zelios1Ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ευθύμιος Ζέλιος μιλά αποκλειστικά στο LepantoMag.gr. Σχολιάζει τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική, ενώ περιγράφει και τους τομείς στους οποίους επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η παράταξή του.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρά το γεγονός ότι έχει μία διαρκή παρουσία στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Ναυπακτίας, δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πού πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Οι τοπικές εκλογές δυστυχώς για τον πολύ κόσμο δεν έχουν χαρακτήρα πολιτικό, αλλά παίζει ρόλο ο συγγενής, ο γνωστός, ο φίλος. Ενώ για μας και αυτές οι εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα γιατί ειδικά μετά τον Καλλικράτη η τοπική διοίκηση είναι εργαλείο για την κεντρική εξουσία, για να μπορέσει να περάσει αντεργατικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση της φτώχειας κ.λ.π. Γι’ αυτό και το κεντρικό μας σύνθημα είναι ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, γιατί τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΉΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και απαρτίζονται από αγωνιστές και αγωνίστριες κομμουνιστές και συνεργαζόμενους που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μπροστά στους αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μαςκαι αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου για μας.

Πώς κρίνετε τη δημαρχιακή θητεία του κ.Μπουλέ;

Η δημαρχιακή θητεία του κ. Μπουλέ δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από αυτή που είχε, δηλ. διαχείριση των προβλημάτων, της φτώχειας, διεκπεραίωση μικρών προβλημάτων και γενικότερα διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Απ’ την στιγμή που στηρίζει και πιστεύει στον Καλλικράτη δεν μπορεί να σηκώσει ανάστημα στις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων, στα 5μηνα, στην οικιοθελή εργασία, στην αξιολόγησή τους, στη μείωση των κονδυλίων από την κεντρική εξουσία, στη διαχείριση μιας σειράς καθημερινών ζητημάτων που προέρχονται από αυτές τις πολιτικές.

Εμείς και σαν ΚΚΕ και σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιταχθήκαμε στον Καλλικράτη και προειδοποιήσαμε και τους τοπικούς άρχοντες και τους πολίτες για τα επακόλουθά του, που δεν σταματάνε εδώ, θα έρθουν και άλλα ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, ιδιωτικοποίηση υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενίσχυση επιχειρηματικότητας σε τομείς του Δήμουκ.λ.π. που είναι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πόσο επηρέασε το μνημόνιο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς μπορεί ο εκάστοτε δήμαρχος να ασκήσει μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική;

Το μνημόνιο ήρθε για να μείνει και να καταστρατηγήσει εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα, παροχές και υπηρεσίες και από το κράτος και κατ’ επέκταση από τους Δήμους.  Όλα τα έξοδα του Δήμου πλέον περνάνε από κόσκινο και αξιολογούνται όχι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών. Ένας δήμαρχος για μας πρέπει να είναι συμπαραστάτης και αγωνιστής δίπλα σε όλα τα προβλήματα των πολιτών. Όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η υγεία, η παιδεία. Να αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες να διεκδικεί και να απαιτεί από την κεντρική εξουσία και όχι να αρκείται ή να διαχειρίζεται ότι του δώσει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Π.χ. να έχει ρεύμα και η κολώνα στο δρόμο και στο σπίτι του ο πολίτης, να έχει δρόμους χωρίς λακκούβες αλλά να έχει και βενζίνη να κινήσει το αυτοκίνητό του, να έχει παιδική χαρά να παίξει, αλλά να πηγαίνει και χορτάτο το παιδί για παιγνίδι, να έχει καθαρή παραλία το καλοκαίρι, αλλά να έχει και ζεστό σχολείο και σπίτι το χειμώνα και μια σειρά άλλα καθημερινά προβλήματα.

Παρακολουθήσαμε μια σειρά συζητήσεων τις τελευταίες μέρες για το ΞΕΝΙΑ, για μαρίνες, για τουρισμό, για ανάπτυξη. Καλά όλα αυτά αν και είναι ακατόρθωτο να γίνουν γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ποιους και πόσους από τους συμπολίτες μας θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους. Δεν ακούσαμε για αντιπλημμυρικά έργα, για αντισεισμικά, συγκεκριμένα για αποχέτευση, για φτηνό νερό, μόνο αποσπασματικά. Για καινούργια σχολικά συγκροτήματα, που όλοι ξέρουμε τα προβλήματα των κτιρίων, και ίσως αυτά που θα παρουσιαστούν στο μέλλον γιατί τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι κάποιων δεκαετιών, αλλά και πόσοι παιδικοί σταθμοί στεγάζονται σε ισόγεια μαγαζιά, για χώρους αναψυχής, για στέκια νεολαίας, χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας που να είναι για όλους τους πολίτεςχωρίς βαλάντιο. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε που έχουν να κάνουν για ουσιαστικό κοινωνικό έργο για όλους τους πολίτες γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και κοινωνικό να αφορά όλη την κοινωνία.

