Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω άμεσα όλα τα μέτρα που εξήγγειλε. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει απέναντί της. Καλούμε τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που θα διαλύσουν το σχολείο και θα καταστρέψουν τη ζωή μας.
  2. Θεωρούμε ψευδεπίγραφες τις παιδαγωγικές αρχές βάση των οποίων πάρθηκαν δήθεν τα νέα μέτρα. Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε τη βελτίωση της λειτουργίας του σχολείου
    • θα ενίσχυε τα εργαστηριακά μαθήματα και δεν θα καταργούσε την απασχόληση των υπεύθυνων.
    • θα προσλάμβανε εκπαιδευτικούς να στελεχώσει επαρκώς και εγκαίρως τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης και δεν θα απέλυε χιλιάδες βάση στοιχείων που ανακοινώνονται επίσημα και αφορούν σε:
  • 400 φιλόλογους (μείωση ωρών των Αρχαίων)
  • 200 φυσικοί και γεωλόγοι (μείωση ωρών στη Γεωγραφία).
  • 200 βιολόγοι (μείωση ωρών Βιολογίας)
  • 200 εκπαιδευτικούς της Οικιακής Οικονομίας από τη μείωση στο αντίστοιχο μάθημα
  • 400 περίπου θέσεις Πληροφορικής και Φυσικοχημείας (κατάργηση 3 ωρών για την προετοιμασία των εργαστηρίων).
  • 600 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (μείωση ωρών των Project)

Στην Δ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας με βάση τα στοιχεία η «εξοικονόμηση» θέσεων ανά κλάδο είναι:

  • ΠΕ02: 215 ώρες δηλαδή 11 συνάδελφοι φιλολόγοι λιγότεροι,
  • ΠΕ04: 417 ώρες, δηλαδή 21 συνάδελφοι φυσικοί λιγότεροι
  • ΠΕ15: 105 ώρες, δηλαδή 5 συνάδελφοι οικιακής οικονομίας λιγότεροι
  • ΠΕ19-ΠΕ20: 201 ώρες δηλαδή 10 συνάδελφοι πληροφορικοί λιγότεροι
  • Project: 433 ώρες δηλαδή 22 συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων λιγότεροι.

Συνολικά δηλαδή οι ανάγκες μειώνονται κατά 1371 ώρες αριθμός που αντιστοιχεί σε 59 εκπαιδευτικούς μόνο στην Αιτωλοακαρνανία!

  1. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν επισημανθεί και εντοπιστεί και αναφέρονται στην τοποθέτηση του κ. Φϊλη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Δεκέμβριο του 2015 την ώρα που ανακοινώθηκε επίσημα μείωση δαπανών για την Παιδεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις διαπιστώσεις:

Στην πενταετία του μνημονίου, μειώθηκαν κατά 35,6% οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, εξωθήθηκαν σε αποχώρηση 30.000 εκπαιδευτικοί και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις, τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα μηδενικές, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα πιο γερασμένα σχολεία. Η έκθεση του ΟΟΣΑ φέτος καταγράφει ότι 4 στους 10 εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πάνω από 50 ετών. Κι ακόμη μόλις 1% κάτω από 30 ετών και το 39% από 40 έως 49 ετών.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών έχει οδηγηθεί σε τέλμα. Υπολειτουργεί η αρμοδιότητα της υποχρηματοδοτούμενης τοπικής αυτοδιοίκησης για την επισκευή των σχολείων. Εκδιώχθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι (σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες) που επέστρεψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τις συνέπειες της μείωσης των αποδοχών τους, συχνά μάλιστα κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες όπως αυτές των πρωτοδιόριστων ή αναπληρωτών σε δυσπρόσιτα μέρη.

Στις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης προστίθενται και οι συνέπειες της γενικότερης κρίσης, καθώς στο σχολείο εσωτερικεύονται οι αγωνίες και τα αδιέξοδα των νοικοκυριών, που προκαλούν συναισθηματικές εντάσεις αλλά και πρόσθετες μαθησιακές δυσκολίες για πολλά παιδιά από φτωχότερες οικογένειες. Στις εικόνες της κρίσης συγκαταλέγονται και εκείνες της ακραίας φτώχειας, όπως η λιποθυμία μικρών μαθητών από υποσιτισμό, μέσα στην τάξη.

Δηλώνουμε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχεύουν αποκλειστικά στη μείωση του μισθολογικού – δημοσιονομικού κόστους και μόνο, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και δεν θα περάσουν!

 

Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 

                          Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

            Κούστας Κώστας                                                                                   Κατσαρός Κώστας

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.