«Πλάτη» στο δημόσιο, αλλά και στο ενδεχόμενο προσλήψεων στους δήμους ως μέτρο για τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, γυρνούν σχεδόν οκτώ στους δέκα άνεργους και νέους. Ταυτόχρονα, επτά στους δέκα (70,5%) θεωρούν ότι η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό είναι λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Research AE για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού «www. ka-business.gr», που στηρίχθηκε σε δείγμα 3.234 ατόμων πανελλαδικά.
Οι άνεργοι και οι νέοι λοιπόν, δεν βλέπουν ως λύση την πρόσληψη στο δημόσιο (78,9% το θεωρεί λανθασμένη ή μάλλον λανθασμένη επιλογή) ή τους δήμους (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76,9%).
Τί πιστεύουν, όμως, ότι θα μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα; Τόσο οι νέοι του δείγματος, ηλικίας 18-35 ετών, όσο και οι άνεργοι 18-55 ετών, τοποθετούν στην πρώτη θέση, με ποσοστά 97,1% και 97,3% αντίστοιχα, τα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα (σε προκαθορισμένη λίστα πιθανών απαντήσεων). Ακολουθούν τα κίνητρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους (με ποσοστό 95,3% για τους νέους και 97,3% για τους άνεργους).
Τι ζητούν
Τι ζητούν προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ξεκινήσουν εκεί μια δραστηριότητα στον αγροτικό ή άλλο τομέα; Αμφότερες οι κατηγορίες θεωρούν ως «πολύ ή αρκετά σημαντική» την παροχή δωρεάν συμβουλευτικής για τη μετεγκατάσταση/άσκηση δραστηριότητας στην ύπαιθρο (ποσοστό 88,4% μέσος όρος, που ανεβαίνει στο 91,1% για τους άνεργους και είναι 86,5% για τους νέους).
Με ποσοστό 76,7% (μέσος όρος για τις δύο κατηγορίες) ακολουθεί ο δανεισμός χωρίς αυστηρά κριτήρια για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και με 74,8% η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας κτλ). Οι μικρές ενισχύσεις έως 5000 ευρώ για την μετεγκατάσταση χαρακτηρίζονται ως «πολύ ή αρκετά σημαντικές» για το 59,2% των ερωτηθέντων, ενώ τα μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας κρίνονται με τον ίδιο τρόπο από το 56,8%.
πηγή: ethnos.gr