Με δάκρυα στα μάτια προϋπαντεί από το πρωί στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, η γνωστή ηθοποιός του Χόλλυγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε» δήλωσε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Σαράντον.

«Ως μάνα τριών παιδιών, συνέχισε στη δήλωση της, καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.

Η κ. Σαράντον χθες από την ώρα που έφτασε στη Λέσβο κινήθηκε στην παραθαλάσσια περιοχή από την Εφταλού προς τη Σκάλα Συκαμνιάς και συζήτησε για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ.

Από το πρωί βρίσκεται στην ανατολική ακτή στην περιοχή τυο αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης και «εκτός προγράμμτος» χωρίς συνοδεία και συνεργάτες συμμετέχει στην υποδοχή λεμβών που φτάνουν εκεί γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες. Ιδιαίτερα η κ. Σαράντον συμμετέχει στην περίθαλψη παιδιών, αλλάζοντας τους ρούχα κάλτσες και παπούτσια που έχουν βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Μια πεντάχρονη Ιρακινή, η Σεμιχάν με τους γονείς της και τα δυο της μικρά αδέλφια κέρδισε όμως ανάμεσα στα άλλα παιδιά τη γνωστή ηθοποιό. Βρεγμένη στην κυριολεξία από το ταξίδι δέχθηκε τις φροντίδες της κ. Σαράντον η οποία ξέσπασε και έκλαψε με λυγμούς πότε έχοντας στην αγκαλιά της την Σεμιχάν και πότε στην αγκαλιά της μητέρας της.

«Κουράγιο, θα τα καταφέρετε» είπε στους γονείς του μικρού κοριτσιού όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα τους μετέφερε στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σαράντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ -ΜΠΕ

φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας

 

Δείτε τι ανάρτησε η διάσημη ηθοποιός στο λογαριασμό της στο twitter:

«Σήμερα βγήκε ο ήλιος και ο αέρας έχει κοπάσει στην Λέσβο. Είναι μια καλή ημέρα για αφίξεις των λέμβων. Μια ομάδα Ισπανών εθελοντών με Jet Skis καθοδηγούν τις φουσκωτές βάρκες προς τα έξω, ενώ εμείς κάναμε σινιάλα από την ακτή. Τους καθοδηγούν μακριά από τα βράχια σε ένα μέρος που θα μπορούν να φτάσουν στην ακτή με ασφάλεια. Ιατρική βοήθεια, κουβέρτες, κάλτσες, στεγνά ρούχα, ζεστό τσάι και χυμοί τους περιμένουν στην στεριά. Καθώς βγαίνουν από τις βάρκες, μου δίνουν να κρατήσω ένα κοριτσάκι, που κατάφερε να παραμείνει στεγνό, εκτός από τα πόδια του. Στην αρχή είναι φοβισμένη αλλά η δίψα της νικά τον φόβο της καθώς πίνει μέχρι σταγόνας τον χυμό της. Της βγάζω τα βρεγμένο παπούτσια και τις κάλτσες, της ζεσταίνω τα πόδια και της φορά στεγνές κάλτσες. Μαθαίνω ότι το όνομα του κοριτσιού είναι Semihan. Είναι από το Ιράν και είναι 5 χρονών. Έρχεται και η μητέρα της, διστακτική και τρεμάμενη. Έχει επίσης μαζί της δύο γιους και τον σύζυγό της. Το βλέπω ότι προσπαθεί να συνέλθει, να μην χάσει τον έλεγχο. Όταν κοιταζόμαστε για πρώτη φορά, την πιάνω απαλά από τον ώμο και της λέω σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει ότι είμαι χαρούμενη που έφτασε με ασφάλεια. Με αυτή την μικρή ένδειξη καλοσύνης, λυγίζει. Την παίρνω αγκαλιά και ξεσπάω κι εγώ σε κλάματα γιατί έχω κι εγώ δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Δεν μπορούν καν να φανταστώ πόση απόγνωση σε κάνει να θεωρείς ότι είναι καλή ιδέα να ανέβεις σε αυτή την υπερφορτωμένη, ξεχαρβαλωμένη βάρκα. Ποιοί είναι αυτοί οι πρόσφυγες; Από που κατάγονται; Ποιός τους οδήγησε εδώ; που θα πάνε; Ήρθα εδώ για να μάθω τις ιστορίες τους και να μάθω. Ελπίζω να μπορέσω να τους βοηθήσω να αποκτήσουν φωνή, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε. Να καταλάβουμε ότι «αυτοί οι άνθρωποι» είναι ακριβώς σαν κι εμάς, που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Να έχουν μέλλον.»

πηγή: lesvosnews.net

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.