Οι Έλληνες εξακολουθούν να διαπρέπουν στο εξωτερικό και να προάγουν την επιστήμη με την έρευνα τους. Σε κάθε πανεπιστήμιο ,σε κάθε ειδικότητα, παντού, οι Έλληνες είναι εκεί για να συμβάλλουν στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής.
Τρανό παράδειγμα η Ελληνίδα Γεωργία Κωταντούλα με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Η Γεωργία σπούδασε οδοντιατρική στην Πράγα, έπειτα στην Αθήνα για μεταπτυχιακό, ενώ στη συνέχεια πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει για Ισραήλ, όπου κάνει την ειδικότητά της στην ορθοδοντική, στο Hebrew University Hadassah, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια.
Η νεαρή συντοπίτισσα, η οποία είναι μάλιστα μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και κόρη του προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσολογγίου-Ναυπάκτου Κων/νου Κωταντούλα , τιμήθηκε πρόσφατα με το πρώτο βραβείο μεταξύ 500 άλλων επιστημών για την εργασία της με θέμα «Anti-biofilm activity of a novel pH- sensitive sustained release varnish on orthodontic brackets» που αφορά την οδοντική πλάκα.
Η ερευνητική της εργασία πάνω σε αυτή τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης της οδοντικής πλάκας διήρκησε δύο χρόνια, μέχρι που την παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Ορθοδοντικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου. Η Γεωργία Κωταντούλα μιλά στο «Γεγονός» για την έρευνά της: «Η οδοντική πλάκα για τους ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ένα από τα βασικά προβλήματα θεραπείας, λόγω της μειωμένης στοματικής υγιεινής. Η έρευνα μου αφορά τη δημιουργία μιας ουσίας (βερνίκι) που θα αναστέλλει την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας με βραδεία αποδέσμευση της δραστικής ουσίας χλωρεξιδίνης , που απελευθερώνεται όταν το pH του στόματος είναι χαμηλό. Όλες οι εργασίες έχουν θετικά αποτελέσματα σε εργαστηριακό επίπεδο και σύντομα θα ξεκινήσουν κλινικές εφαρμογές», λέει η ίδια.
Η δουλειά της ήταν το αποτέλεσμα μιας γόνιμης επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Φαρμακευτικής και Σχολής Οδοντιατρικής του University Hadassah και έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Αναπτυξιακή Εταιρεία HU’s Yissum Research company. Καθόλου απίθανο λοιπόν να δούμε σε λίγο καιρό τη θεραπεία της σε ευρεία κυκλοφορία, φέροντας το όνομά της και κάνοντάς μας ακόμη πιο περήφανους.
«Το Πανεπιστήμιο του Hadassah, η Οδοντιατρική Σχολή σε συνεργασία και με την Φαρμακευτική και την Βιο-Ιατρική σχολή, δίνοντας μεγάλη σημασία στην έρευνα , με την καθοδήγηση παγκοσμίου φήμης καθηγητών και με επικεφαλή τον καθηγητή Prof. Doron Steinberg στηρίζουν τις επιστημονικές έρευνες δίνοντας μου την δυνατότητα και τα εφόδια να έχω αυτά τα θετικά αποτελέσματα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αξιολόγησε και με τίμησε με το πρώτο βραβείο», δηλώνει η Γεωργία Κωταντούλα στο «Γεγονός».
Όπως άλλωστε έχει εξηγήσει ο Καθηγητής Doron Steinberg, επικεφαλής του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος της οδοντιατρικής σχολής του στη βιοϊατρική, ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισε να ανοίξει το διεθνές πρόγραμμα ήταν η επιθυμία για την προώθηση της διεθνούς κύρους της σχολής και η διεύρυνση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται μέσα σε αυτό.
Χωρίς αμφιβολία, η επιτυχία της δικής μας Γεωργίας στο διαγωνισμό αποδεικνύει ότι οι ερευνητικές προσπάθειες του προγράμματος έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ενώ το Ελληνικό μυαλό για ακόμη μια φορά στέκεται αρωγός στην εξέλιξη της επιστήμης.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Ζαρκαβέλη για την εφημερίδα «Γεγονός» στο agriniopress.gr