Ειδικές διατάξεις για ταχύτερη έξοδο ισχύουν για τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Από 20 έως 37 τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας μπορούν να πάρουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 20 έως και 37, με τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις να ισχύουν για τις γυναίκες.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ – τράπεζες) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982. Ο συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (δηλαδή ασχέτως του πότε γίνεται η θεμελίωση).
Ακόμα ευνοϊκότερο είναι το πλαίσιο συνταξιοδότησης για τις έγγαμες γυναίκες και τις μητέρες, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Η «έξοδος» από το Δημόσιο μπορεί να γίνει με 22 έως 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.
Ειδικές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες τριών τουλάχιστον τέκνων, που ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 1992. Για τις συγκεκριμένες ασφαλισμένες καταβάλλεται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 20 χρόνια ασφάλισης, εφόσον η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010.
Αυστηρότερες διατάξεις προβλέπονται για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, όπου η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης (11.100 ημέρες). Μάλιστα, υπάρχουν δύο πρόσθετες προϋποθέσεις:
- Ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
- Στην περίπτωση του ΙΚΑ τα 37 έτη πρέπει να έχουν συμπληρωθεί σε φορέα μισθωτών.
Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ τα απαιτούμενα χρόνια πρέπει να έχουν διανυθεί σε ένα από τα τρία Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ).
πηγή: Έθνος