Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει και την ψήφο των ετεροδημοτών στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε (στον αντένα) ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, με νομοθετική ρύθμιση που θα εισάγει στη Βουλή (προφανώς στην ίδια τροπολογία με αυτή που θα καθορίζει ότι οι εκλογές ΟΤΑ αντί για 25 Μαΐου θα γίνουν στις 18 του μηνός) θα καταργεί το δικαίωμα των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους, όπως προβλέπεται σήμερα.*
Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όπως την ανέπτυξε ο υπουργός, είναι ότι καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες οι ετεροδημότες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορούσε κάποιος να διπλοψηφίσει: «Με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσει ένας στο τόπο κατοικίας του και μετά να ξαναψηφίσει εκεί που είναι εγγεγραμμένος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Με τη συγκεκριμένη αλλαγή συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδεικτικό των σφοδρών αντιδράσεων που θα υπάρξουν από την αντιπολίτευση είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που ήταν παρών στο τηλεοπτικό στούντιο τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να αυξήσει την αποχή στις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να αποκλείσει κάποιον απατεώνα να ψηφίσει δύο φορές θα μπορούσε να θέσει μία καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούσαν οι ετεροδημότες να δηλώσουν αν θα ήθελαν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής του στα ειδικά εκλογικά τμήματα.
Τι αλλάζει
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένα κάτοικος του Δήμου Αθηναίων που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Πατρέων, με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο :
1) ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: Την πρώτη Κυριακή 18 Μαΐου των εκλογών ΟΤΑ θα έπρεπε να πάει στην Πάτρα για να ψηφίσει . Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και με την αλλαγή του νόμου που προανήγγειλε ο κ. Μιχελάκης
2) ΑΛΛΑΖΕΙ: Τη δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου οπότε πραγματοποιούνται ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ισχύοντα νόμο θα μπορούσε να ψηφίσει στον τόπο κατοικία του (στην Αθήνα) μόνο για ευρωεκλογές και να μην ψηφίσει για τις εκλογές ΟΤΑ στην Πάτρα. Με το νέο νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών η δυνατότητα του να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευωεκλογές ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. Θα πρέπει, πλέον, ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος να μετακινηθεί στην Πάτρα για να ψηφίσει στις ευρωεκλογές ακόμη και στην περίπτωση που έχει εκλεγεί δήμαρχος και περιφερειάρχης στην περιοχή του από την πρώτη Κυριακή!
*ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Συνοπτική παρουσίαση
Ορισμός ετεροδημότη
Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.
Π.χ. δημότης του Δήμου Καβάλας που διαμένει στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Καβάλας.
Πότε λειτουργεί ο θεσμός
Μόνο στις εκλογές για το Εθνικό Κοινοβούλιο,το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοψηφίσματα.
Πως λειτουργεί ο θεσμός
Ο ετεροδημότης που επιθυμεί να ψηφίσει στο τόπο διαμονής του υποβάλλει στο δήμο διαμονής αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.
Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών.