Πέρασαν ούτε λίγο ούτε πολύ δύο μήνες από τότε που ήρθαν στο φως πληροφορίες που ήθελαν το Υπουργείο Παιδείας να έχει την πρόθεση ίδρυσης 6ου Γενικού Λυκείου αλλά και νυχτερινού ΕΠΑΛ στο Αγρίνιο.
Η μαθητική… «συμφόρηση» στα τρία από τα πέντε Γενικά Λύκεια του Αγρινίου είναι ένα πρόβλημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια με το 1ο, 2ο και 3ο Λύκειο Αγρινίου να υπερβαίνουν κατά πολύ, έως και περίπου 30% της δυναμικότητας τους, τον αριθμό των μαθητών που στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να δεχθούν. Προς τα τρία αυτά λύκεια υπάρχουν διαρροές από το 5ο και το 4ο ΓΕΛ, για λόγους που αφορούν κυρίως τη θέση των δύο σχολείων και την δυσχερή πρόσβαση σε αυτά.
Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις οικογενειών που προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε κάποιο λύκειο που κατά τους ίδιους είναι αρτιότερο σε εκπαιδευτικό- μαθητικό δυναμικό, κτηριακές εγκαταστάσεις ή απλά εγγυτέρα στην οικία τους, χρησιμοποιούν κάθε μέσο, θεμιτό και… αθέμιτο –από ψεύτικες διευθύνσεις μέχρι και… ανάθεση κηδεμονίας σε τρίτα πρόσωπα-. Αυτό μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να παρθεί, στο πρόσφατο παρελθόν, από την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία η απόφαση για αλλαγή των ορίων στις διευθύνσεις που ανήκουν στο εκάστοτε σχολείο και μια σειρά ακόμη μέτρων, χωρίς βέβαια τα φαινόμενο να έχει εκλείψει.
Το 6ο Γενικό Λύκειο έρχεται να βοηθήσει στον, κατά το δυνατόν, ίσο καταμερισμό του μαθητικού δυναμικού και να κάνει το έργο των καθηγητών, που αυτή τη στιγμή καλούνται να διδάξουν σε αίθουσες που σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές ξεπερνούν τους 30 (!), λίγο πιο εύκολο.
Δύο μήνες μετά το άκουσμα της πρώτης είδησης, το Υπουργείο από την απλή πρόθεση, έχει περάσει στην υλοποίηση και το Αγρίνιο ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο λύκειο. Ήδη έχουν ζητηθεί τα δικαιολογητικά περί ανάληψης των λειτουργικών εξόδων των σχολείων από τη Σχολική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου και μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα θα είναι έτοιμα για το 6ο Λύκειο.
Ενστάσεις για το κτήριο που θα στεγάσει το 6ο Λύκειο
Το κτήριο που έχει επιλεγεί για να στεγάσει το 6ο Λύκειο είναι τα πρ. εκπαιδευτήρια Παπακαμμένου. Μια επιλογή που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική, κυρίως, κοινότητα και τη Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Β’ΕΛΜΕ κ. Γιώργο Καραμητσόπουλο, το κτήριο αυτό δεν είναι το πλέον κατάλληλο, αφού όπως αναφέρει στο «Γεγονός», κατά το παρελθόν είχε κριθεί ακατάλληλο, με αποτέλεσμα το 1ο λύκειο που στεγάζονταν εκεί, να μεταστεγαστεί. Οι ενστάσεις της ΕΛΜΕ ωστόσο δεν μένουν μόνο σε αυτό, αλλά εστιάζονται κυρίως στο ότι το κτήριο είναι ιδιωτικό και για τη στέγαση του 6ου Λυκείου θα χρειαστεί να καταβάλλεται μίσθωμα από τον δήμο. Στο επόμενο συνέδριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Β’ ΕΛΜΕ μάλιστα, πρόκειται να εξετασθούν και να προταθούν εναλλακτικές λύσεις δημοσίων χώρων όπου θα μπορούσε, έστω και προσωρινά, να λειτουργήσει το σχολείο: «Άποψή μας είναι ότι κάθε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να στεγάζεται σε δημόσιο κτήριο. Το συγκεκριμένο δεν πληροί τις προδιαγραφές ούτε κτηριακά αλλά ούτε και ως προς αυτό το κομμάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερες λύσεις και από πλευράς μας θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις». Δηλώνει στο «Γ» ο κ. Καραμητσόπουλος.
