Σε «σπάσιμο» της διαδικασίας γενικής κινητικότητας που είχε προαναγγείλει ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως συνέχεια της «μίνι κινητικότητας» σε επί μέρους διαδικασίες προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει με την καταγραφή των επιστημονικών ειδικοτήτων των υπαλλήλων ΠΕ και τις αντίστοιχες ανάγκες που θα δώσουν οι υπηρεσίες. «Η κινητικότητα πρέπει να σπάσει με βάση τα πτυχία και τις ανάγκες», είναι η αντίληψη του νέου αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα κριτήρια που αυτή μπορεί να γίνει για τους ΠΕ είναι εύκολα μετρήσιμα με βάση, για παράδειγμα, τους τίτλους σπουδών (διδακτορικά, μεταπτυχιακά κλπ), τις θέσεις ευθύνης που έχει υπηρετήσει, τις ξένες γλώσσες κα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η διαδικασία θα αφορά γενικά όλους τους ΠΕ ή το πιθανότερο θα γίνει ανάλογα με την ειδικότητα.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούν ότι αν και είναι πιο δύσκολο κάτι ανάλογο να γίνει με τους ΥΕ και ΔΕ καθώς «είναι πιο δύσκολο να βάλεις αντικειμενικά κριτήρια», δεν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όσον αφορά το αν αυτή η διαδικασία θα είναι σε εθελοντική βάση, στο ΥΔΜΗΔ θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να γίνει προσπάθεια κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών με βάση την προσφορά και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, ένας μικρός αριθμός να αφορά και αναγκαστική.

Τέλος, δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά είναι σαφές ότι η νέα πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει καλύτερα το Δημόσιο και να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο όσον αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας όσο και μείωση του δημοσιονομικού κόστους, είναι η πετυχημένη εφαρμογή μιας διαδικασίας κινητικότητας: «Ό,τι ήταν να γίνει με το κόψιμο δομών έχει γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πας πιο κάτω. Δεν θα έχεις δημοσιονομικό όφελος. Άρα, μόνη λύση είναι η κινητικότητα», λένε πηγές του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Share on Facebook3Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.