Μαρίνα στη Ναύπακτο και εναλλακτικό τουρισμό στην ορεινή Ναυπακτία προβλέπει το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τί σημαίνει όλο αυτό πρακτικά για τη Ναύπακτο, τη Ναυπακτία, αλλά και ευρύτερα την Αιτωλοακαρνία; Το LepantoMag.gr κατέγραψε τα βασικότερα σημεία του μακροσκελούς κειμένου του νέου Χωροταξικού Σχεδίου που αφορούν στην περιοχή μας και σας τα παρουσιάζει.
Υπεγράφη από την Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης το νέο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Τροποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό με την ενσωμάτωση όρων, περιορισμών και κατευθύνσεων για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και η τροποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
Ο ορεινός όγκος της Ναυπακτίας συγκαταλέγεται στην περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ.φύλλου 3155, 12 Δεκεμβρίου 2013) η ενδεικτική καταγραφή των ειδικών-εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από δυναμική ζήτηση, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Συνεδριακό-Εκθεσιακό τουρισμό, Αστικό τουρισμό, Πολιτισμικό τουρισμό (Θρησκευτικό), Αθλητικό τουρισμό, Ιαματικό και θεραπευτικό τουρισμό, Τουρισμό υπαίθρου, Γεωτουρισμό.
Η Ναύπακτος και συγκεκριμένα η θέση Γρίμποβο Ναυπάκτου (χάρτης 1) περιλαμβάνεται στον πίνακα των χωροθετημένων λιμένων για την κατασκευή Μαρίνας (νούμερο 22, πίνακας χωροθετημένων λιμένων). Αξίζει να σημειωθεί πως όπως γνωστοποίησε τόσο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, όσο και κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Γιάννης Μπουλές, η Ναύπακτος περιλαμβάνεται στις συνολικά 59 περιοχές ολόκληρης της χώρας και στις συνολικά 8 της Δυτικής Ελλάδας, όπου προβλέπεται κατασκευή Μαρίνας. Όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία, στον ίδιο πίνακα, περιλαμβάνονται οι Μαρίνες σε Πάλαιρο (Vounaki beach), Άκτιο (Cleopatra) και Μεσολόγγι.
Επιπροσθέτως, στο Σχέδιο περιλαμβάνεται αγκυροβόλιο στη Βόνιτσα και καταφύγια σε Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Αστακό και Γλύφα. Επίσης, περιλαμβάνεται και ένας ξενοδοχειακός λιμένας στο Σαμαρά Πυθαγόρα (Σταυρολιμνιώνας Αστακού).
Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για τον τουρισμό. Βασικοί στόχοι είναι η προώθηση κινήτρων για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων υψηλότερου αριθμού αστέρων, αλλά και η αναβάθμιση των υφισταμένων τουριστικών καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων.
Οι αλλαγές που προβλέπονται αφορούν στους συντελεστές δόμησης, αλλά και αλλαγές στα νησιά και τις βραχονησίδες, στον τομέα της κρουαζέριας, στον καταδυτικό τουρισμό και τα υποβρύχια μουσεία, στα χιονοδρομικά κέντρα (βελτίωση προσβασιμότητας κατά κύριο λόγο), στους εγκαταλελειμένους οικισμούς και τις υδατοκαλλιέργειες, στις περιοχές Natura 2000, αλλά και στον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό.
Δείτε τον πίνακα Χωροθετημένων Λιμένων πατώντας εδώ.
Κατεβάστε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως πατώντας εδώ.