Μια ανακάλυψη, μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στη Δυτ. Ελλάδα, έλαβε χώρα – και μάλιστα κατά τύχη – στην περιοχή του Γριμπόβου της Ναυπάκτου πέριξ του Ξενία!
Τον ποδηλατόδρομο ανακάλυψε ο σέρβος τουρίστας Μπάϊκ Σίκλοβιτς, που εργάζεται στο Υπ. Μεταφορών και Υποδομών στο Βελιγράδι, όταν κατά την διάρκεια των διακοπών του έφτασε χθες το πρωί οικογενειακώς στη πόλη μας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, τα παιδιά του διαμαρτύρονταν επειδή, ενώ είχαν διαβάσει στο internet ότι η Ναύπακτος έχει ποδηλατόδρομους, έψαχναν επί 4 και πλέον ώρες με τα ποδήλατα στη πλάτη να τους βρουν.
«Την ώρα που έφτασα με τα πόδια στα «παπάκια» περιμένοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου γιατί είχαμε σκορπιστεί ψάχνοντας, και απογοητευμένος όπως ήμουν, κοίταξα ένα ΙΧ που μόλις έφευγε από θέση παρκινγκ. Πριν προλάβει να παρκάρει ένα άλλο ΙΧ που ερχόταν αποφασιστικά, το βλέμμα μου έπεσε στο σημείο του παρκινγκ που ελευθερώθηκε προσωρινά. Μέσα στο οδόστρωμα ξεχώριζε, μόλις και μετά βίας, μία σταμπωτή ξασπρισμένη ρόδα ποδηλάτου! Χάρις στην επαγγελματική μου εμπειρία ως συγκοινωνιολόγος κατάλαβα αμέσως ότι είχα μπροστά μου τον χαμένο ποδηλατόδρομο της Ναυπάκτου! Διαφορετικά δεν θα έδινα κι εγώ σημασία όπως κάνουν άλλωστε και οι Έλληνες οδηγοί».
Σύμφωνα με τους ειδικούς που κατέφθασαν αμέσως, ο ποδηλατόδρομος πρέπει να κατασκευάστηκε όταν εφαρμόστηκε η συγκοινωνιακή μελέτη του κ. Βοσκόπουλου. Παρόλο που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα από τους ποδηλάτες δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση γιατί καταπονείται υπερβολικά από το βάρος των ΙΧ, μοτοσυκλετών, πούλμαν, φορτηγών διανομής και άλλων οχημάτων.
Παρά την σπουδαιότητα της ανακάλυψης, οι καταστηματάρχες είναι προβληματισμένοι, καθώς ναι μεν θα έχουν χώρο για να ποδηλατούν οι δημότες και οι επισκέπτες αλλά θα χαθούν πολύτιμες θέσεις παρκινγκ πελατών. Η κ. Μερόπη Ντάτσια, που έχει κατάστημα με κρεατικά, ψητά και κοψίδια δήλωσε: «Είναι σίγουρα κάτι θετικό, καθώς θα φέρει πολλούς οικολόγους τουρίστες στην πόλη μας αλλά εγώ θα καταστραφώ επαγγελματικά γιατί όλοι αυτοί είναι χορτοφάγοι. Επίσης με προβληματίζει το θέμα του παρκινγκ. Δεν τολμώ να σκεφτώ, τι θα γίνει αν – χτύπα ξύλο – ανακαλυφθούν κι άλλοι ποδηλατόδρομοι στην περιοχή;».
Ο συγκοινωνιολόγος κ. Βοσκόπουλος, στον οποίο πιστώνεται η κατασκευή του έργου, δήλωσε από την Κοπεγχάγη , όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια ενός πρωτοποριακού υπέργειου και υπερλιμάνιου ποδηλατόδρομου: «Το ήξερα ότι έφτιαξα ποδηλατόδρομο στη Ναύπακτο! Το έλεγα αλλά δεν με πίστευε κανείς! Η εξέλιξη αυτή με δικαιώνει!»
Το θέμα θα συζητηθεί σε κοινή σύσκεψη αρμόδιων και μη φορέων, μόλις τελειώσει τις διακοπές του και αναχωρήσει για την Σερβία ο κ. Μπάϊκ Σίκλοβιτς. «Μας κέρδισαν στο Mundobasket και νομίζουν ότι θα μας κάνουν τη ζωή ποδήλατο», δήλωσε με νόημα συμπολίτης μας που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.
Άνθρωπος της πιάτσας που παρκάρει σε ποδηλατόδρομο του λιμανιού, ιδιοκτήτης 6 ΙΧ και 2 jeep, εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Αν καταργήσουν τις θέσεις παρκινγκ στον ποδηλατόδρομο το επόμενο βήμα θα είναι να απαιτήσουν από τα ΙΧ να σταματάνε και στις διαβάσεις πεζών. Σε τέτοια περίπτωση θα τα πουλήσω όλα και θα φύγω από τη Ναύπακτο».
Πάντως οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για συμφωνία με τους ιδιοκτήτες μηχανοκίνητων στην εκ περιτροπής λειτουργία του. Συγκεκριμένα, ως ποδηλατόδρομος θα λειτουργεί μόνο μεταμεσονύχτιες ώρες, 02:00 – 06:00, ενώ τις υπόλοιπες θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ως χώρος στάθμευσης. Επίσης, για ανθρωπιστικούς λόγους, σε περίπτωση καταιγίδας θα δίνεται αμέσως στους ποδηλάτες ανεξαρτήτως ώρας εκδήλωσής της, ενώ θα αρχίσει καμπάνια στα σχολεία ώστε να πάψουν να χρησιμοποιούν ποδήλατα οι μαθητές προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο.