«Περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους» στους παρόχους Υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία-κλινικές), με στόχο τη διασφάλιση των χρημάτων των ασφαλισμένων ζήτησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο κ. Δ. Κοντό και Ν. Μπραβάκο και τα διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού. Ενα από τα μέσα του ΕΟΠΥΥ για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών είναι και η λειτουργία ηλεκτρονικού ασφαλιστικού φακέλου, για την οποία ενημερώθηκε χθες ο υπουργός. Ο «φάκελος» περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία «κατανάλωσης» υπηρεσιών του κάθε ασφαλισμένου, όπως τις εξετάσεις που έχει κάνει, τις επισκέψεις του σε γιατρούς, φάρμακα που έχει λάβει και ενδεχόμενη νοσηλεία.
Κατά τη σύσκεψη ο υπουργός, στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών, ενέκρινε σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παρόχων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο κ. Βορίδης δεσμεύθηκε για την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΠΥΥ τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα. Επιπλέον, ζήτησε την επιτάχυνση της πληρωμής των παρόχων και την, το συντομότερο δυνατόν, ολοκλήρωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού.
Πάντως, στην «αντεπίθεση» πέρασαν χθες οι ιδιωτικές κλινικές μετά και την εισαγγελική παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης για να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπερχρεώσεων των κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, με αφορμή δημοσίευμα της «Κ». Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν θέλει να προχωρήσει ο έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών για την εκκαθάριση των τιμολογίων «προκειμένου να καλυφθεί η ανικανότητά του να πληρώσει τις κλινικές για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί στους ασφαλισμένους». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την έγκριση όσων απαιτούνται για την ολοκλήρωση του ελέγχου και δεν προωθεί τα απαραίτητα στοιχεία προς τις ελεγκτικές εταιρείες. Δηλώνει την απερίφραστη εμπιστοσύνη των μελών του Συνδέσμου στην ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και ότι θα είναι οι πρώτοι που θα καταδικάσουν και θα ζητήσουν την τιμωρία όσων επιχειρήσεων παρανόμησαν, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Εν τω μεταξύ, παρατείνονται έως το τέλος του έτους οι συμβάσεις των 5.500 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου το διάστημα που μεσολαβεί να έχει συνταχθεί το νέο κείμενο-πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών. Οι νέες συμβάσεις θα είναι διάρκειας τουλάχιστον δύο ετών, ενώ κάθε γιατρός θα μπορεί να συμβληθεί με τον Οργανισμό για έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων ανά περιοχή.
Πρόγραμμα παράδοσης κατ’ οίκον φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές ασθένειες, μελετά το υπουργείο Υγείας. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας (ΒΗΜΑ FM), η βασική σκέψη είναι ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα συνεννοούνται με τους ασθενείς για την παραγγελία των φαρμάκων που χρειάζονται και θα τους τα παραδίδουν στο σπίτι. Εως το τέλος του έτους το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο προς υλοποίηση που αρχικά θα γίνει σε 2-3 νοσοκομεία.
πηγή: kathimerini.gr – Πέννυ Μπουλουντζά