Στην κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων επικεντρώνεται η συζήτηση των επικεφαλής των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς από τα ύψος της εξαρτώνται τόσο οι περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις όσο και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην καταβολή Εθνικής Σύνταξης 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, με υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας που είχε αποκαλύψει το «Enikonomia», ενώ παραμένει ανοικτό ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης για όσους έχουν 15 έως 20 έτη, καθώς εξαρτάται άμεσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Οι δανειστές έχουν καταθέσει πρόταση το ύψος να διαμορφωθεί στα 320 ή 340 ευρώ.  Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι και οι προτάσεις των δυο πλευρών για τα ποσοστά αναπλήρωσης, με το υπουργείο Εργασίας να προτείνει ποσοστά αναπλήρωσης συνολικά άνω του 65%, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν ποσοστά κάτω και από το 50%. Καθοριστικές για το που θα καταλήξουν οι δυο πλευρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις και οι αναλύσεις στοιχείων σε συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας συνάντησης με τους επικεφαλής το Σάββατο.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ με ανώτατο ποσοστό έως και 40%, χωρίς ωστόσο το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις (μετά τις μειώσεις) να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν επικουρικές που είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Ανοικτό παραμένει το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που θα καθορίσει εάν θα μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις,  με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιμένει στην αύξηση τους έστω και κατά μια μονάδα και τους δανειστές να αποδέχονται ο πήχης να τεθεί χαμηλότερα, στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων κι από τις δυο πλευρές.

πηγή: enikonomia.gr / Αργυρώ Μαυρούλη

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.