Από κόσκινο περνούν δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο που προσβλήθηκε από τον κορωναϊό.
Έως χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί συνολικά 73 άτομα. Πρόκειται κυρίως για επαγγελματίες Υγείας που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, καθώς και τον οδηγό που τον μετέφερε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Κερατσίνι.
Ο κλινικός έλεγχος έδειξε ότι κανείς τους δεν έχει εμφανίσει «ύποπτα» συμπτώματα και ο εργαστηριακός έλεγχος -σε όσους έχει γίνει-ήταν αρνητικός. Ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» και οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή του κρίσιμη.
Το θέμα του κορωναϊού απασχόλησε χθες σύσκεψη ειδικών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι επιστήμονες έχουν θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα ολόκληρο το σύστημα περίθαλψης, δίνοντας οδηγίες χειρισμού πιθανών κρουσμάτων. Οδηγίες έχουν αποστείλει και στους Ιατρικούς Συλλόγους.
Στις πύλες εισόδου της χώρας θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Ενημερώνονται, επίσης, οι προξενικές αρχές και τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς. Ενημέρωση για το θέμα ζήτησαν και έλαβαν χθες από τη χώρα μας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC).
Τι είναι ο νέος κορωναϊός MERS;
Είναι ιός ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο. Ονομάζεται «κορωναϊός» καθώς στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο εμφανίζεται σαν να περιβάλλεται από ένα στέμμα (corona στα λατινικά). «MERS» είναι τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus, δηλαδή κορωναϊός ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
Γιατί αποκαλείται «νέος»;
Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορωναϊού, ο οποίος διαφέρει από τον SARS, που προκάλεσε την επιδημία το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κορωναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Ο νέος κορωναϊός (MERS) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στην Αραβική Χερσόνησο τον Σεπτέμβριο του 2012.
Ποιο είναι το επίπεδο της επιστημονικής γνώσης;
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των κρουσμάτων δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.
Ποια όργανα προσβάλλει;
Οι κορωναϊοί προσβάλλουν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και τον πεπτικό σωλήνα. Η λοίμωξη δίνει συχνά εικόνα ήπιου κρυολογήματος μικρής διάρκειας, με ρινίτιδα, βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και πνευμονία. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που έχουν μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού και ασθενείς με καρδιοαναπνευστική νόσο. Σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλείται οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα και θάνατος.
Πώς γίνεται η μετάδοση;
Ο φορέας του ιού τον μεταδίδει μέσω εκκρίσεων του αναπνευστικού: σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα, ή έμμεσα, με το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων ή επιφανειών και στενή επαφή με τον πάσχοντα, όπως άγγιγμα ή χειραψία.
Υπάρχει περίπτωση να μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο;
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι αντισώματα του ιού έχουν ανιχνευτεί και σε καμήλες.
Πώς προστατευόμαστε;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια ή ειδικές θεραπείες και απλό προληπτικό μέτρο είναι: Η καλή αναπνευστική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Αποφεύγουμε την επαφή με νοσούντες και πετάμε το χαρτί με το οποίο έχουμε σκουπίσει τις ρινικές εκκρίσεις.
Συμπτώματα και πρόληψη
- O κορωναϊός (MERS)απομονώθηκε για πρώτη φορά, στην αραβική χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012.
- Ξεκινά με τη μορφή ήπιου κρυολογήματος (ρινίτιδα, βήχας, πονόλαιμος, πυρετός).
- Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σε σπάνιες περιπτώσεις οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές πήξης, περικαρδίτιδα και θάνατο.
- Πλένουμε τακτικά τα χέρια. Δεν αγγίζουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Αποφεύγουμε την επαφή με νοσούντες. (Πηγή: ECDC)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ για το «Έθνος»