Συνάντηση με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής είχε ο επικεφαλής της «Νέας Μέρας», Χρήστος Ζώης, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στην περιφέρεια με στελέχη του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Θύμιος Δρόσος. Αμέσως μετά ο κ. Ζώης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Ναυπακτίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Στη βασική τοποθέτησή του ο κ. Ζώης αναφέρθηκε σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα ούτως ή άλλως μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν η διαχείρισή τους γίνεται μέσα σε ένα καθεστώς κρίσης». Σχολίασε δε, πως ζήτησε από τη δημοτική αρχή Ναυπακτίας «να είναι κοντά μας, καθώς η «Νέα Μέρα» διαθέτει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση την οποία θέσαμε στη διάθεση της δημοτικής αρχής, προκειμένου οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις της να έρθουν στο κοινοβούλιο και να τύχουν κατάλληλης προσέγγισης από τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία».
Σύμφωνα με τον κ. Ζώη η «Νέα Μέρα» ιδρύθηκε για να καλύψει ένα υπαρκτό πολιτικό κενό, «καθώς από τη μία παρατάσσονται οι δυνάμεις οι φιλομνημονιακές, που δεν έχουν να προσφέρουν πια τίποτα στον ελληνικό λαό, παρά μόνο την εφαρμογή ενός αδιέξοδου και φαύλου προγράμματος και από την άλλη ένα ετερογενές μπλοκ των λεγόμενων αντιμ νημονιακών δυνάμεων, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζονται με μία θολή και αόριστη προσέγγιση για την επόμενη ημέρα και στη χειρότερη περίπτωση φέρνουν το στίγμα της γραφικότητας, υπονομεύοντας στην πραγματικότητα κάθε σοβαρή προσπάθεια να αντιπαρατάξουμε στη μνημονιακή κοινότητα ένα σοβαρό αντιμνημονιακό λόγο».
Ο Χρήστος Ζώης για τα γεγονότα των ημερών
Ο κ. Ζώης μεταξύ άλλων σημείωσε πως «οι εξελίξεις υποχρεώνουν όλους μας να λάβουμε θέση. Είναι καθήκον μας να τοποθετηθούμε. Θέλω να είμαι σαφής και καθαρός. Είναι δημοκρατικό διαρκές καθήκον να υπερασπιζόμαστε το σύνταγμα και τους νόμους και τη δυνατότητα των ελλήνων να εκφράζονται ανεπιφύλακτα. Είναι υποχρέωσή μας να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι σε οποιονδήποτε σκέφτεται να προσβάλει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες. Απέναντι σε οποιονδήποτε αμφισβητήσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να ξανανοίξει κεφάλαια της ελληνικής ιστορία που νομίζαμε ότι είχαν κλείσει. Είναι λοιπόν καθήκον μας να αντισταθούμε σε κάθε τέτοιου είδους απόπειρα επιστροφής στο διχασμό, στη διχόνοια και στον εμφύλιο σπαραγμό».
«Δεν συμψηφίζω συμπεριφορές. Ούτε μπλέκω πρόσωπα και καταστάσεις. Επισημαίνω όμως ότι είναι παράδοξο σήμερα να εμφανίζονται ως κήνσορες και προστάστες της δημοκρατίας αυτοί που αποδεδειγμένα στήριξαν το φούντωμα αυτού του φαινομένου της επιλογής της ακραίας επιλογής ποντάροντας κυρίως στο ότι έτσι θα ξεπεραστούν οι ευθύνες τους για τις μνημονιακές τους πολιτικές. Είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα αναρωτούνταν αν θα έπρεπε να υπάρξει μέχρι και συνεργασία με το αποκαλούμενο «σοβαρό» κόμμα της ΧΑ. Που σήμερα στήνουν κυνήγι μαγισσών. Τους καλούμε να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και αντί να επιχειρούν να τεθούν επικεφαλής μιας προσπάθειας υπεράσπισης της δημοκρατίας, να κάνουν ένα βήμα πιο πίσω και να δώσουν τη θέση τους σε υγιείς δυνάμεις πατριωτικές και δημοκρατικές».
LepantoMag: Προγραμματισμένα και εκτός απροόπτου, σε λίγους μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές, αλλά και ευρωεκλογές. Ευελπιστείτε ότι θα συμμετέχετε και στις δύο;
Χρήστος Ζώης: Οι ευρωεκλογές για τη «Νέα Μέρα» είναι ένα στοίχημα. Είναι η προηγούμενη μέρα των απαραίτητων εξελίξεων αν θέλουμε και εάν εννοούμε όλοι ότι μπορεί να υπάρχει λύση ευρωπαϊκή, γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα ελληνικό. Η Ευρώπη οφείλει αν αποδείξει όχι μόνο την αλληλεγγύη της, αλλά να αποδείξει ότι έχει στρατηγική και σχέδιο.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ιδιαίτερες εκλογές. Για τη «Νέα Μέρα» είναι μια ευκαιρία να αποδειχθεί η ανάγκη του κόσμου να απεξαρτηθεί από την κομματική εποπτεία. Οι πολίτες το ζητούν, δεν ξέρω αν οι δημοτικοί άρχοντες έχουν λάβει το μήνυμα. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα έχουν σε μια πρόκληση να απαντήσουν. Αν επιλέξουν να φορέσουν την προβιά του ανεξάρτητου χωρίς να το πιστεύουν ή εάν θα είναι πραγματικά ανεξάρτητοι. Αυτό μένει να αποδειχτεί στη συκρότηση των ψηφοδελτίων, στο περιεχόμενο της αυτοδιοικητικής τους πρότασης, αλλά και στο τρόπου που αντιμετωπίζουν γενικότερες προκλήσεις όπως αυτή του Μνημονίου.
