Τοποθετήθηκε επί της συζήτησης για τα επείγοντα μέτρα σχετικά με την αντιμετωπιση της βίας στον αθλητισμό, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η Κυβέρνηση μετρά 100 μέρες.

Συνήθως αυτό είναι το απαραίτητο διάστημα για μια Κυβέρνηση να χαράξει την πορεία της.

Η παρούσα όμως Κυβέρνηση –δυστυχώς- φαίνεται να μην έχει ούτε πυξίδα ούτε πορεία.

Επαναφέρεται η ώρα του Πρωθυπουργού, καλεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τον Πρωθυπουργό να μας ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση και αντ’ αυτού ο Πρωθυπουργός επιλέγει να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Αφήνω στην κρίση σας τι επείγει.

Τρεις μήνες τώρα η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, περιμένουμε τα αποτελέσματά της. Εύχομαι να μην οδηγεί βήμα βήμα τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.

Θέλουμε, φυσικά, όλοι να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις για το καλό της πατρίδας και των παιδιών μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, σας επέλεξε ο ελληνικός λαός. Για όσα προεκλογικά υποσχεθήκατε.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού και αποτελεί προτεραιότητα για όλους.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει κάθε μέτρο που κινείται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας αλλά και της εξυγίανσης του ελληνικού αθλητισμού.

Να πω εξ’ αρχής ότι βλέπουμε θετικά τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά έχουμε σοβαρές ενστάσεις σε κάποια.

Το άρθρο 1 παρέχει υπερεξουσίες στον  εκάστοτε  υπουργό  για διοικητικές κυρώσεις και γι’ αυτό κάναμε μια πρόταση και είναι θετικό ότι έγινε δεκτή. Η οποιαδήποτε επιβολή των προστίμων να γίνεται με τη γνώμη της ΔΕΑΒ. Να υπάρχει διαβούλευση του υπουργού με τη ΔΕΑΒ και την οικεία αθλητική ομοσπονδία, τόσο για τη διακοπή ενός αγώνα όσο και για τη διακοπή πρωταθλήματος, αλλά και όταν πρόκειται για διεθνείς διοργανώσεις με τις διεθνείς ομοσπονδίες.  Διαδικασία που οριοθετεί την υπερεξουσία του εκάστοτε υπουργού. Χρειάζεται όμως να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα της ΔΕΑΒ έναντι αυτού. Αυτό μπορεί να γίνει -και το προτείνουμε- μέσα από συγκεκριμένες διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες συγκρότησης της.

Για το Άρθρο 2:

Θετικό το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Θετική η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, να δούμε, όμως, και την εφαρμογή τους. Πρόκειται για βελτιώσεις στα ισχύοντα άλλωστε.

Για το Άρθρο 3:

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων  φιλάθλων υπό τη μορφή σωματείων ώστε να αποφεύγονται τα σκιώδη δίκτυα.

Ενστάσεις έχουμε και για το άρθρο 5 σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των δικαστών και βεβαίως για το άρθρο 15 όσον αφορά στον παρεμβατικό ρόλο του εκάστοτε υπουργού στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Για τα άρθρα αυτά αναμένουμε το τελικό σχέδιο. Φυσικά ό, τι δημιουργεί σκηνικό GREXIT για τις ελληνικές ομάδες και την εθνική ομάδα μας βρίσκει αντίθετους.

Διαφωνούμε κάθετα σε ό, τι έχει να κάνει με την παρέμβαση του εκάστοτε Υπουργού στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.  Η ΕΠΟ βάσει καταστατικού FIFA και UEFA έχει αναφορά μόνο σ’ αυτές. Αποτελεί πάγια αρχή της FIFA και της UEFA ότι τα μέλη τους πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους αυτόνομα και χωρίς την επίδραση τρίτων.Οποιαδήποτε εμπλοκή της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ  σημαίνει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου από ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις, τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επίσης κύριε Υπουργέ,

Δεν κατανοούμε γιατί συμπεριλαμβάνονται άρθρα για την παιδεία σ’ αυτό το νομοσχέδιο.

Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 13 και το άρθρο 14.

Η Τράπεζα Θεμάτων δεν απαξιώνει – όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση – το Λύκειο.

Μπορεί να υπήρξαν κάποιες αδυναμίες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος  να καταργείται ένας προοδευτικός θεσμός που έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά σε άλλες χώρες.

Ένας θεσμός που προκρίνει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Η Τράπεζα Θεμάτων:

Πρώτον, διασφάλιζε ότι θα διδαχθεί όλη η ύλη , δεύτερον, παρότρυνε τους μαθητές να παρακολουθούν τη διδασκαλία και τρίτον, εξασφάλιζε σταθμισμένα και αντικειμενικά θέματα εξετάσεων.

Θα μπορούσατε, κύριε Υπουργέ, να την βελτιώσετε και να την αναβαθμίσετε.

Τώρα της αφαιρείτε όλο το ουσιαστικό περιεχόμενο και την αφήνετε να λειτουργεί με συμβουλευτικό ρόλο.

Αυτό είναι οπισθοχώρηση και εκμετάλλευση ενός θεσμού, αφού τον διατηρείτε, τυπικά,μόνο για να διατηρείτε τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Αυτό δεν είναι ούτε αριστερό ούτε προοδευτικό.

Όσο για τις υπόλοιπες διατάξεις, είναι φανερό -το είπαμε άλλωστε εξ’ αρχής- ότι είναι σαν να κλείνετε το μάτι στις καταλήψεις.

Δε συναινούμε. Ούτε μπορούμε να συμφωνήσουμε στη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το 9,5. Δεν είναι αριθμητικό το πρόβλημα. Είναι ότι ρίχνετε, κύριε Υπουργέ, τον πήχη. Οι μαθητές χρειάζεται να στοχεύουν στην πρόοδο.

Ο τρόπος που προτείνετε για την προαγωγή ενός μαθητή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο είναι σα να επικροτείτε την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Τέλος κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συμφωνούμε σε πολλά.

Μας δίνεται μια ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο.

Να αντιμετωπίσουμε τη βία στα γήπεδα.

Να μπορούμε να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας χωρίς φόβο.

Να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τον αθλητισμό και τα γήπεδα.

Να γίνουν υγιείς φίλαθλοι. Όχι τυφλοί οπαδοί.

Χρειάζεται όμως κι άλλο ένα νομοσχέδιο για να δούμε συνολικά τον αθλητισμό.

Το περιμένουμε.

Ευχαριστώ.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.