«Ανυπόστατα τα περί ακαταλληλότητας του κτηρίου»
Το «Γ» επικοινώνησε με τον εκπαιδευτικό, πρώην μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αγρινίου και από του πρώτους που έθεσαν σε ανοιχτό διάλογο την ανάγκη για 6ο λύκειο στο Αγρίνιο, κ. Θύμιο Αδάμη. Ο κ. Αδάμης εξηγεί πως, όταν ο δήμος είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου που προβλέπεται να στεγάσει το νέο λύκειο στο Αγρίνιο, με σκοπό να λειτουργήσει, τότε, εκεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, μέχρι να ανακαινιστεί το δικό του κτήριο, είχε έτσι κι αλλιώς υπάρξει έλεγχος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων: «Για να στεγαστεί εκεί σχολείο και μάλιστα δημοτικό, σημαίνει ότι το κτήριο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Το 2ο δημοτικό στεγάζονταν εκεί επί 2,5 χρόνια, και κανένα πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί. Ποτέ δεν υπήρξε, άλλωστε, καταγγελία ή διαμαρτυρία από γονέα», εξηγεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Κωνσταντίνα Κατσαρή που τονίζει πως το κτήριο που θα στεγάζει το 6ο λύκειο Αγρινίου δεν κρίθηκε ποτέ ακατάλληλο: «Πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, που στο κτήριο των πρ. Εκπαιδευτηρίων του Παπακαμμένου στεγάζονταν το 2ο δημοτικό, επιτροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων είχε πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο και είχε ζητήσει να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις για τα αλουμίνια στα παράθυρα, οι οποίες και έγιναν», λέει η κα Κατσαρή. Σχετικά με τα όσα έχουν ειπωθεί, περί μεταστέγασης του 1ου λυκείου λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, η κα Κατσαρή απαντά πως «το 1ο Λύκειο έφυγε γιατί υπήρχε η λύση να πάει σε δικό του κτήριο και να μην καταβάλλεται μίσθωμα. Αυτό ήταν το λογικό».
Στο κτήριο του πρ. Πολυκλαδικού το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου
Μια ακόμη σημαντική προσθήκη στον εκπαιδευτικό χάρτη της περιοχής είναι η συγκρότηση Εσπερινού ΕΠΑΛ. Η απουσία ενός τέτοιου σχολείου στην πόλη, οδηγεί σε αδιέξοδο εκείνους που το πρωί εργάζονται και η μόνη επιλογή είναι το Εσπερινό Γενικό Λύκειο, που δεν δίνει όμως τη δυνατότητα απόκτησης κάποιας ειδικότητας. Από Σεπτέμβριο δίνεται η λύση με τη λειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου. Το σχολείο αυτό πρόκειται να στεγαστεί στο κτιριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, μαζί με το 4ο Λύκειο Αγρινίου, το ΣΕΚ, το 1ο ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ.
Ειδικό Λύκειο στο Αγρίνιο από του χρόνου-οι προτάσεις για τον χώρο που θα το στεγάσει
Αυτό που έρχεται να ολοκληρώσει τον νέο εκπαιδευτικό χάρτη της περιοχής, είναι η ίδρυση ενός Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου, το πρώτο μάλιστα για ολόκληρη την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου προς το Υπουργείο στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αλλαγών για την Παιδεία, που τελικά εισακούστηκε και η Υπουργική απόφαση που υπεγράφη αφορά στην ίδρυση, όχι δύο, όπως αρχικά είχε ακουστεί, αλλά τριών σχολείων στο Αγρίνιο. Το σχολείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, εκτός απροόπτου, από τον Σεπτέμβριο του 2015. Εισήγηση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Παλαιολόγου προς το Υπουργείο είναι το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο να στεγαστεί μαζί με τα άλλα δύο σχολεία Ειδικής Αγωγής που λειτουργούν στην πόλη, στο κτήριο δηλαδή της Νεάπολης, μαζί με το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Ειδικό Γυμνάσιο.
Ωστόσο έχει ήδη διατυπωθεί η πρόταση, από την Επιτροπή Παιδείας του δήμου Αγρινίου, τα τρία, μαζί με το Ειδικό Λύκειο, σχολεία να μεταφερθούν στην Παραβόλα και σε οικόπεδο που ανήκει στην Περιφέρεια και αποκτήθηκε επί Νομαρχίας Δημήτρη Σταμάτη, ώστε να μην καταβάλλονται πλέον μίσθωμα για τη στέγασή τους. Η πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της κατασκευής ενός κτηρίου που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη στέγαση Ειδικών Σχολείων, στον δημόσιο αυτό χώρο, δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που έρχονται για την εκπαιδευτική κοινότητα του Αγρινίου, τη στιγμή μάλιστα που στην υπόλοιπη χώρα περισσότερα είναι τα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται από εκείνα που ιδρύονται, είναι τουλάχιστον ευχάριστες.
Μαρίνα Ζαρκαβέλη – εφημερίδα «Γεγονός»
πηγή: agriniopress.gr