Σε ένα στοίχημα που θα κρίνει ακόμη και την ίδια την υπόστασή τους εξελίσσονται πλέον οι ευρωεκλογές για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μετά την κραυγαλέα αστοχία τους στα exit polls του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Διότι οι επιτελείς τους αναγνωρίζουν, βεβαίως, ότι τυχόν νέα αστοχία τους στην πρόβλεψη του αποτελέσματος και της ευρωκάλπης θα καταστήσει τις εταιρείες τους περίγελω στην κοινή γνώμη.
Το θέμα προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με επιστολή του προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης κ. Χρ. Καράμπελα της ζητεί να διαταχθεί άμεση έρευνα για τη «μεγάλη απόκλιση της δημοσκοπικής πρόβλεψης σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα», επισημαίνοντας ότι για μία ακόμη φορά «προκλήθηκαν εντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και σύγχυση στην κοινή γνώμη».
Παράλληλα, χθες υπήρξαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες των δημοσκόπων σε μια προσπάθειά τους να εντοπιστούν οι λόγοι της ατυχούς πρόβλεψης και κυρίως αυτής που εμφάνισε την κ. Ρένα Δούρου να θριαμβεύει με ποσοστό 29%, ενώ στην πραγματικότητα έλαβε 23,8%. Δηλαδή ποσοστό κατά πολύ μικρότερο ακόμη και από το εύρος που έδωσαν ως αρχική πρόβλεψη (27% – 31%). Σημειωτέον, δε, ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση έγινε αφορμή να μεταδοθεί και διεθνώς μια εντελώς στρεβλή εικόνα των εκλογών, καθώς ερμηνεύθηκε από τα διεθνή μέσα ως εφαλτήριο πολιτικής ανατροπής στην Ελλάδα.
Κατόπιν τούτου, είναι μάλλον παράδοξο ότι ενώ όλοι οι δημοσκόποι παραδέχθηκαν την εξόφθαλμη αστοχία τους, απέδωσαν το λάθος τους στους πολίτες και όχι σε κάποιο σφάλμα στη μεθοδολογία τους. Τόσο ο κ. Ηλ Νικολακόπουλος όσο και οι συνάδελφοί του κ. Στ. Φαναράς και Δ. Μαύρος υποστήριξαν ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα πολιτών (του αντιμνημονιακού μπλοκ) παραπλάνησε εσκεμμένα τους ερευνητές του exit poll δίδοντας λάθος απαντήσεις για ό,τι είχαν ψηφίσει, πριμοδοτώντας εσκεμμένα την κ. Δούρου εις βάρος των κ. Παφίλη, Παναγιώταρου και Χαϊκάλη. Και στο ίδιο «φαινόμενο» απέδιδαν και την πρωτιά που αρχικώς προέβλεψαν στον κ. Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι με εξαίρεση τις δύο αυτές αστοχίες έπεσαν μέσα σε όλες τις άλλες προβλέψεις τους.
Την παραπάνω εκδοχή, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι αμφισβήτησαν δημοσκόποι που δεν μετείχαν στο exit poll, όπως ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος (GPO) ο οποίος δήλωσε ότι για ένα τόσο σοβαρό λάθος δεν μπορούν να φταίνε οι πολίτες. Ο ίδιος, μάλιστα, επεκαλείτο τις εύστοχες δικές του δημοσιευθείσες προβλέψεις σε όλη τη χώρα, ενώ και άλλοι ερευνητές, όπως ο κ. Ν. Μαραντζίδης, παρέπεμπαν σε πρόσφατες έρευνές τους οι οποίες είχαν «πιάσει» π.χ. την πρωτιά Καμίνη και τη δεύτερη θέση του κ. Σακελλαρίδη.
Ηκιστα πειστική χαρακτήρισαν την επιχειρηματολογία των εταιρειών και πολιτικοί επιστήμονες, που απέδιδαν το λάθος σε εξόφθαλμα εσφαλμένη στάθμιση του ποσοστού της κ. Δούρου εκ μέρους των δημοσκόπων. Αντέτειναν ότι σε ένα καλοοργανωμένο exit poll με ορθή δειγματοληψία, το αποτέλεσμα προκύπτει από την απλή στατιστική καταγραφή της ψήφου που έχουν μόλις ρίξει οι πολίτες.
Κατά πληροφορίες, πάντως, της «Κ» –καίτοι χθες οι πέντε εταιρείες ανέλαβαν συλλογικώς την ευθύνη– στη διάρκεια της τελικής σύσκεψης των επιτελών τους προ της ανακοίνωσης του exit poll υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ τους. Κατά τις ίδιες πηγές, κάποιοι από τους μετέχοντες εισηγήθηκαν να ανακοινωθεί ως μέση τιμή για την κ. Δούρου το 31% (!), δηλαδή ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που μεταδόθηκε. Και στο ενδεχόμενο αυτό εικάζεται ότι αντέδρασε μεταξύ άλλων ο κ. Φαναράς, δεδομένου ότι η δική του εταιρεία μόλις δύο μέρες νωρίτερα ήταν η μόνη που είχε προβλέψει την πρωτιά της κ. Δούρου, με προβάδισμα 0,8% (22,3% έναντι 21,5% του κ. Σγουρού). Ωστόσο και εκείνος εν τέλει συνυπέγραψε την εντελώς εσφαλμένη πρόβλεψη στο exit poll και δεν αρνιόταν χθες στο ακέραιο την ευθύνη του.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πέντε εταιρείες καλούνται πλέον να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους την προσεχή Κυριακή, γνωρίζοντας βεβαίως, ότι δεν θα τους συγχωρηθεί η παραμικρή αστοχία.