις την οδό Θέρμου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλοτριώσεις κ.ο.κ.

Επιπλέον πρέπει να το ετοιμάσουμε γιατί το επόμενο διάστημα θα μας ζητηθεί το 5ετές σχέδιο δράσης.

Με το παραπάνω σκεπτικό κατά νού στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιώργος Γούλας πρότεινε (πρώτη πρότασή μας στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα), να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή η συζήτηση που έπρεπε να έχει ήδη γίνει εδώ και αρκετό καιρό, να γίνει το επόμενο δίμηνο μεταξύ των παρατάξεων και της κοινωνίας (φορείς, σύλλογοι κτλ.). Δηλαδή για το ποιά έργα θα αφορούν οι μελέτες που θα συνταχθούν. Επιμείναμε στην πρόταση αυτή και τελικά έγινε δεκτή από τη Δημοτική Πλειοψηφία. Άρα είμαστε ικανοποιημένοι και θα είμαστε ακόμα περισσότερο αν το αμέσως επόμενο διάστημα υλοποιηθεί.

«Με αφορμή την απόφαση για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα θέσει τις προτεραιότητες τις νέας προγραμματικής περιόδου, άρα και των μελετών που θα εκπονηθούν, ποια είναι η δική σας πρόταση;»

Επι της ουσίας τώρα, είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι μελέτες που θα συνταχθούν θα πρέπει να είναι κατανεμημένες σε όλους τους τομείς. Μην έχουμε το κακό προηγούμενο της προηγούμενης περιόδου που οι πρώην Δήμοι της Ναυπακτίας είχαν πολλές μελέτες οδοποιίας και ελάχιστες σε άλλους τομείς. Έτσι πρέπει να έχουμε έργα: Ύδρευσης – αποχέτευσης, Αναπλάσεων εντός Ναυπάκτου (οικισμός άνω των 10.000 κατοίκων) και εκτός Ναυπάκτου (οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων), σχολικής στέγης, λιμενικά έργα, οδοποιίες, δράσεις και έργα τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμού και εκμετάλλευση όσο το δυνατό περισσότερων πόρων για την ανεργία στην οποία στοχεύει ιδιαίτερα η νέα προγραμματική περίοδος.

Σε κάθε κατηγορία έργων μπορεί κάποιος να κάνει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες και πάνω σε αυτές να εργαστούμε σταθερά. Αυτά λέγαμε και στο πρόγραμμα μας. Συνεπώς η πρότασή μας στην συζήτηση θα αφορά περίπου τα παρακάτω έργα – δράσεις (περίπου γιατί μπορεί να υπάρξουν αλλαγές όταν συζητήσουμε με τη δημοτική μας ομάδα και πάλι  για τις προτεραιότητες αφού αυτό το κάναμε πρίν 10 μήνες για τη σύνταξη του προγράμματος μας). Θα προσέλθουμε με διάθεση να συγκλίνουμε σε μια ολοκληρωμένη ομάδα έργων – δράσεων χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο ή την υιοθέτηση όλων των προτάσεών μας. Μερικές προτάσεις έρχονται από το παρελθόν και περιλαμβάνονται και στα προγράμματα των άλλων παρατάξεων ή είναι και προτάσεις φορέων, συνεπώς υπάρχει πεδίο συγκλήσεων.

Τα έργα θα πρέπει να έχουν μέσα τους και μια γεωγραφική δικαιοσύνη ώστε να μην υπάρχουν Δημοτικές ενότητες απούσες.

Έτσι προτείνουμε:

  • Δράσεις και έργα τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμού: Έργο αξιοποίησης της Ευηνολίμνης, Έργο αξιοποίησης – ανάδειξης του Κάστρου και σύνδεση των σημείων ενδιαφέροντος εντός του ιστορικού κέντρου. Μετατροπή του Ξενία σε συνεδριακό κέντρο και χώρου πολλαπλών χρήσεων, εικονικού Μουσείου Ναυμαχίας Lepanto, Ανοιχτό θέατρο, Ωρίμανση των μονοπατιών που καθυστέρησαν, σύνδεση Γριμπόβου-Ψανής.

