Οι εργασίες της ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Κεφαλοβρύσου και συγκεκριμένα στην πλατεία Ησιόδου, φαίνεται πως φέρνουν στην επιφάνεια και πάλι το ιστορικό παρελθόν της πόλης της Ναυπάκτου.
Είναι γνωστό πως όπως αναφέρει και στο κείμενό του «Αρχαιότητες στην πόλη της Ναυπάκτου«, ο Δ/ντης της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου, Γιάννης Χαλάτσης, «οι πολλοί σεισμοί, που κατά καιρούς έπληξαν την περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η πόλη αυτή κατοικούνταν συνέχεια για περισσότερα από 3.500 χιλιάδες χρόνια, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην έχουν διασωθεί σπουδαία αρχαία μνημεία, εκτός βέβαια από το φρούριό της. Η πόλη κάθε φορά που καταστρεφόταν, ξαναχτιζόταν πάνω στα ερείπιά της. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπέδαφός της είναι διάσπαρτο από αρχαία ευρήματα, απ” όλες τις εποχές της μακραίωνης ιστορίας της«.
Η περιοχή του Κεφαλοβρύσου θεωρείται ιστορική για πολλούς λόγους. Ένας από τους σημαντικότερους είναι το γεγονός ότι εκεί βρισκόταν το Ασκληπιείο. Συγκεκριμένα, βρισκόταν στη συνοικία Αφροδίτη, στη θέση Τσουκάρι, όπου «και σήμερα διακρίνονται σε πέτρινο βράχο δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές. Το ιερό αυτό βρισκόταν μάλλον εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης, ενώ και μερικά από τα υπόλοιπα ιερά μπορεί να βρίσκονταν στη γύρω από τη Ναύπακτο περιοχή και όχι μέσα στα όρια της πόλης, αν και αυτό μένει στην αρχαιολογική έρευνα να το αποδείξει, μια και οι πηγές είναι ασαφείς στο σημείο αυτό«.