Στις αρχές του νέου έτους θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το 2017 τα αγροτεμάχια θα συνυπολογισθούν κανονικά στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης (Ε9). Αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν νέα στοιχεία στο έντυπο Ε9 προκειμένου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να καταφέρει να υπολογίσει τον φόρο.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στον πίνακα Β΄ του εντύπου Ε9 θα προστεθούν νέες στήλες προκειμένου να προσδιορισθεί η αξία των αγροτεμαχίων. Οπως σημειώνουν, θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα στοιχεία  με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.

Αν φέτος ο φόρος που θα καταβληθεί θα είναι ο υψηλότερος από τότε που εφαρμόσθηκε ο ΕΝΦΙΑ, το 2017 θα είναι ακόμα σκληρότερος καθώς ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας αντέδρασαν έντονα στην κίνηση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ο φόρος να εφαρμοσθεί πλήρως το 2017, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του το 2016 θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους δανειστές ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (κυρίως για τα αγροτεμάχια) θα είναι έτοιμο. Υπενθυμίζεται ότι στις δοκιμές που έκανε το οικονομικό επιτελείο  προέκυψε ότι συνολικά η βεβαίωση του φόρου ξεπερνά τα 3,7 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ανήλθε στα 3,24 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή στο ποσόν της βεβαίωσης προκύπτει κυρίως λόγω του ότι φέτος το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τα 300.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και πρώτη φορά εντάχθηκαν στον φόρο τα αγροτεμάχια.

Στο μεταξύ, οι πιστωτές της χώρας έχουν ζητήσει ενημέρωση και για την πορεία της επιτροπής που ασχολείται με τις αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών της επιτροπής έχουν διατυπωθεί διαφωνίες που αφορούν στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και οι υφιστάμενες αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ο προβληματισμός μελών της επιτροπής, καθώς καταγράφονται διαφωνίες ως προς τη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιούν για την άντληση των στοιχείων των ακινήτων.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές. Στην περίπτωση που το Δημόσιο έθετε σε εφαρμογή το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2017 θα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων καθώς δεκάδες φόροι υπολογίζονται με βάση αυτές. Οπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων.

 

πηγή: «Καθημερινή» – Προκόπης Χατζηνικολάου

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.