Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, με τη χώρα να έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι «έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης», όπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Οπως είπε, «η Ελλάδα ζητάει 450 εκατομμύρια ευρώ, για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας… Ηδη η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το plan B».

Κοινή στάση από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Προ αυτής της καταστάσεως, οι πρόεδροι της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, απαιτώντας να συγκληθεί αμέσως. Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου του Ποταμιού, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Εκτίμησαν ότι η σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι την τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Συμφώνησαν, δε, ότι κοινός στόχος θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «ολέθριο ιστορικό λάθος» τη σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2009 έως το 2015, μέσα από τις θέσεις που κατείχε, «ποτέ δεν επιτρέψαμε να συνδεθεί η οικονομική κρίση με την εξωτερική πολιτική και ποτέ δεν δεχθήκαμε απροκάλυπτες μετωπικές πιέσεις σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Αυτή η διασύνδεση από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά έγινε αφελώς. Συνδέθηκε η οικονομική διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας σε συγκέντρωση-συζήτηση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «στερηθήκαμε 20 ημέρες προετοιμασίας, εξαιτίας του αιφνίδιου κλεισίματος των συνόρων. Το βλέπαμε πως θα έρθει, όμως υπήρχε η συμφωνία να παραμείνει το στάτους κβο της Ειδομένης, αυτής της άτυπης τρύπας στα σύνορα με την πΓΔΜ, έως την επόμενη συνδιάσκεψη στις 7 Μάρτη. Η συμφωνία αθετήθηκε, όταν πέντε αρχηγοί της αστυνομίας (Αυστρίας, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ) την ανέτρεψαν». Πρόσθεσε ότι σε δεκαπέντε ημέρες θα μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό-μπάνιο-στέγη), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτίμησε πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και υποστήριξε πως το σχέδιο είναι να μπορεί η Frontex, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, να επιστρέφει βάρκες στην Τουρκία.

Παράλληλα, ανέφερε πως ακόμα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην παροχή βοήθειας από την Ευρώπη, όταν από τα 1.700 άτομα της Frontex που είχε ζητήσει η Ελλάδα, έχουν έρθει 700 και από τα 26 σκάφη, τα 8.

Θ. Δρίτσας: Ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να στείλει πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση που να σταματάει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Οριακή η κατάσταση στην Ειδομένη

Στη συνοριακή διάβαση της Ειδομένης η κατάσταση είναι οριακή, καθώς η πΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση των ανθρώπων -περί τους 5.000- που βρίσκονται εκεί. Χθες το μεσημέρι, ορισμένοι απ’ αυτούς απέκλεισαν προσωρινά τη σιδηροδρομική γραμμή, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα και απευθύνοντας έκκληση στην καγκελάριο Μέρκελ να τους βοηθήσει. Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας, μετά και την άφιξη 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος».

Οξύτατη κριτική της Αθήνας κατά της Βιέννης

Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Ντι Πρέσε», στην οποία εκφράζει ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να “πνίξει” μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το “σόου”, καθώς δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης».

Η αυστριακή πλευρά

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε χθες: «Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί».

Σημείωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στη γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για εφέτος και παρατήρησε πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. η αυστριακή ποσόστωση.

«Η λύση είναι πολύ δύσκολη»

Την ίδια ώρα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δεν φαίνεται να επιθυμεί να υποβαθμίσει τις διπλωματικές περιπλοκές μεταξύ Αθήνας και Βιέννης που προκάλεσε η εξωθεσμική σύγκληση, ερήμην της Ελλάδας, της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σίγουρα δεν είναι μία φασαρία για το τίποτε», δήλωσε ο κ. Φίσερ στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως κανένας δεν θα συνεχίσει να φέρει το θέμα στα άκρα, καθώς η λύση είναι πολύ δύσκολη.

Σε τοποθέτησή του νωρίτερα στη Βιέννη, ο ίδιος είχε εκφράσει «έκπληξη» για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης, σημειώνοντας: «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα».

Ηχηρή παρέμβαση του Ιταλού ΥΠΕΞ για την πίεση στην Ελλάδα

Ηχηρή παρέμβαση με αναφορά στο θέμα του προσφυγικού και της πρωτοφανούς πίεσης που δέχεται η Ελλάδα έκανε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και ιδίως στη σύνοδο της Βιέννης, στη στάση της Τουρκίας και στην έλλειψη της πρέπουσας αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει: «Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη έδωσε την εικόνα πως είναι ένα είδος πολυκατοικίας στην οποία όλοι οι γείτονες διαπληκτίζονται, αλλά στο τέλος φορτώνουν το συνολικό φταίξιμο στον (Ελληνα) θυρωρό. Παρακολουθήσαμε ακόμη και μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να συζητηθεί το τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα, χωρίς η Ελλάδα να κληθεί να πάρει μέρος σε αυτή. Θέλω, παρά ταύτα, να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μια δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση ενός από τους στυλοβάτες της ενωμένης Ευρώπης, της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών. Αυτή η δυνατότητα βασίζεται σε τρεις ελάχιστες, απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρώτον, κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερείς μη ανατρέψιμες αποφάσεις. Αν κάποιος αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα, θα αναλάβει μια φοβερή ευθύνη απέναντι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεύτερον, η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια που έλαβε από την Ενωση για να μειώσει τα προσφυγικά κύματα που εισέρχονται στη χώρα αυτή.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιταχύνει την αναθεώρηση των κανόνων του Δουβλίνου, εκείνων που επιρρίπτουν κάθε ευθύνη στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ενωση και να διακηρυχθεί και πάλι η αρχή μιας κοινής προσπάθειας των 28, όπως η Ιταλία ζητά ανέκαθεν».

 

πηγή: «Ναυτεμπορική» / φωτο: Γιάννης Μπεχράκης

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.