του Τόνι Νζέιμ
Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακούγεται συχνά από πολλούς ανθρώπους, πέρα από όσους κάνουν δίαιτα. Ας δούμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Η πείνα είναι ο τρόπος του σώματος να διασφαλίσει ότι του παρέχεται αρκετή ενέργεια, με τη μορφή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν το στομάχι είναι άδειο, απελευθερώνει την ορμόνη γκρελίνη και φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για την αυξημένη όρεξη και τη λαιμαργία που παρουσιάζεται σε πολλούς από εμάς. Η γκρελίνη επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Αυτό δημιουργεί το αίσθημα της πείνας και έτσι γνωρίζουμε πότε να φάμε. Προκαλεί την αύξηση κατανάλωσης φαγητού τόσο στον άνθρωπο όσο και στα πειραματόζωα. Έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης αυξάνονται πριν από το φαγητό και μειώνονται μετά από ένα γεύμα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της όρεξης είναι η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη, αν και δεν είναι ορμόνη, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή έχει την τάση να «αναγκάζει» τον διαιτώμενο να καταφεύγει στην κατανάλωση ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων καθώς επίσης σε αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Στους ανθρώπους, τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζονται από τη διατροφή. Τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψαρια (σολομός, οι σαρδέλες και η ρέγγα), η μαυρη σοκολάτα, η μπανάνα, το βύσσινο, η παπάγια κ.α.
Είναι γεγονός όμως ότι η συναισθηματική και η βιολογική πείνα δύσκολα διακρίνονται.
Διαβάστε αναλυτικότερα το άρθρο στο mydiatrofi.gr