LepantoMag: Η «Νέα Μέρα» έχει χαρακτηριστεί ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, ωστόσο ασπάζεστε το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Το γεγονός αυτό δε σας προβληματίζει ότι μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη συνείδηση του κόσμου στο που να σας τοποθετήσει;
Χρήστος Ζώης: Εμείς έχουμε πει ότι ασχέτως του φορτίου με το οποίο μιλάει κανείς για τον ευρωσκεπτικισμό -έχει ένα αρνητικό φορτίο η συγκεκριμένη λέξη-, εμείς επιλέγουμε με θάρρος να πούμε ότι δεν έχουμε τέτοιου είδους προκαταλήψεις και μας υποχρεώνει η θέση των ετέρων μας να πούμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση.
Το επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τεθεί σε κίνδυνο από χώρες όχι σαν την Ελλάδα, αλλά από αυτούς που έπρεπε να είναι οι ηγέτιδες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό όνειρο στην ευρωπαϊκή προοπτική. Αυτό έχει συμβεί γιατί λειτουργούν κυρίως ως χώρες που προασπίζουν τα δικά τους συμφέροντα, παρά ως χώρες που ηγούνται επιστημονικά, θεσμικά, επιστημονικά σε μία κοινή προσπάθεια. Αυτά τα αντιμετωπίζουμε με ένα σκεπτικισμό. Το θεωρώ αδιανόητο σήμερα να επιλέγουν κάποιοι το ρόλο του ευρωλιγούρη ή του ευρωραγιά. Ο ευρωσκεπτικιστής σήμερα είναι εκείνος ο παράγοντας που με την επιφυλακτικότητά του και τις προτάσεις του υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό μοντέλο. Οι ευρωραγιάδες στην πραγματικότητα χτίζουν τις προϋποθέσεις για τη διάλυση της ΕΕ. Φορτίζουν αρνητικά την Ευρώπη. Διώχνουν τον κόσμο από οτιδήποτε έχει πρώτο συνθετικό την Ευρώπη.
LepantoMag: Έχουμε δει πολλές φορές λίγο διάστημα πριν από τις εκλογές, τα μεγάλα κόμματα να απευθύνουν προσκλητήριο στις «συγγενείς» τους δυνάμεις. Εσείς σε ένα τέτοιο προσκλητήριο από τον Αντώνη Σαμαρά τί θα απαντούσατε;
Χρήστος Ζώης: Δεν ξέρω ποιος θα μας πρωτοθεωρήσει «συγγενή δύναμη». Αυτό είναι μια πρωτοβουλία εκείνου που θα επιλέξει να απευθυνθεί σε εμάς. Εμείς νοιώθουμε ως μια αυτόνομη δύναμη που έχει το δικό της στίγμα. Εάν είχαμε χώρο και χρόνο στα μέσα εθνικής εμβέλειας, αυτό το στίγμα θα το είχαμε καταστήσει ευδιάκριτο. Δε μας ενδιαφέρει να καταγραφούμε ως συνιστώσα άλλης πολιτικής δύναμης.
Εννοείται πως θα έχει προηγηθεί μία υπαναχώρηση του κ. Πρωθυπουργού σε σχέση με αυτό που εκφράζει σήμερα, θα έχει μεταβάλει άποψη, θα έχει αναγνωρίσει τα λάθη του και θα καλεί πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν σε μια άλλου είδους πορεία; Αυτή είναι μια άλλη υπόθεση εργασίας, για την οποία όμως μπορώ να σας πω ότι πέρα και πριν απ’ όλα τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας του προσώπου. Δεν ξέρω εάν ένα πρόσωπο μπορεί να κάνει τόσες πολλές κυβιστίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να επιδιώκει και να φιλοδοξεί να εκφράσει και διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις σε μια ευρύτερη συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές, αλλά και τα πρόσωπα παίζουν πάντοτε το ρόλο τους. Με άλλη αξιοπιστία απευθύνεται ένα πρόσωπο που έχει δώσει ένα δείγμα γραφής στους συνομιλητές του και αναφέρεται σε πολιτικές.
*Ο επόμενος σημαντικός σταθμός για τη «Νέα Μέρα» είναι η 10η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα λάβει χώρα η Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του κόμματος.