Ξυλοδιάδρομος που συνεχίζει από το Γρίμποβο στο πάνω μέρος της αμμουδιάς κατόπιν από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, είσοδο στο λιμάνι από την καμάρα κάτω από το Φάρο, εσωτερικά στην περίμετρο του λιμανιού με ανοξείδωτες δέστρες και φωτισμό στο διάδρομο, και έξοδο στην παραλία Ψανής μέσω της καμάρας που οδηγεί στην εξέδρα

  • Σχολική στέγη: κατασκευή 3ου Δημοτικού Σχολείου, Δημοτικό σχολείο Δυτικά για την αποσυμφόρηση του σχολείου στην Παλαιοπαναγιά αλλά και του 2ου – 7ου. Κατασκευή Νηπιαγωγείου (είναι σε ενοικιαζόμενους χώρους) και Παιδικού σταθμού.
  • Αποχέτευση: Διαχωρισμός δικτύου όμβριων από λύματα στο κέντρο της Ναυπάκτου, Αποχέτευση Αντιρρίου και σύνδεση με βιολογικό, Αποχέτευση δυτικών περιοχών (Αφροξυλιά, Μαμουλάδα κλπ.), Αποχέτευση Ανατολικών περιοχών (Δάφνη, Ξηροπήγαδο, Σκάλα κλπ.), Αποχέτευση Πλατάνου.
  • Ύδρευση: Αντικατάσταση όλου του δικτύου αμιαντοσωλήνων που απομένει αρκετών χιλιομέτρων, Υδροδότηση της περιοχής του Λυγιά από τις Γεωτρήσεις στη Βαρναράχη.
  • Αναπλάσεις εντός Ναυπάκτου (οικισμός άνω των 10.000 κατοίκων):Ανάπλαση πλ. Λιμένος, Ανάπλαση οδού Θέρμου από Λιμάνι έως γέφυρα Μαμουλάδας, Πλατεία Στάϊκου, Ανάπλαση Αλσυλλίου Γριμπόβου.

Πλατεία Λιμένος: Παρέμβαση αύξησης κοινοχρήστου χώρου περισσότερο από 1 στρέμμα και βελτίωσης της κυκλοφορίας. Με δημιουργία 4 θέσεων στάθμευσης λεωφορείων στο σημείο αριστερά στο σχέδιο. Με πιάτσα ταξί στο σημείο Δ και (αν απαιτηθεί) έμπροσθεν του Ναυπακτία στο σημείο Β

  • Αναπλάσεις εκτός Ναυπάκτου (οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων): Ανάπλαση παραλίας Αντιρρίου
  • Ανάπλαση (ένα έργο) σε ομάδα 2-3 κοινοτήτων στην Ορεινή Ναυπακτία.
  • Λιμενικά έργα: Καταφύγιο σκαφών (50 θέσεων) στην Κάτω Βασιλική, Καταφύγιο σκαφών (50 θέσεων) στο παραλιακό μέτωπο Ναυπάκτου (όπου υποδειχθεί από ειδικούς).
  • Οδοποιίες: Παραλιακός δρόμος Παλαιοπαναγιάς, Οδοποιία από Γέφυρα Σκα (μετατροπή σε κυκλοφοριακό κόμβο) μέχρι Δάφνη, Οδοποιία σύνδεσης των δυο κυριότερων τουριστικών πόλων της Ορεινής Ναυπακτίας (Πλατάνου-Άνω Χώρας), Οδοποία Σκάλα-Νεόκαστρο- Ορεινή Ναυπακτία, Μελέτη κατασκευής δρόμων που προβλέπονται στις περιοχές που γίνεται η πράξη εφαρμογής του σχεδίου (πίστωση και εκτάσεις εξασφαλισμένα από την εισφορά σε γη και χρήμα των ιδιοκτητών όπως προβλέπει ο νόμος), Παραλιακός δρόμος σύνδεσης Σκά με Μόρνο.
  • Μελέτη Χωροθέτησης νέου Κοιμητηρίου.
  • Διαμόρφωση στρατηγικής για το ΤΕΙ, όπου μπορεί να προκύψουν θέματα για να αντιμετωπίσουμε, όπως και τα θέματα χωροταξίας.
  • Εκμετάλλευση όσο το δυνατό περισσότερων πόρων για την ανεργία

Από τα παραπάνω προτεινόμενα έργα μερικά που έρχονται από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και άλλα της τελευταίας περιόδου έχουν μελέτες που εκκρεμεί επικαιροποίηση ή/και συμπλήρωση ή/και λείπουν κάποιες αδειοδοτήσεις. Συνεπώς αυτά που πρέπει να μελετηθούν εξ αρχής είναι γύρω στα 15.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.