Διακεκριμένοι ομιλητές, αρχιτέκτονες και καθηγητές Πανεπιστημίου έδωσαν το παρών στην 1η Επιστημονική Συνάντηση ΣυνΕργασίας που έλαβε χώρα στη Ναύπακτο, με θέμα: Μορφολογικά Στοιχεία Δόμησης και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά. Διοργανωτής ήταν ο ΣΑΔΑΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τη στήριξη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας εξέδωσε δελτίο τύπου κάνοντας τον απολογισμό του τριημέρου εργασιών της Συνάντησης:
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η Επιστημονική συνάντηση συνΕργασιας με θέμα : μορφολογικά στοιχεία δόμησης και Αρχιτεκτονική κληρονομιά που έγινε για πρώτη φορά στην Ναυπακτο .
Σήμερα 26-01-2014 στο Αρχοντικο ΜΠΟΤΣΑΡΗ έγιναν τοποθετήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις σε σχέση με τις μελέτες που είχαν παρουσιαστεί τις προηγούμενες ημέρες .
Χθες το απόγευμα έγιναν οι τοποθετήσεις της επιστημονικής ομάδας.
Μεταξυ των αλλων εντύπωση έκαναν οι ομιλίες της κας Μαιστρου Ελενης, κοσμητωρος ΕΜΠ και του κου Νικολαου Καλογηρου, καθηγητου ΑΠΘ που αναφέρθηκαν αναλυτικά στους παραδοσιακούς οικισμούς της Χώρας μας αναφερόμενοι οτι η μη ορθή οριοθέτηση του παραδοσιακού οικισμού δημιουργεί κίνδυνο αλλοίωσης του ίδιου του οικισμού . Επίσης η κα Φιλίππα -Αποστολου Μαρω Αρχιτεκτων επεσήμανε το «ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΝ», αναλλοίωντας εμπεριστατωμένα οτι προέχει η εξεύρεση- καταγραφή του αρχικού και αυθεντικού οικισμού που θα μας οδηγήσει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον τροπο διαχείρισης του.
Ο Εκπρόσωπος της Ναοδομιας π. Φιλοθεος Δεδες ομιλησε για την έννοια Δόγμα και την σχέση του με το κτίσμα, αναφέρθηκε επίσης οτι η αρχιτεκτονική για την Εκκλησία μέσα απο τις αξίες, μας οδηγεί στην αλήθεια αποφεύγοντας τον μιμητισμό.
Η κα Δημητσαντου- Κρεμεζη Αικατερίνη Αρχιτεκτων επεσήμανε οτι η διαβάθμιση των παραδοσιακών οικισμών σε σχέση με την σπουδαιότητα τους θεωρείται επιβεβλημένη βασιζόμενη σε υπόδειγματα.
Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Αρχιτεκτων κος Αναστάσιος Μπιρης ο οποίος έκανε αναφορά στην εξέλιξη της Ελληνικής αρχιτεκτονικής απο το 1950 και εντεύθεν. Αναφερθηκε για την προ δικτατορίας εποχή που κατα την γνώμη του η εποχή αυτή αντιπροσωπεύει την καθαρά Ελληνική αρχιτεκτονική. Επίσης αναφέρθηκε για τον στραγγαλισμό της εξέλιξης της Ελληνικής αρχιτεκτονικής απο την δικτατορία και για την μετά εποχή δικτατορίας μέχρι σήμερα ονομάζοντας την » μεταμοντερνισμό», στερούμενη κοινό πνεύμα και πηγαία δημιουργικότητα .
Αναφερόμενος στο θέμα της ιστορικής εξέλιξης των οικισμών είπε οτι : Όταν, ο τόπος αποποιηθεί την Ιστορία του την εχει ξεχάσει .
Στη συνέχεια η Αρχιτεκτων κα Κλαιρη Παλυβου ομιλησε για την διάκριση της έννοιας κληρονομιάς και της έννοιας παράδοσης , για την διαχείρηση του περιβάλλοντος οτι ειναι πολιτικό θέμα και οτι η δύναμη του παραδείγματος ειναι βασικό στοιχείο για την κοινωνία .
Ολοκληρώνοντας την σημερινή συναντηςη το προεδρείο ευχαρίστησε τους συντελεστές της Διοργάνωσης και κατοπιν μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτιας κος Ιωαννης Κοργιαλας ο οποίος ευχαρίστησε για την παρουσία όλων αυτών που απεδεχθησαν το κάλεσμα και με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση. Επίσης έθεσε τον Σύλλογο αρωγό στην επίλυση των προβλημάτων της Πολης και οτι ο Σύλλογος πλέον θα προχωρήσει και θα υλοποιήσει τους στόχους του. Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Ι. Μπουλες χαιρέτισε τους συνέδρους , οργανωτική ομάδα, επιστημονική ομάδα , ΥΠΕΚΑ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και αναφερόμενος στην σημασία της παραπάνω εκδήλωσης τόνισε οτι ο Πανελλήνιος χαρακτήρας της αντιπροσωπεύεται επάξια απο την Ιστορική Πόλη μας.
Οι Συναντήσεις θα συνεχιστούν . Η συνεργασία ΥΠΕΚΑ και ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για την διαχείρηση της δόμησης και περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Τις συναντήσεις συνΕργασιας παρακολούθησε ο επιστημονικός κλάδος όλης της Ελλάδος αντιπροσωπεία των οποίων κατέκλησε την Πόλη της Ναυπάκτου.
Ο Δήμος Ναυπάκτου και ο Συλλόγος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτιας οπως ανέφεραν στους χαιρετισμούς τους ομιλητές θα ειναι μεταξύ των συντελεστών που έγιναν αρωγοί στην επιτυχία του στόχου .