Στην χθεσινή συζήτηση, την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, για το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τοποθετήθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου. Εισαγωγικά, σχολίασε το πολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου στο Εσωτερικό της χώρας:

«Το  συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατίθεται τη στιγμή που ο λαός μας έθεσε με την ψήφο του στη θέση της Αντιπολίτευσης κόμματα που στήριξαν τις μνημονιακές κυβερνήσεις, άφησε στα ίδια ποσοστά όσους δεν τόλμησαν να διατυπώσουν ένα σχέδιο διεξόδου από την οικονομική κρίση και εκμηδένισε ένα πολιτικό προσωπικό που νόμισε ότι μπορούσε να συνεχίσει να τον εξαπατά».

Η κα. Τριανταφύλλου σημείωσε πως η νέα ελληνική Κυβέρνηση με το κατατεθέν νομοσχέδιο ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης  το ζήτημα της ανάσχεσης και ανακοπής της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας.

«Τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό τέθηκε με τον πιο καθαρό τρόπο πως η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι το πρώτο βήμα, ώστε η πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στη χώρα να αρχίσει να αποκτά υλικό, ουσιαστικό χαρακτήρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του φρονήματος του λαού μας, αλλά και να εμπνεύσει και τους λαούς της Ευρώπης».

«Προτείνουμε, σήμερα να πατήσουμε φρένο. Αποτελεί το ελάχιστο. Είναι, όμως, ένα πρώτο επιστέγασμα, μια πρώτη επιβεβαίωση πως ο πολιτικός αγώνας που ξεκίνησε με πρωταγωνιστή το λαό μας εδώ και μερικά χρόνια, με στόχο την ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας, έχει νόημα κα μπορεί να είναι νικηφόρος, ακόμα και όταν γίνεται στο πλαίσιο μιας κουτσουρεμένης δημοκρατίας, ακόμη και όταν γίνονταν μέσα στο «ζουρλομανδύα» ενός σάπιου πολιτικού συστήματος πλήρως υποταγμένου στις πιέσεις και στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη συζήτηση στην Ευρώπη για το  λεγόμενο “grexit”.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη συζήτηση που εκκινεί πάντοτε από την Ε.Ε.: Απειλές των Ευρωπαίων για “grexit”, αναμάσημα αυτών των απειλών από εγχώριους υποστηρικτές, κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ολική επαναφορά στον «ρεαλισμό», τοποθετήσεις «τύπου Γεωργιάδη» πως ψήφιζε πάντοτε μνημόνια ανεξαρτήτως προέλευσης.

Στόχος είναι να εμπεδωθεί η ιδέα του μονόδρομου. Δεν θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Θέλουν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να καταρρεύσει η αξιοπιστία του».

 Μία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν ανοίγεται μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την Ελλάδα. Ανοίγεται και από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, γιατί είναι ζήτημα πολιτικό κυρίως και όχι οικονομικό. Η αναπαραγωγή του κεφαλαίου είναι πολιτικό και όχι οικονομικό ζήτημα».

Η βουλευτής έκλεισε την ομιλία της θέτοντας τρία ερωτήματα:

«Είναι ανάγκη να σταματήσει η μετακύλιση της κρίσης στους πιο αδύναμους και ευάλωτους πολίτες της κοινωνίας μας;

Είναι ανάγκη να σταματήσει η μετακύλιση της κρίσης στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης;

Είναι ανάγκη να σταματήσει η μετακύλιση της κρίσης σε αδιέξοδες περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις;

Αν απαντάμε θετικά σε αυτά τα ερωτήματα, τότε πρέπει να βρούμε και το φάρμακο. Δεν κερδίζουμε απλώς χρόνο. Αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει ξανά νόημα ο χρόνος. Αγωνιζόμαστε ώστε τα ρολόγια να δουλεύουν για τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι για τα ρολόγια».

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.