του Γιώργου Κοτρώνη
Έπεσε η αυλαία για το φετινό καλοκαίρι στο Φετιχιέ Τζαμί.
Από τις αρχές Ιουλίου ο υπέροχος αυτός χώρος φιλοξένησε τέσσερις εκθέσεις ζωγραφικής.
Η αρχή έγινε στις 12 Ιουλίου με την έκθεση της Κατερίνας Μουσιού. Η ζωγράφος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα έδωσε μια μοντέρνα νότα με τη ζωγραφική της.
Στην συνέχεια ο Περικλής Παπαβασιλείου, ο γνωστός αρχιτέκτονας της πόλης μας, εξέθεσε με μία αναδρομική έκθεση τη δουλειά του, για πρώτη φορά στην πόλη που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται.
Η έκπληξη για φέτος το καλοκαίρι ήρθε από την έκθεση έργων του Παύλου Σάμιου, του αναγνωρισμένου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ζωγράφου.
«Ο Παύλος Σάμιος ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών, στα χνάρια των δασκάλων του Γιάννη Μόραλη και Νίκου Νικολάου, δίνει τν δική του πρόταση μακριά από το φλύαρο και κενό εντυπωσιασμό, με την μελωδικότητα του Χατζιδάκι και την ευαισθησία όσων συνθέτουν μια Ελλάδα που αρνείται να υποκύψει στη κουλτούρα του λαμπερού τίποτα», όπως έχει γραφτεί για αυτόν.
Για πρώτη φορά η πόλη μας φιλοξένησε μια τόσο σημαντική έκθεση ζωγραφικής! Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρέστη στα εγκαίνια, καθώς επίσης και οι γνωστοί φίλοι του ζωγράφοι, Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Σταθόπουλος.
Τέλος, στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του πατρινού ζωγράφου Βασίλη Κολοκυθά. Την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν επισκέφθηκε την έκθεση πλήθος κόσμου, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από την γειτονική Πάτρα!
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πέρα από την ευκαιρία που δίνεται στους Ναυπάκτιους μέσω των εκθέσεων να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, αλλά και το ίδιο το μνημείο, δίνεται η ίδια ευκαιρία και στους επισκέπτες της πόλης μας, οι οποίοι επιζητούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις προκειμένου να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητές τους κατά την παραμονή τους στη Ναύπακτο.
Παράλληλα, οι εκθέσεις αυτές προσθέτουν ένα μικρό (ή και μεγαλύτερο) λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτικό τουριστικό προϊόν και τουριστική ανάπτυξη γενικότερα.
Μιλώντας με νούμερα, τις εκθέσεις επισκέφτηκαν πάνω από 4.000 άτομα, με σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να επισκέπτονται την πόλη μας συγκεκριμένα για το σκοπό αυτό (πχ. από την Πάτρα).
Να σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις στο Φετιχιέ Τζαμί και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια. Το έντονο εξάλλου ενδιαφέρον των κυρίων Φασιανού και Σταθόπουλου να εκθέσουν του χρόνου στον ίδιο χώρο έργα τους, μόνο ενθαρρυντικό μπορεί να είναι!
Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί η αγαστή συνεργασία δήμου, Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ιδιωτών για την υψηλού επιπέδου χρήση του μνημείου αλλά και την περαιτέρω συντήρηση και ανάδειξή του. Σημειωτέον, μετά τη διάνοιξη των χτισμένων παραθύρων και την περίφραξη του κήπου, έχει ξεκινήσει και η ανασκαφή-ανάδειξη της κρήνης και του κήπου του Τζαμιού που ελπίζεται ότι θα είναι έτοιμα το επόμενο καλοκαίρι.
Για τι είδους ανάπτυξη μιλάτε; Αντιλαμβάνεστε την έννοια της ανάπτυξης;