Η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις (σημ. στο 27,8% το πρώτο τρίμηνο) με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει στα 1,34 εκατομμύρια και των απασχολούμενων να έχει περιοριστεί στα 3,48 εκατομμύρια. Αυτά λένε οι επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς να επαναλαμβάνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος και «κρύβεται» από τις στατιστικές.
Πίνακας της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύει τα λεγόμενα: καταγράφει 320.400 πολίτες που δεν θεωρούνται «άνεργοι». Και τούτο διότι υποαπασχολούνται ή έπαψαν πια να αναζητούν μία θέση εργασίας.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται διαρκώς (ήταν 136.500 το 2008) ενώ οι… «κρίσιμες» ηλικίες σύμφωνα με τις στατιστικές είναι μεταξύ 45 και 65 ετών. Τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία γίνεται διάκριση σε υποαπασχολούμενους και εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό για τα έτη 2008-2014 ανά τρίμηνο, δείχνουν ότι:
- Από τους 3,45 εκατ. εργαζόμενους, ένα μέρος υποαπασχολείται. Ο λόγος για 226.200 άτομα το 2014 έναντι 99.100 άτομα το 2008. Είναι κυρίως γυναίκες (35-65 ετών) αλλά και άνδρες (45-65 ετών) οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν θεωρούνται άνεργοι.
- Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία. Οι στατιστικές όπως διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά θεωρούν άνεργο όποιον δεν έχει δουλειά (έστω και υποαπασχόληση) και αναζήτησε εργασία έστω 1 φορά τον τελευταίο μήνα.
Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που τα «παράτησαν», δηλαδή που πλέον δεν αναζητούν τόσο τακτικά δουλειά, ενώ θέλουν να εργαστούν. Αυτοί περιλαμβάνονται στην «δεξαμενή» των «μη οικονομικά ενεργών» πολιτών.
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ανάμεσά τους μία ξεχωριστή υποκατηγορία: αυτών που δηλώνουν διαθέσιμοι, αλλά δεν αναζήτησαν δουλειά τη στιγμή της έρευνας. Ο λόγος για 94.200 άτομα, έναντι 37.400 το 2008. Δύο στους τρεις περίπου είναι γυναίκες, με τις «κρίσιμες» ηλικίες και πάλι στα 45-65 χρόνια.
Αν προστεθούν και άλλες κατηγορίες, όπως όσοι δουλεύουν αμισθί στην οικογενειακή επιχείρηση, όσοι μετέχουν σε μία από τις δράσεις κατάρτισης, αλλά και η «χοάνη» των απλήρωτων εργαζομένων, τότε το πρόβλημα θεριεύει…
πηγή: capital.gr – Δήμητρα Καδδά
Πηγή:www.capital.gr