της Χριστίνας Βασιλοπούλου, οικονομολόγου-φοροτεχνικού
Και αν αρχίσουμε τις παροιμίες για να περιγράψουμε την υπόθεση φόρος ακίνητης περιουσίας και ειδικότερα Ε.Ν.Φ.Ι.Α., έχουμε να πούμε πολλές: Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι, άλλα ντάλα τα μεγάλα της Παρασκευής το γάλα, άλλη η δουλειά του ναύτη , κι άλλη του καντηλανάφτη, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.
Το 2005 , κλήθηκαν όλοι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα να υποβάλλουν εκ νέου δήλωση στοιχείων ακινήτων. Έκτοτε έγιναν πολλές προσπάθειες επιβολής ενός φόρου ακίνητης περιουσίας. Τον είπαν ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ,ΕΕΤΑΑ, ΦΑΠ , για να φτάσουμε στο σήμερα και να μιλάμε για τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α.(Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
Ωστόσο στο μυαλό των φορολογουμένων η λέξη που χαρακτηρίζει αυτό το φόρο είναι η λέξη χαράτσι. Η διαφορά ανάμεσα στο χαράτσι και στο φόρο είναι ότι το πρώτο ήταν βίαιη καταβολή χρημάτων, δίχως ανταπόδοση που επέβαλαν οι Τούρκοι στους Χριστιανούς, ενώ ο φόρος είναι μια υποχρεωτική εισφορά με σκοπό την ανταπόδοση. Άρα κατά γενική ομολογία το χαράτσι στη συνείδηση του φορολογούμενου θυμίζει δουλεία.
« Οι Έλληνες δεν μπορούν να κρατήσουν την περιουσία τους ή μεταναστεύουν, ή αυτοκτονούν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Τώρα μας έμαθαν το χαράτσι να το λέμε Ε.Ν.Φ.Ι.Α. Οι αριθμοί δεν αλλάζουν , τα πράγματα δεν αλλάζουν από τις καρέκλες τους , έχουν κάνει τη ζωή μας αριθμούς και μηδενικά. Είμαι όμως χαρούμενη γιατί λένε ότι έχουμε πλεόνασμα. Τις δόσεις λέει από πέντε τις κάνανε έξι. Θέλουν να μας πάρουν ό, τι μας έχει απομείνει. Να τους τα δώσουμε να απαλλαχτούμε. Δεν στενοχωριέμαι όμως υπάρχει φως στο τούνελ», μου είπε μια κυρία.
Εν τω μεταξύ εκδόθηκαν τα περιβόητα εκκαθαριστικά του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. Όμως η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν είδαμε τις αξίες και το φόρο που προσδιορίστηκαν , ειδικά στις περιοχές εκτός ΑΠΠΑ( εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού).Το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι θα γίνουν διορθώσεις. Αγωνία να δούμε τι θα γίνει.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή , ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να δουν καμία αλλαγή στο νέο εκκαθαριστικό Ε.Ν.Φ.Ι.Α. Πάντως οι δόσεις καταβολής του φόρου από πέντε γίνονται έξι. Μείωση στο φόρο, της τάξης του 20%, θα δουν όσοι το 2013 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνουν έλεγχοι και διορθώσεις μέχρι 30/11/14, στα στοιχεία ακινήτων των φορολογουμένων με βάση οδηγίες που θα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Μειώσεις επίσης στο νέο εκκαθαριστικό θα δουν και όσοι διαθέτουν οικόπεδα σε περιοχές εκτός ΑΠΑΑ, καθώς θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες του 2013.
Επίσης καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για χορήγηση εκπτώσεων της τάξης του 50 και 100% στο φόρο. Ωστόσο , σύμφωνα με αυτούς , πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να τύχουν αυτών των μειώσεων.
Όλα δείχνουν ότι πάλι έχουμε προχειρότητα, εκτός αν ο μοναδικός σκοπός του Υπουργείου είναι η σκόπιμη υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό.
Όπως και να έχει μιλάμε για την εφαρμογή ενός νέου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας, άσχετα αν αποφέρει εισόδημα ή όχι στον ιδιοκτήτη. Ένα φόρο που βασίζεται σε αντικειμενικές που είχαν προσδιοριστεί προ κρίσης και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων.
**Ευχαριστώ την Κατερίνα Κονίδα για τη βοήθειά της.