Με πληθυσμό 320.000 και σχεδόν 32.000 να είναι συγγραφείς - ήτοι ένας στους δέκα κατοίκους - πώς μετά η Ισλανδία να μην είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό έκδοσης και ανάγνωσης βιβλίων στον κόσμο; «Οι συγγραφείς τυγχάνουν σεβασμού στην Ισλανδία» σημειώνει στο βρετανικό δίκτυο BBC η Αγκλα Μαγκνουσντότιρ, επικεφαλής του νεότευκτου Κέντρου Λογοτεχνίας της χώρας, που προσφέρει κρατική υποστήριξη σε νέους ισλανδούς συγγραφείς.
Πλέον, ο επισκέπτης στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ρέικιαβικ, πολύ συχνά θα δει ποιήματα ή σύντομα αφηγήματα γραμμένα από επίδοξους συγγραφείς ακόμη και στις… χαρτοπετσέτες που μένουν στα τραπέζια των υπαίθριων καφέ. Οι εκθέσεις βιβλίου είναι μείζον γεγονός στη χώρα ενώ ακόμη και τα… παγκάκια έχουν ένα σύστημα που μπορείς να «σκανάρεις» ένα barcode που είναι γραμμένο πάνω τους με το smartphone σου και να ακούσεις μέσω του τηλεφώνου μια ιστορία για όση ώρα κάθεσαι εκεί, χαλαρώνοντας !
Η αγάπη των Ισλανδών προς τη λογοτεχνία είναι τόσο μεγάλη ώστε πριν από δύο χρόνια ο Θόρσταϊν Χάλγκριμσον, πρώην στέλεχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισλανδίας, είχε τη θαυμάσια και φιλόδοξη ιδέα να ψηφιοποιηθεί ολόκληρη η ισλανδική λογοτεχνία και να διατεθεί ελεύθερη στο Διαδίκτυο.
Ο στόχος του σχεδίου, που ακόμη δεν έχει ευοδωθεί λόγω του τεράστιου όγκου των προς ψηφιοποίηση κειμένων, ήταν να «σαρωθούν» με την τεχνολογία scribe scanners τα περίπου 50.000 σύγχρονα λογοτεχνικά έργα της χώρας. Κατόπιν, το ειδικό ψηφιακό δανειστικό σύστημα θα επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση σε ένα άτομο ανά βιβλίο κάθε φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα συγγραφέων και εκδοτών. Αν τελικά το έργο ολοκληρωθεί, η Ισλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προσφέρει στους φιλομαθείς και στους φιλαναγνώστες ολόκληρη τη λογοτεχνία της στο Διαδίκτυο.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15 Οκτωβρίου 2013 – tovima.gr