σχέδιο – επιμέλεια: Πάνος Μπίτσιος
Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell) (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην πολιτική σκέψη και δράση, με αντιπολεμική δράση. Γεννήθηκε στην ακμή της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε από γρίπη, έναν αιώνα αργότερα, όταν η Βρετανία είχε περάσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Έκανε κριτική στα πυρηνικά καθώς και την εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε Γ” Κόμης, μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας. Χαρακτηριστική της απέχθειάς του προς κάθε είδους φανατισμό είναι η δήλωσή του :
΄΄ Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος ΄΄.
** περισσότερες πληροφορίες για τον Μπέρτραντ Ράσελ στη wikipedia.
«Η άποψη του μεγάλου φιλοσόφου Ράσελ για την θρησκεία»
«Η θέση μου για τη θρησκεία είναι η θέση του Λουκρήτιου. Την θεωρώ αρρώστια που την προκαλεί ο φόβος και πηγή απερίγραπτης αθλιότητας για το ανθρώπινο γένος. Ωστόσο δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έχει κάπως συμβάλλει στον πολιτισμό. Βοήθησε πολύ παλιά στον καθορισμό του ημερολογίου και έκανε τους αιγύπτιους ιερείς να καταγράφουν με τόσο επιμέλεια τις εκλείψεις ώστε με τον καιρό ήταν ικανοί να τις προβλέψουν. Αυτές οι δύο υπηρεσίες είμαι διατεθειμένος να τις παραδεχθώ, αλλά άλλες δεν γνωρίζω.»
«Οι αντιρρήσεις για τη θρησκεία είναι δύο ειδών – διανοητικές και ηθικές. Η διανοητική αντίρρηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι υπάρχει αληθής θρησκεία. Η ηθική αντίρρηση είναι ότι οι θρησκευτικές αρχές χρονολογούνται από μία εποχή όπου οι άνθρωποι ήταν σκληρότεροι από όσο είναι σήμερα και ως εκ τούτου τείνουν να διαιωνίζουν βαρβαρότητες τις οποίες η ηθική συνείδηση της εποχής διαφορετικά θα τις είχε ξεπεράσει.»
«Όταν λοιπόν σας λέω γιατί δεν είμαι χριστιανός, θα πρέπει να σας εξηγήσω δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο, γιατί δεν πιστεύω στον Θεό και στην αθανασία. Το δεύτερο, γιατί δεν θεωρώ ότι ο Χριστός ήταν ο καλύτερος και σοφότερος των ανθρώπων, μολονότι του αναγνωρίζω ηθική αγνότητα υψηλού βαθμού.»
«Πιστεύω ότι η θρησκεία βασίζεται κυρίως στο φόβο. Είναι εν μέρει ο τρόμος του αγνώστου και εν μέρει, καθώς είπα, η επιθυμία να αισθάνεσαι ότι έχεις έναν μεγάλο αδελφό που θα σου συμπαρασταθεί σε όλα σου τα προβλήματα. Ο φόβος είναι η βάση της όλης υπόθεσης – ο φόβος του μυστηριώδους, φόβος της ήττας, φόβος του θανάτου. Ο φόβος είναι πατέρας της σκληρότητας και ως εκ τούτου δεν είναι να απορεί κανείς που σκληρότητα και θρησκεία πάνε χέρι-χέρι.»
Ένα χαρακτηριστικό περιορισμένο απόσπασμα από συνέντευξη του Ράσελ το 1959 , όταν ακόμα και σ” αυτή την ηλικία ,των 87 έτων ,διατυπώνει με τέτοια καθαρότητα και σαφήνεια τις απόψεις του περί θρησκείας και όχι μόνο…
Δείτε το βίντεο: