Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η έγκριση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι η δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σήμερα, Παρασκευή.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων.

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες, ενώ θα διευρυνθούν οι επιλογές αγορών σε e – shops του εξωτερικού.

Για τις επιχειρήσεις αυξάνονται τα όρια εισαγωγών με στόχο την πραγματοποίηση μίας πληρωμής στους προμηθευτές, την αμέσως επόμενη εργάσιμη από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική εντολή.

Με τις αλλαγές αυτές η Τράπεζα της Ελλάδος ευελπιστεί σε επιστροφή καταθέσεων που φυλάσσονται σε φυσική μορφή εκτός συστήματος, αλλά και σε διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

Όλες οι αλλαγές

Το αίτημα του διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Νέο χρήμα: Άρση της απαγόρευσης ανάληψης χαρτονομισμάτων όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

Όσοι καταθέτουν στο λογαριασμό τους μετρητά, θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσουν σε ανάληψή τους στο 100%.

Άγνωστο παραμένει εάν οι καταθέσεις αυτές θα μπορούν να αποσταλούν με έμβασμα στο εξωτερικό ή να επενδυθούν χωρίς περιορισμούς εντός ή εκτός συνόρων.

• Ανάληψη μετρητών για χρήματα από το εξωτερικό: Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι φέρνουν πίσω χρήματα από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα αποστείλουν με έμβασμα πίσω στο 100% ή να προχωρήσουν σε ανάληψη έως και του 30% εξ αυτών.

• Όριο ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ: Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Για το παλαιό χρήμα, δηλαδή για καταθέσεις που βρίσκονται εντός του τραπεζικού συστήματος, θα μπορεί να γίνεται σωρευτική ανάληψη του εβδομαδιαίου ορίου των 420 ευρώ, κάθε 14 ημέρες.

Έτσι, με μία κίνηση οι καταθέτες θα μπορούν να «σηκώνουν» έως και 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες.

Βέβαια για να προβούν μετά σε νέα ανάληψη θα πρέπει να περιμένουν τη συμπλήρωση των δύο εβδομάδων.

• Χρήση καρτών σε e – shops του εξωτερικού: Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.

Ακόμη ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα «ανοίξει» και το λιανεμπόριο καταναλωτικών ειδών, το οποίο σήμερα παραμένει «κλειστό» για αγορές με κάρτες εκδόσεως ελληνικών τραπεζών.

• Έμβασμα στο εξωτερικό: Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ ή παραπάνω.

• Πρόωρη εξόφληση δανείων: Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

Σήμερα, οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε πρόωρη εξόφληση έως και του 50% του δανείου τους με καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πλέον δεν θα υπάρχει αυτό ο περιορισμός. Οι καταθέσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε για την εξόφληση έως και του 100% του χρέους.

• Εισαγωγές επιχειρήσεων: Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Στόχος είναι η διευκόλυνση των εισαγωγικών εταιρειών, ώστε να εκτελείται μία πληρωμή την επόμενη εργάσιμη από την ημέρα που θα δοθεί η σχετική εντολή.

πηγή: in.gr

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.