laikisispirosiΣε ποιους τομείς ρίχνετε το μεγαλύτερο βάρος ως δημοτική παράταξη;

Όπως βγαίνει και από τα προαναφερόμενα εμείς θεωρούμε ότι οι τομείς που θα πρέπει να δοθεί βάρος είναι στην ανεργία, την ασφάλεια, την πρόνοια, στην παιδεία, την υγεία των πολιτών και φυσικά στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην δωρεάν μετακίνηση των πολιτών, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου, σε παρκινγκ, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας και όλα αυτά με κρατικούς πόρους και μόνο, μέσα από κινητοποιήσεις του δήμου μαζί με την κοινωνία για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Το θέμα της ανεργίας είναι υψηλά στην ατζέντα σας. Πρακτικά πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το Δήμο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Mε το να απαιτήσει και να αγωνιστεί ο δήμος να γίνουν αυτά που χρειάζεται η κοινωνία, δηλ. σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμικά, με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ και άλλων δημοτικών χώρων από τον ίδιο τον δήμο κάποιες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν. Αλλά το ζήτημα της ανεργίας αντιμετωπίζεται φυσικά με το να αγωνιστεί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, τους νέους που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας για ανατροπή αυτής της πολιτικής ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην κοινωνία για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και η εξουσία να έρθει στα χέρια του λαού.

Η δημοτική αρχή που θα εκλεγεί από τους πολίτες, θα έρθει αντιμέτωπη με σωρεία σοβαρότατων ζητημάτων. Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσετε απέναντι σε ζητήματα όπως η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας ή της αποκομιδής των απορριμμάτων;

Είπαμε και παραπάνω εμείς ως ΚΚΕ και ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και μέσα από το δήμο και έξω θα παλέψουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στο δήμο. Εδώ υπάρχει μεγάλο πανηγύρι από τους ιδιώτες και είναι η πιο κραυγαλέα συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Με μηδέν πρώτες ύλες, με όλους τους πολίτες στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, με κρατικήχρηματοδότηση σε ιδιώτες  και με διευκολύνσεις απ’ το δήμο με μηχανήματα, απορριμματοφόρα, πετρέλαια, μισθούς πείνας, απλήρωτη εργασία πολλές φορές, μιλάμε για εξυπηρέτηση κραυγαλέα προς τους ιδιώτες.

Εμείς λέμε κεντρικός σχεδιασμός, η διαχείρισή τους να περάσει στους δήμους, να γίνουν κρατικά εργοστάσια κομποστοποίησης, χώροι διαλογής κ.λ.π.Με υπαλλήλους του δήμου και με μισθούς αξιοπρεπείς φυσικά.

Η παράταξή σας συγκριτικά με τις υπόλοιπες τέσσερις, βλέπει υπό διαφορετικό πρίσμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσδίδοντάς τους έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.Θα ήθελα λοιπόν, τη γνώμη σας σχετικά με τη θέση που έχουν τα κόμματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Φυσικά και είναι έντονα πολιτικές και οι τοπικές εκλογές λέμε εμείς, γιατί πια δεν είναι αυτοδιοίκηση οι δήμοι, είναι ελεγχόμενοι και κατευθυνόμενοι.

Οι θέσεις που έχουν τα άλλα κόμματα είναι στη λογική της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού των πολιτών. Αυτό φαίνεται και από το ότι όλες οι παρατάξεις έχουν «διώξει» από πάνω τους τα κόμματα και κατεβαίνουν και καλά ανεξάρτητοι. Αυτό είναι μια απάτη απ’ την στιγμή που υπακούς και εκτελείς τις εντολές της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης τι ανεξάρτητος είσαι. Αλλά εκτός αυτού την ίδια μέρα όλοι θα ψηφίσουν για τις περιφερειακές εκλογές, δεν θα ψηφίσουν περιφερειάρχες που ανήκουν σε κάποιο πολιτικό χώρο και άντε και εκεί είναι κάποιοι ανεξάρτητοι, μα την παραπάνω Κυριακή θα ψηφίσουν για την ευρωβουλή εκεί τι θα ψηφίσουν; Νομίζω οι πολίτες βγάζουν συμπεράσματα. Η πολυσυλλεκτικότητα που υπάρχει σε όλους τους άλλους συνδυασμούς μόνο στόχο έχει την παραπλάνηση και την δημαρχιακή καρέκλα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι λέμε ΚΚΕ παντού, ποτέ δεν κρύψαμε την ταυτότητά μας, όλοι όσοι συμπορεύονται μαζί μας έχουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, γιατί ενημέρωσε έγκαιρα και για τον Καλλικράτη και για την καπιταλιστική κρίση και τα επακόλουθά της, συντάχθηκε με τα προβλήματά τους και τους αγώνες τους και είναι το μόνο που υπόσχεται ότι θα παραμείνει σταθερά δίπλα στους πολίτες και στα προβλήματά τους.

Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά για να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα να αποσπάσει ο λαός μέτρα ανακούφισης, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται για τη χειραφέτησή του και καλεί το λαό στην πάλη και τον δίκαιο αγώνα.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.