Τα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και την πληρωμή των εξισωτικών αποζημιώσεων, συζητηθήκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλη Μιχαλόπουλο και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χαρίκλεια Οικονόμου.
Ο αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΑΑΤ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι για το θέμα των αποζημιώσεων του καταρροϊκού πυρετού θα υπάρξει αποζημίωση των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων που αγόρασαν οι κτηνοτρόφοι, καθώς και των θανόντων και θανατωμένων ζώων, στα πλαίσια της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς, λαμβάνοντας το λόγο, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της Περιφέρειας πάνω στην αποτελεσματικότητα των μέτρων αποζημίωσης που πρότεινε το Υπουργείο και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να διασφαλίσουν τη στήριξη των πληττόμενων από τον καταρροϊκό πυρετό κτηνοτρόφων.
Συγκεκριμένα ζήτησε την ένταξη του νοσήματος στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (για τις απώλειες από εδώ και πέρα), την εφάπαξ αποζημίωση των κτηνοτρόφων επί τη βάση του ζωικού τους κεφαλαίου και υπολογίζοντας απώλειες ενός ποσοστού περίπου 7%, καθώς όπως τόνισε η αποζημίωση θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τις εκτροφές όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα, αλλά και τις εκτροφές που είχαν συμπεριληφθεί στις ζώνες ελέγχου.
Επιπλέον ζήτησε την έκδοση απόφασης του Υπουργού για την κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία χορήγηση δικαιώματος συνταγογράφησης στους Δημοσίους Κτηνιάτρους, καθώς πρόκειται για επιζωοτία και έκτακτη ανάγκη, όπου είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και την άμεση πρόσληψη κτηνιατρικού προσωπικού.
Κλείνοντας, ο κ. Πλατανιάς τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι από το ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, όπου εντοπίζεται ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών, με υγειονομικές διαδικασίες και υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγείας και Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επεσήμανε πως οι ψεκασμοί που γίνονται ετησίως από αναδόχους υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγιεινής των Π.Ε σε συνεργασία με τους Δήμους, για τα κουνούπια, θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που καταπολεμούν και την σκνίπα cullicoides.
Όσον αφορά το θέμα των βοσκοτόπων επισημάνθηκε ότι από την 1.1.2015 δεν θα υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, ενώ το πρόβλημα της εξισωτικής αποζημίωσης επιλύεται με διπλή πληρωμή, για τα έτη 2013 και 2014, που θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι το φετινό Δεκέμβρη. Τέλος, διευκρινίστηκε ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.