Με το πρώτο βραβείο τιμήθηκε έρευνα του τμήματος Γενικής Ιατρικής Δυτικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στη Πράγα-Τσεχία 25-29 Ιουνίου 2013 .
Στην εργασία με τίτλο «Incidence of workplace violence and perception of safety in a greek university hospital», των Β.Μπαμπαλή, Ε.Φαφλιώρα, Ι.Χριστοπούλου, Χ.Σαμπαζιώτη, Δ.Λιάνα, Γ.Ζάρλα, Ι.Λέντζα και Γ.Μαντζουράνη, αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο το πολύ σημαντικό πρόβλημα της βίας στον εργασιακό χώρο απέναντι στους επαγγελματίες υγείας που ταλανίζει τις, υπερφορτωμένες λόγω της κρίσης, υγειονομικές μονάδες της χώρας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 12 μήνες και συμμετείχαν 355 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί κλπ) των υγειονομικών μονάδων του νομού Αχαΐας. Η πλειοψηφία (79,4%) απάντησε ότι έχει υποστεί βία και το 81,7% ότι γνωρίζει συνάδελφο που έχει υποστεί βία. Σε σχεδόν όλα τα περιστατικά η βία ήταν λεκτική, αλλά υπήρχε και ένα σημαντικό ποσοστό (22%) που ανέφερε πως είναι θύμα σωματικής βίας. Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους, ιδίως γυναίκες, ανέφεραν και βία με χαρακτηριστικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση βίας ήταν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου καταγράφηκε η πλειονότητα των περιστατικών. Τα θύματα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βία κυρίως από συνοδούς ασθενών (80%), από τους ίδους τους ασθενείς (52%) αλλά ακόμη και από συναδέλφους (31%).
Δεν είναι έκπληξη λοιπόν ό,τι μόνο ένας στους τρεις επαγγελματίες υγείας αναφέρει ότι αισθάνεται ασφαλής στον εργασιακό του χώρο και ότι 3 στους 4 αναφερουν πως η ασφάλεια στο χώρο εργασίας τους δεν είναι επαρκής.
Δείτε περισσότερα: www.dete.gr