Για την εκδήλωση που στόχο είχε την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πρόγραμμα «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή και Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου» και το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Αρχοντικό Μπότσαρη, απέστειλε σχετικό δελτίο τύπου ο Δήμος Ναυπακτίας. Σε αυτό αναφέρεται:
Την Κυριακή 6 Απριλίου του 2014 πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Μπότσαρη στη Ναύπακτο εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ναυπακτίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα η εκδήλωση αφορούσε το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αναγνώριση, Τεκμηρίωση, Καταγραφή και Προτάσεις για την Ανάδειξη και Προστασία του Ιστορικού Οικισμού Ναυπάκτου» που ανατέθηκε από τον Δήμο Ναυπακτίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές τόνισε την αξία της συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας από την οποία θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη τόσο για την αντιμετώπιση των χρόνιων πολεοδομικών ζητημάτων που ταλανίζουν την περιοχή όσο και για το πλαίσιο που μπορεί να διαμορφωθεί, ώστε να αναδειχθεί και να προστατευθεί ο ιστορικός τόπος της Ναυπάκτου. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των φορέων που μπορούν να συνδράμουν στην επιτυχή έκβαση του ερευνητικού προγράμματος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας κ. Γιάννης Κοργιαλάς συνεχάρη για τη συνεργασία και υπογράμμισε ότι ο σύλλογος ως παρατηρητής του προγράμματος θα έχει ουσιαστική συμβολή στην πορεία του προγράμματος.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μια γενική παρουσίαση του όλου προγράμματος από τον Ερευνητικό του Υπεύθυνο κ. Σταύρο Μαμαλούκο Επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Πατρών, ειδικού σε θέματα προστασίας και ανάδειξης ιστορικών οικισμών και μνημείων. Ο κ. Μαμαλούκος τόνισε μεταξύ των άλλων πως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων βρίσκεται στην Ναύπακτο προκειμένου να εκπληρώσει τον ευρύτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και όχι για να αντικαταστήσει το έργο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων της πόλης.
Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις των επιμέρους τμημάτων του ερευνητικού από τους συνεργάτες του προγράμματος. Ο κ. Μιχαήλ Παπαβαρνάβας εντεταλμένος διδάσκων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Πατρών, παρουσίασε στο κοινό το αντικείμενο της Αρχειακής Έρευνας δίνοντας έμφαση στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των Ναυπακτίων στο επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα με το να θέσουν υπόψιν της ερευνητικής ομάδας παλαιές φωτογραφίες της πόλης ή ότι άλλο κρίνουν σκόπιμο. Ο κ. Γεώργιος Δημητρακόπουλος, ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε στην ανάλυση των μεθόδων ορθοφωτογράφησης που πρόκειται να ακολουθηθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Πετράκος, ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του ιστορικού οικισμού και συγκεκριμένα στις εξαιρετικές του οχυρώσεις, για την προστασία των οποίων πρόκειται να μελετηθεί και να παραδοθεί στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος σειρά διαδικασιών υποδειγματικής αποκατάστασης και ανάδειξης τμήματος τους.