Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα τον Ιανουάριο στη Ναύπακτο.
Συγκεκριμένα, από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου 2014, ο ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θα πραγματοποιήσει στην πόλη την 1η Συνάντηση ΣυνΕργασίας: Μελέτες Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, με αφορμή την εκπόνηση, μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ, μελετών για τη «θέσπιση υποχρεωτικών ή συνιστώμενων ή προτεινόμενων μορφολογικών κανόνων»και στην κρίσιμη συγκυρία της έναρξης της Β’ φάσης των εκπονούμενων μελετών, που αφορά στη διατύπωση μορφολογικών κανόνων, οργανώνει από κοινού με το ΥΠΕΚΑ και με τη συμμετοχή των μελετητών Επιστημονική Συνάντηση συνΕργασίας (Working Seminar), για διατύπωση απόψεων και προβληματισμό στα καίρια ζητήματα ερμηνείας της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
Κύριος στόχος της Συνάντησης συνΕργασίας είναι τόσο η υποστήριξη των εκπονούμενων μελετών μέσα από την ανταλλαγή απόψεων όσο και η ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας των αρχιτεκτόνων για τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία.
Η Συνάντηση συνΕργασίας θα περιλαμβάνει:
1. Παρουσίαση από τους κατά τόπους μελετητές της πορείας εκπόνησης των μελετών αυτών, της μεθοδολογίας, των προδιαγραφών και των επιλογών στην επιστημονική τους προσέγγιση. Η παρουσίαση θα έχει κοινή, δομημένη μορφή για όλες τις μελέτες και θα αποτελέσει αφορμή και στόχο προβληματισμού παράλληλα με
2. Τοποθετήσεις και Συζήτηση με αντικείμενο τη σύνδεση του αντικειμένου των μελετών με τους ορισμούς και τις αρχές διατήρησης της αυθεντικής κατάστασης και της αειφόρου αξιοποίησης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από την κλίμακα του κτηρίου μέχρι την κλίμακα του συνόλου, της πόλης και του τοπίου, που έχουν κωδικοποιηθεί στους επιστημονικούς Χάρτες και στις συμβάσεις για την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογική και Τοπιακή κληρονομιά, συμπυκνώνοντας την μέχρι σήμερα σχετική εμπειρία του ευρωπαϊκού πολιτισμικού χώρου και
3. Τη νοηματική συγκρότηση της αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε ευαίσθητο ή και σε λιγότερο ευαίσθητο ιστορικά περιβάλλον. Η ενεργή συμμετοχή και παρέμβαση όλων των παραγόντων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των όρων άσκησης της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα θα ενισχύσει τις προοπτικές αξιοποίησης των συμπερασμάτων της Συνάντησης αυτής στην επιστημονική τεκμηρίωση των προτάσεων, που θα επηρεάσουν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα για τις δεκαετίες που έρχονται.