της Ιωάννας Τσάτσου
Η οικονομική κρίση οδηγεί τον κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία.
Ήδη από το 2011 παρατηρήθηκε μείωση προσέλευσης (22,6%) στους ασθενείς που προσέρχονται στα απογευματινά ιατρεία ΕΣΥ (ιδιωτικά), όπου πληρώνουν ατομικά από 45-90 ευρώ την επίσκεψη, και αύξηση προσέλευσης κατά 17,2% για τους εξετασθέντες στα Κέντρα Υγείας, κατά 8% για τους νοσηλευθέντες στα νοσοκομεία ΕΣΥ και κατά 6,6% για τους χειρουργηθέντες στα νοσοκομεία ΕΣΥ. Αυτό συνεχίστηκε και το 2012 ακόμα κι όταν οι πολίτες καλούνταν να πληρώσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012 σημειώθηκε αύξηση 2% στις επισκέψεις πολιτών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011 (στοιχεία υπουργείου υγείας). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 8.500 περισσότερες επισκέψεις τον μήνα.
Αύξηση καταγράφεται και στις άλλες δραστηριότητες των νοσοκομείων. Το πρώτο δίμηνο του 2012 νοσηλεύθηκαν περίπου 12.000 περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, διενεργήθηκαν περίπου 400.000 περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις (αύξηση 2%), αλλά και 2.600 περισσότερα χειρουργεία (αύξηση 3%).
Αν η εικόνα αυτή ακολουθήσει και τους επόμενους μήνες, θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα καταγράφεται αύξηση στην κίνηση των δημοσίων νοσοκομείων, η οποία προφανώς συνδέεται με τις επιπτώσεις της κρίσης στο εισόδημα των πολιτών.
Παρ’όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία με τις καθημερινές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων και τις ουρές αναμονής, η αυξητική ροή ασθενών προς το ΕΣΥ συνεχίζεται σε όλες τις δραστηριότητες των νοσοκομειακών μονάδων. Οι οικονομικές δυσχέρειες των πολιτών δεν τους επιτρέπουν να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας.
Από 1ης Ιανουαρίου θα ισχύσει η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, και όχι για αυτόν που θα κάνει εξέταση, σύμφωνα με όσα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Για εξέταση, η τιμή θα παραμείνει στα πέντε ευρώ. Ο κ.Γεωργιάδης είπε ότι το μέτρο είναι μνημονιακή υποχρέωση και έχει ψηφιστεί στη Βουλή ήδη από το Νοέμβριο του 2012. Τέλος, ανέφερε ότι «τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών».
Αναμένεται λοιπόν, από το νέο έτος, να δούμε πως θα «υποδεχτούν» οι ασφαλισμένοι αυτό το νέο μέτρο, αλλά και πόσο θα επηρεάσει τη χρήση των υπηρεσιών υγείας δημοσίου και ιδιωτικοόυ τομέα.