Σύμφωνα με το μύθο, αμέσως μετά τη Ναυμαχία του Lepanto, επιζώντες ναυτικοί, έφτασαν κυνηγημένοι μέχρι τα βάθη της Ασίας. Όπως μας εξηγεί ο πολύ γνωστός και αγαπημένος ναυπάκτιος ηθοποιός Γιώργος Κατσάμπας, γνωρίζοντας το συγκεκριμένο μύθο, θέλησε με έρευνά του να διαπιστώσει εάν μπορεί να τον επιβεβαιώσει.
Μπορεί να μην το κατάφερε, ωστόσο η έρευνά του αυτή τον οδήγησε στις μακρινές Φιλιππίνες. Εκεί λοιπόν, υπάρχει μία περιοχή που φέρει την ονομασία “Lepanto” και την οποία ονομασία μάλιστα χρησιμοποιούν κατά κόρον σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα κτλ, ενώ υπάρχει και επαρχιακή οδός Cervantes (ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας είχε λάβει μέρος στη Ναυμαχία του Lepanto ως υπαξιωματικός της γαλέρας Marquesa).
Σε αναζήτησή μας εάν υπάρχουν και άλλες περιοχές που μπορεί να φέρουν το όνομα «Lepanto», διαπιστώσαμε πως πράγματι η συγκεκριμένη ονομασία συναντάται σε Κούβα, Πορτογαλία, Νότιο Αφρική (στο Κέιπ Τάουν), στις Ηνωμένες Πολιτείας (σε τρεις Πολιτείες: Άρκανσο, Κεντάκυ και Μασσαχουσέτη), αλλά και στην Αυστραλία (λίγο έξω από το Darwin). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το «Lepanto» προσδιορίζει είτε πόλεις είτε οδούς. Στη γειτονική Ιταλία, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες αναρτήσεις μας, η εν λόγω ονομασία χρησιμοποιείται σε επίσης πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. σε μαρίνα στην πόλη του Monfalcone, αλλά και σε σταθμό του μετρό στη Ρώμη.
(Το φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε και οι χάρτες της google προέρχονται από την έρευνα του κ. Κατσάμπα, ενώ έχει συμπεριληφθεί και ένας χάρτης των Φιλιππίνων που εντοπίσαμε επίσης στο διαδίκτυο)