Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στα δύο από τα τέσσερα «παγωμένα» έργα παραχώρησης, εν μέσω θέρους. Οι δύο ισπανικοί όμιλοι που συμμετέχουν ισόποσα στην Ιονία Οδό και τον Ε65 πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να αποχωρήσουν εντελώς από το κατασκευαστικό σχήμα και να μειώσουν το ποσοστό της συμμετοχής τους στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει σε «ηγέτη» των δύο έργων τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία θα αναλάβει να υποκαταστήσει τους Ισπανούς στην κατασκευή. Εν τω μεταξύ, η Ιονία Οδός έλαβε την πρώτη δόση της αποζημίωσης, 25,8 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται εντός των ημερών και ο Ε65.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η αποχώρηση των ισπανικών ομίλων Ferrovial και Dragados έχει ήδη συμφωνηθεί, ωστόσο δεν έχει λάβει οριστική μορφή. Οι δύο όμιλοι συμμετέχουν με ποσοστό 33,3% έκαστος στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες της Ιονίας Οδού (Euro-Ionia) και του Ε65 (Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος). Με την αποχώρηση των δύο ομίλων, η κατασκευή περνά εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με αρκετούς ελληνικούς ομίλους να «εποφθαλμιούν» ένα κομμάτι.
Αντίθετα, στις εταιρείες παραχώρησης οι ισπανικοί όμιλοι Dragados και Cintra Concessiones de Infraestructuras de Transporte θα παραμείνουν, αλλά με μικρότερη συμμετοχή. Οι δύο όμιλοι έχουν ποσοστά 32% και 33,3% αντίστοιχα στις κοινοπραξίες των παραχωρησιούχων της Ιονίας Οδού (Νέα Οδός Α.Ε.) και του Ε65 (Κεντρική Οδός Α.Ε.), μέρος των οποίων φαίνεται ότι θ’ αναλάβει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (που αποκτά τον έλεγχο και των δύο παραχωρησιούχων).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες ανακατατάξεις υπάρχουν και στις τράπεζες που δανειοδοτούν τα δύο έργα. Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank φέρονται διατεθειμένες να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της δανειοδότησης των δύο έργων, υποκαθιστώντας το μερίδιο άλλων τραπεζών (πιθανότατα των ισπανικών). Πρόκειται για τράπεζες που επιθυμούν είτε να μειώσουν το ποσοστό τους στο δανειοδοτικό σχήμα, ή να μην καταβάλλουν άλλα ποσά, πλέον των όσων έχουν ήδη καταβάλει. Ο ρόλος της Πειραιώς και της Alpha Bank στα δύο έργα έχει ούτως ή άλλως ενισχυθεί, μετά την απορρόφηση άλλων ελληνικών τραπεζών.
Κατά τα λοιπά, στις 29 Ιουλίου ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης της αποζημίωσης στη Νέα Οδό, με βάση τις συμφωνίες επανεκκίνησης που είχαν υπογραφεί στις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με την απόφαση, ο κατασκευαστής (Euro-Ionia) διεκδίκησε 195,4 εκατ. ευρώ, ο ανεξάρτητος μηχανικός ενέκρινε 125,5 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο συμφώνησε να καταβάλει 106,5 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 90,3 εκατ. ευρώ αφορούν την ικανοποίηση αιτημάτων αποζημίωσης και 16,2 εκατομμύρια την υποστήριξη του κόστους επανεκκίνησης). Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του υπουργείου, ο παραχωρησιούχος (Νέα Οδός) διεκδίκησε και αυτός αποζημίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκαταβολή της αποζημίωσης του κατασκευαστή, ύψους 25,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε προ ημερών και έτσι η Euro-Ionia αναμένεται να ξεκινήσει κάποιες πρώτες εργασίες συντήρησης των εργοταξίων της. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί και η πρώτη δόση της αποζημίωσης για τον Ε65. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατασκευαστής ζήτησε 159 εκατ. ευρώ, ο ανεξάρτητος μηχανικός ενέκρινε 100 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο συμφώνησε να καταβάλει 83,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 73,6 εκατ. αφορούν αποζημιώσεις και τα 9,9 εκατ. το κόστος επανεκκίνησης).
Οι αποζημιώσεις στις δύο κοινοπραξίες δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με τις άλλες δύο «προβληματικές» παραχωρήσεις, που έλαβαν την πρώτη δόση τον Απρίλιο. Αιτία είναι η άρνηση των τραπεζών που δανειοδοτούν την Ιονία Οδό και τον Ε65 να δώσουν το «πράσινο φως» (waver), διαπραγματευόμενες για μεγαλύτερα οφέλη. Οσον αφορά την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης, οι τροποποιήσεις έχουν σταλεί στην Κομισιόν, με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
πηγή: kathimerini.gr